Regeneren amb 12 anys de retard la platja de Cabrera

Les onades s’han menjat la sorra, han descalçat el passeig i han deixat al descobert tubs, cables i canonades. La protecció de les vies és inestable.
El col·lector trencat que va directe a l’aigua del mar.
El col·lector trencat que va directe a l’aigua del mar.
Júlia Pérez Beckley
El col·lector trencat que va directe a l’aigua del mar.
La regeneració de la platja de Cabrera de Mar està en marxa. Divendres va arribar procedent d’Itàlia el vaixell que en les properes setmanes dragarà la sorra del fons marí fins al litoral. Una bona notícia que haurien de celebrar especialment els veïns de les urbanitzacions de Bonamar i Costamar, que han patit en primera persona la degradació de la platja.

Però el desànim els ha pogut, després de 12 anys d’espera, «és un fet històric, però estem escèptics» assenyala José Luís García Santos, veí de la zona. «Hi hagut deixadesa per part de les administracions, i si s’hagués fet abans no hauríem acabat amb un paisatge tan patètic».

I és que la reivindicació de la plataforma veïnal per la defensa de les platges de Cabrera i Vilassar no ha estat només per reclamar gaudir de nou de la platja, sinó per denunciar el perill a què han estat exposats tot aquest temps. En un comunicat, l’entitat explica que les onades s’han menjat progressivament la sorra i han deixat al descobert tubs, cables i canonades de tot tipus, ha descalçat el passeig i ha fet inestables les roques que Renfe va col·locar per protegir les vies, que actualment són un niu de rates i brutícia.

Anys de degradació

L’inici de la regeneració de la platja també ha estat rebuda amb una satisfacció continguda per part de l’Ajuntament de Cabrera. S’ha esperat i patit molt, «han estat en perill vàries vegades el col·lector, l’estació de bombeig, totes les instal·lacions d’aigua i llum, que s’hauran de refer, i tot això comporta a més a més unes despeses de les quals s’ha de fer càrrec el Municipi», assegura l’alcalde, Carles Rocabert.

De fet, el fort onatge de les darreres setmanes ha trencat el col·lector que recull aigües residuals de quatre municipis i que dóna servei a 40.000 persones. El Ministeri de Medi ambient es fa càrrec del projecte, que duu a terme l’empresa Dragosa. Suposa el trasvassament d’un milió de metres cúbics de sorra. D’aquests, 400.000 són per a Cabrera, 300.000 per a Vilassar i els 300.000 restants per a Premià. Però la situació no es queda aquí. «Hem d’aconseguir que la Generalitat insti als ports a que es facin càrrec periòdicament de la regeneració de les platges, una cosa que aquí, amb el port de Mataró aquí al costat, no ha passat mai», afirma Garcia.

S’han perdut dos quilòmetres

Durant anys, la platja de Cabrera de Mar feia tres quilòmetres de llargada. En els darrers 12 anys de progressiva degradació, s’ha reduït a menys de 900 metres i amb una amplada que no arriba als 10 metres. Les llevantades de les darreres setmanes s’han menjat 150 metres més de platja, posant al descobert tot tipus de cablejat i infraestructures i, fins i tot, restes de refugis utilitzats a la Guerra Civil.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento