Comunitat Valenciana

L'aforament de les mascletaes de Falles es reduirà per a millorar la seguretat

  • Així ho han acordat l'Ajuntament de València i la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana en la Junta de Seguretat Ciutadana.
  • L'objectiu és establir vies d'evacuació per a atendre "ràpidament" a qualsevol problema que "tinga un problema de salut".
  • L'alcalde ha manifestat que "les barreres fonamentals que es plantegen seran físiques però mòbils" com a furgonetes o altres vehicles policials.
Públic assistent a una mascletà
Públic assistent a una mascletà
Europa Press
Públic assistent a una mascletà

L'aforament de les 'mascletaes' que amb motiu de les Falles es disparen de l'1 al 19 de març en la Plaça de l'Ajuntament de València es reduirà el pròxim any com a conseqüència de les mesures que s'estudia implantar per a garantir, amb vies d'evacuació, la seguretat i l'assistència de persones que ho requerisquen durant el desenvolupament d'aquest acte.

Així ho han avançat aquest divendres l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, després de la Junta de Seguretat Ciutadana celebrada en el consistori amb motiu dels actes del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

El primer edil ha apuntat que s'ha acordat per a Falles "augmentar tots els sistemes d'evacuació", especialment, en actes com les 'macletaes'. D'aquesta manera, ha comentat que en aquest cas "si s'ha d'establir alguna via d'eixida, per exemple, perquè puguen entrar serveis d'ambulància, els metres quadrats que fins ara estaven ocupats no es podran ocupar", la qual cosa suposarà un menor aforament.

"Evidentment, pot afectar encara que no és l'element fonamental", ha dit el responsable municipal, que ha subratllat que "el substancial" és "establir vies d'entrada i eixida de vehicles especials -com a ambulàncies, policia o bombers-" davant qualsevol situació o per a poder atendre "ràpidament" a qualsevol persona que "tinga un problema de salut".

Les falles "exigeixen una planifiació més complexa"

Ribó ha repetit que "el fonamental no és reduir l'aforament -que ha anat canviant amb els anys ja que ara no es permet, com abans, estar al costat de la tanca del tret, ha recordat-" sinó garantir la seguretat. "Les normes de seguretat augmenten a mesura que ens fem més civilitzats i que aprenem més. Una de les diferències entre un país civilitzat i un altre que no ho és, és la seua capacitat de protecció civil", ha declarat.

L'alcalde ha explicat que en la Junta de Seguretat Ciutadana, a més d'abordar la seguretat en el 9 d'Octubre s'ha parlat també de la relacionada amb les Falles. Així, ha comentat que tot i que encara queden uns mesos per a la celebració d'aquestes festes, és necessari començar a programar la seua seguretat atès que "exigeix una planificació més complexa".

En aquest sentit, Joan Ribó ha destacat la "obligació" que les administracions públiques tenen de preocupar-se perquè les ciutats tinguen capacitat de resposta "davant els problemes que puguen aparèixer" i davant "grans actes" com les Falles o el 9 d'Octubre.

"Hem de ser capaços de planificar totes les possibilitats", ha dit el responsable municipal, alhora que ha ressaltat la necessitat de treballar amb antelació per a saber "què fer per a previndre" determinada circumstància i com "afrontar-la" si es produeix. Ribó ha comentat que ja s'ha començat a treballar en la "fase de preparació" del dispositiu de seguretat de les festes falleres. "Ens preocupen les Falles perquè augmenta d'una forma important el nombre d'assistents", ha exposat, per la qual cosa ha ressaltat que "s'ha de preparar la ciutat davant qualsevol tipus de plantejament".

L'alcalde ha avançat que encara que "s'està en fase d'estudi" s'ha decidit "augmentar tots els sistemes d'evacuació", especialment, en actes com "les 'mascletaes'" que es disparen en la Plaça de l'Ajuntament, atès que són actes que suposen "acumulació de moltes persones" i que l'objectiu és "que totes els que assistisquen estiguen totalment segures".

En aquest sentit, Joan Ribó ha insistit que és necessari "garantir l'entrada i l'eixida" dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, de les ambulàncies i dels vehicles de bombers" davant qualsevol situació. Igualment, ha subratllat que s'haurà de planificar l'entrada i eixida d'aquests efectius i el moviment d'assistents en punts com a carrers del barri de Russafa on s'instal·len grans il·luminacions.

"Moure a milers de persones"

"S'ha avançat en aquests punts però caldrà planificar per a veure com podem moure a milers i milers de persones en cas que hi haja qualsevol tipus d'emergència", ha asseverat l'alcalde, que ha reiterat la "voluntat" de l'Ajuntament i de la Delegació del Govern de "avançar-nos a qualsevol cosa". Ha afirmat que "la planificació és un element fonamental per a, davant una situació, tenir les mesures per a minimitzar-la". "Aqueix és el nostre gran objectiu", ha dit.

Per la seua banda, Juan Carlos Moragues ha asseverat que "el missatge" que s'ha de traslladar als ciutadans des de les administracions és que "ja estem treballant pel dispositiu de Falles de 2018" encara que "queden encara mesos per davant" per a la seua arribada.

El delegat del Govern ha explicat que "hi ha informes que s'han emés de valoració de millores en el dispositiu de seguretat" i ha destacat que ja "hi ha hagut reunions policials prèvies". "El que estem fent és una actualització del Pla Especial de Seguretat de la ciutat de Valències per a Falles" i "millorant" alguns aspectes, ha detallat.

Moragues ha agregat que "també s'ha dissenyat un comité de coordinació entre tots els agents intervinents, principalment, Ajuntament de València, amb presència de Policia Nacional i Guàrdia Civil" amb la finalitat de "treballar de forma conjunta en els mesos que queden d'ací a Falles".

"Barreres físiques”

D'altra banda, preguntats pels elements que s'empraran en Falles en les zones del centre de la ciutat tallades al tràfic per a assegurar que no accedeix a elles cap vehicle no autoritzat, l'alcalde ha manifestat que "les barreres fonamentals que es plantegen seran físiques però mòbils" com a furgonetes o altres vehicles policials.

"Ja fa anys que açò es planteja, no és el primer any. Sempre hi ha hagut barreres físiques en tota la zona tancada i es mantindran", ha agregat Joan Ribó, que ha comentat que açò "no vol dir que no hi haja alguna jardinera". "L'element fonamental van a ser els controls policials amb presència policial i de vehicles policials", ha reiterat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento