La Barceloneta farà fora 1.000 famílies per instal·lar ascensors

L’Ajuntament reubicarà els afectats en pisos nous al costat de l’estació de França. El pla municipal que rebutja el veïnat preveu mantenir els antics quarts de casa de tan sols 32 metres quadrats.
Amparo Espinosa, ahir, al seu quart de casa.
Amparo Espinosa, ahir, al seu quart de casa.
J. Soteras
Amparo Espinosa, ahir, al seu quart de casa.
La reforma dels quarts de casa de la Barceloneta obligarà a reallotjar entre 750 i 1.000 famílies. Es tracta de pisos de 32 metres quadrats, on  viu majoritàriament una població envellida i amb problemes d’accessibilitat.

El districte de Ciutat Vella ha plantejat una proposta de millora d’aquests habitatges que passa per introduir ascensors a totes aquestes finques, fet que només es podrà dur a la pràctica mitjançant una reducció del nombre de pisos.

Entre un 15 o un 20% de les 5.000 famílies que viuen als quarts de casa quedaran afectades, segons va revelar dimarts a la nit el districte de Ciutat Vella en el transcurs del consell plenari.

Reallotjats en pisos nous

A canvi, se les reubicarà als pisos que s’estan construint als terrenys de Renfe-Rodalies, al costat de l’estació de França, a l’altra banda de la Ronda Litoral. «Seran habitatges de 45-50 metres quadrats, que seria un quart de casa actualitzat», va afegir Martí.

A partir del mes de gener, Foment de Ciutat Vella instal·larà una oficina a la Barceloneta per poder atendre les demandes dels veïns afectats per aquest pla de reforma del barri i seleccionar els edificis per poder iniciar les obres de rehabilitació i instal·lar-hi els ascensors.

«És una injustícia, estem espantats»

La notícia de la reforma de la Barceloneta va escampar-se ahir pel barri i va generar inquietud: Emília Llorca fa tres mesos que presideix la recentment creada Associació de Veïns L’Òstia de la Barceloneta i, ahir, en assabentar-se de la intenció de l’Ajuntament de reallotjar un miler de famílies per fer ascensors no podia més que afirmar: «és una injustícia total, estem tots espantats».

La notícia va córrer fins a arribar al Mercat. «No podem permetre que tirin endavant així aquesta idea», deia Llorca. Els veïns anunciaven mobilitzacions. «A nosaltres no ens beneficia aquest pla; al capitalista, sí», clamava la veïna, «les obres anirien a càrrec nostre. Nosaltres hem decidit viure a la Barceloneta i no ens pot dir on volem viure».

Una altra veïna, Amparo Espinosa, de 82 anys, demanava ahir, des del quart de casa on viu i on es van casar els seus pares fa més d’un segle: «que no m’enviïn fora de la Barceloneta. Ho tinc tot aquí».

Aposta ferma pels habitatges petits

El pla impulsat per Ciutat Vella a la Barceloneta suposa un canvi del PERI inicial, que preveia la substitució dels quarts de casa per a transformar-los en mitges cases. Els responsables municipals han descartat aquesta opció perquè sgnificava afectar un nombre molt més elevat de veïns. Mentre es perfila el projecte final i els plans de treball, s’hauran de solucionar diverses qüestions, com què passarà amb els llogaters de renda antiga o com podran finançar les obres els propietaris sense recursos econòmics. Durant aquest temps, es proposen altres actuacions, com la instal·lació d’ascensors en edifics amb prou espai o utilitzar plantes baixes per a ubicar-hi pisos amb accessibilitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento