Comunitat Valenciana

Més de 200 entitats responen el dissabte a València als incidents del 9 d'Octubre

  • Els convocants denuncien "l'alarmant impunitat amb la qual van insultar, van vexar, van amenaçar i van agredir".
  • A partir de les 18 h., els manifestants eixiran al carrer sota el lema 'València contra el feixisme i per les llibertats'.
  • Asseguren no tindre por, ja que “és una convocatòria unitària. Estem tots junts. La unitat ens dóna poder d'eixir als carrers”.
Cartel de la manifestación del sábado en València contra el fascismo
Cartel de la manifestación del sábado en València contra el fascismo
ENTIDADES CONTRA EL FASCISMO
Cartel de la manifestación del sábado en València contra el fascismo

Més de 200 entitats respondran "de manera unitària" dissabte que ve a València, amb una marxa que recorrerà el centre de la ciutat, als incidents registrats el passat 9 d'Octubre per part de grups d’ultradreta en la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre.

Així, sota el lema 'València contra el feixisme i per les llibertats', expressaran el seu rebuig a la "situació de violència" registrada en la vesprada del Dia de la Comunitat Valenciana cap a "els qui anaven a manifestar-se pacíficament en favor del valencià".

La marxa del dissabte, que s'iniciarà a les 18 hores i que discorrerà entre la Plaça de Sant Agustín i la Plaça Amèrica, pretén ser, a més d'una contestació "massiva, unitària, plural i transversal a les agressions feixistes, masclistes i xenòfobes" del 9 d'Octubre, un "punt de partida, un prou i un recuperem els carrers" enfront del "feixisme".

D'aquesta manera s'arreplega en el manifest elaborat amb motiu d'aquesta convocatòria i així ho han explicat aquest dimecres en la presentació d'aquest document i de la manifestació Carles Urtubia i Dèlia Martí, portaveus de les entitats.

Tots dos, com també assenyala el manifest, han destacat que "l’antifeixisme no és qüestió d'un dia sinó una pràctica i una actitud diària que hem d'exercir tots des de tots els àmbits", entre ells, "el treball, el bar, el gimnàs, el mercat, l'escola o l'institut". "El feixisme avança si no se'l combat", han declarat al·ludint de nou al manifest, que es llegirà en concloure la marxa.

Contra l’odi i la violència

Els convocants han fet una crida a la societat valenciana per a acudir a aquest acte, "una manifestació oberta a tota la ciutadania", i per a "combatre" diàriament "el feixisme i la xenofòbia" i "denunciar públicament a les entitats i persones que promouen l'odi i la violència en qualsevol àmbit de la societat".

Entre les entitats impulsores de la manifestació figuren plataformes, centre socials, entitats culturals, ecologistes, feministes, juvenils, partits polítics i sindicats de la Comunitat Valenciana. Els organitzadors consideren "necessari que la societat valenciana no es mostre indiferent" davant les citades "agressions" i davant "unes altres que s'han produït recentment" en aquesta autonomia.

El manifest de la marxa, que s'ha llegit en la roda de premsa, indica que el passat 9 d'Octubre es va fer "el feixisme, aparentment latent els últims anys a València, es va fer brutalment visible" i assenyala que "la seua reaparició no fou solament una acció per part de grups o partits de d’ultradreta" ja que també "centenars de persones -famílies, xiquets i avis- van participar de les agressions a través dels seus càntics, insults o mostres de suport a les agressions".

En aquest sentit, censura, igual que han fet els presentadors de la marxa, "l'alarmant impunitat amb la qual van insultar, van vexar, van amenaçar i van agredir" als assistents a la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, i lamenta que "aprofitant el context polític generat arran de la situació a Catalunya, l'anticatalanisme va ser detonant i excusa per a activar el mecanisme de l'odi", del "odi al diferent", i afectar a "la llibertat de les persones".

Les més de 200 entitats que recolzen la manifestació del dissabte estimen que "els fets del 9 d'Octubre no són un atac contra les persones que es van manifestar sinó un atac directe contra totes aquelles que entenen que tenim dret a viure la vida amb llibertat".

"Por no"

Preguntats per si tenen por al fet que en aquest acte es produïsca una resposta de grups d’ultradreta, els representants dels organitzadors han dit que no. "Por no, és una convocatòria unitària. Estem tots junts. La unitat ens dóna poder d'eixir als carrers, reprendre-les i demostrar que són nostres", ha assenyalat Urtubia.

Així mateix, respecte a si els convocants han reclamat reforços policials, ha comentat que no i que esperen "normalitat" en una "manifestació comunicada, informada i autoritzada".

"No es pot tapar"

D'altra banda, preguntats per les detencions produïdes arran de les agressions del 9 d'Octubre i per si aquestes satisfets que s'hagen dut a terme, Martí ha considerat que "no s'havien d'haver consentit els atacs feixistes que es van produir contra ciutadans, contra gent normal".

"No s'haurien d'haver permés les agressions físiques ni tampoc les verbals. Va ser una resposta feixista i també masclista. Açò no es pot permetre", ha agregat Urtubia, que ha afirmat que "aqueixa violència no es pot tapar" ni "quedar impune".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento