Comunitat Valenciana

València Capital Animal reuneix 800 obres d'art i organitza activitats contra el maltractament

  • Fins al pròxim 7 de gener, el Centre del Carme albergarà treballs de 148 creadors, així com desenes d'activitats.
  • Artistes valencians i creadors espanyols col·laboren de manera desinteressada en l'exposició amb peces de fotografia, escultura, instal·lacions, dibuixos i pintures.
  • "Utilitzant les nostres armes, que són el diàleg, el pensament i les nostres obres d'art, lluitem tots junts contra el maltractament animal", explica Rafael Doctor.
València Cabdal Animal
València Cabdal Animal
EUROPA PRESS
València Cabdal Animal

L'esdeveniment 'València Capital Animal' reuneix en el Centre del Carme art, activisme, cultura i pensament per a llançar "un crit desesperat" contra el maltractament animal i convidar a la "reflexió per a millorar la relació amb els animals". Des d'este dimecres i fins al 7 de gener de 2018, el museu albergarà més de 800 obres d'art de 148 creadors, així com desenes d'activitats que inclouen tallers didàctics, 48 conferències, projeccions documentals, un congrés animalista (10, 11 i 12 de novembre) i una fira vegana (2 i 3 de desembre).

La iniciativa deriva d'un projecte que es va iniciar l'any passat a Madrid per a "donar veu a través de l'art i la cultura a aquells que no tenen veu per a manifestar els seus drets", els animals. Però en esta ocasió, s'ha comptat amb la implicació d'artistes valencians, que tenen una àmplia representació en la mostra, així com altres creadors espanyols. Tots ells han col·laborat de forma desinteressada en la causa a través de les seues peces, ja siga fotografia, escultura, instal·lació, pintura o dibuix.

Així s'ha posat de manifest durant la presentació de l'esdeveniment, al qual han assistit el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; els fundadors del projecte, Rafael Doctor i Ángela Molina, que és també comissària de l'esdeveniment juntament amb Jorge López, a més de l'artista, Paco Catalán, a qui se li atorga el premi València Capital Animal per la seua tasca a favor dels drets dels animals.

Un "crit desesperat"

Rafael Doctor ha explicat que Capital Animal va nàixer a Madrid com una plataforma d'activisme cultural que pretén denunciar que en el nostre país la relació dels éssers humans amb els animals no és la que hauria de ser. "I així, utilitzant les nostres armes, que són el diàleg, el pensament i les nostres obres d'art, lluitem tots junts contra el maltractament animal" i per "un món millor, amb una relació millor amb els nostres germans que són els animals". En este sentit, ha advertit que "no som el centre del món, sinó que tenim un espai per a compartir i tenim una responsabilitat".

Capital Animal és un "crit desesperat" que parteix de la bellesa dels animals i convida a "posicionar-se" davant qüestions com la ramaderia intensiva, l'alimentació, els espectacles amb animals, la caça, la situació dels animals marins, la investigació, l'abandó o la tauromàquia. En este punt, Doctor ha cridat l'atenció sobre la "vergonya extrema" que hi haja gent "gaudint del patiment dels animals" en les corregudes de bous, que existisquen zoos com a "espais d'esclavitud", o vivers de gallines a les quals els han de tallar el bec perquè no intenten suïcidar-se pel dolor en el qual viuen.

En la mateixa línia, Ángela Molina ha assenyalat que "cada minut que passa estan morint de manera violenta, trista, en solitud, amb una por insuportable, milers d'animals a Espanya. Tots ells són responsabilitat nostra. Per eixa raó existeix este projecte. Per açò, ens hem unit els artistes, intel·lectuals, científics, músics, dissenyadors i el món de la cultura en general".

"Desmuntant la crueltat"

Es tracta d'un projecte que busca trencar la "visió antropocèntrica" per a avançar en "un canvi gradual en el pensament" de la societat i "educar en valors morals i ètics que incloguen les necessitats dels éssers que senten amb els quals compartim el planeta". "Apel·lem a la bellesa, al pensament crític, a la raó, a l'art i a tot acte creatiu que respecte la gènesi de la creativitat: la vida mateixa sense exclusions", ha comentat Molina.

La seua intenció és donar "visibilitat a la injustícia" a la qual se sotmet als animals "entrant en la seua quotidianitat" per a "anar a poc a poc desmuntant la crueltat" i aconseguir "un món millor". Així, espera que sorgisquen moltes ciutats a Espanya 'Capital Animal' i s'impliquen, com també trobar la complicitat dels polítics locals per a crear lleis justes amb els animals, ha apuntat.

El també comissari Jorge López ha manifestat que este esdeveniment que vincula l'activisme amb la cultura per a "generar reflexió i empatia amb els animals". El públic no va a trobar una mostra a l'ús, si no una exposició de caràcter narratiu i figuratiu amb "algunes imatges dures però reals, no hi ha ficció", ha avisat.

Per la seua banda, Paco Catalán, premiat per València Capital Animal, ha comentat que utilitza les xarxes socials per a mostrar les seues vinyetes en defensa dels animals. "És un activisme individual i personal amb el que més m'agrada fer que és dibuixar" i "encara que faig patir algunes persones sensibles, cal seguir perquè ells (els animals) ho mereixen", ha reivindicat.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme ha destacat que "València Capital Animal ens recorda el paper de l'art com a motor de canvi que fa evolucionar a una societat" i durant tres mesos se suma a una oferta expositiva que "fuig de la cultura de l'espectacle per a mostrar propostes que ens fan pensar i reflexionar sobre el món que ens envolta".

En la mateixa línia, la directora general de Cultura i Patrimoni ha ressaltat el valor "educatiu" de l'esdeveniment i ha confiat que servisca per a "reduir la bretxa entre persones que estimen els animals i persones que no els estimen. Al final, es tracta de persones que respecten els éssers vius", ha conclòs.

Ampli programa cultural

València Capital Animal inclou quatre mostres en les sales Ferreres i Goerlich: una dedicada a Paco Català, premi València Capital Animal, seguida de la inèdita 'Antitauromàquies' de l'artista Andrés Rábago 'El Roto', amb els dibuixos originals creats per al llibre del mateix nom, que arreplega els textos publicats per l'escriptor Manuel Vicent en el diari El País al llarg de vint anys.

Al mateix temps s'arreplega la veu dels il·lustradors valencians per a reivindicar una vida digna per als animals amb la mostra 'Vides il·lustrades', que compta amb la col·laboració dels il·lustradors Roger Olmos, Luiso García, i Celeste Ciafarone. La nau central i la resta de capelles de la Sala Ferreres estan dedicades a la mostra col·lectiva 'Animal' que treballa perquè la visió antropocèntrica deixe pas a la diversitat i que reuneix artistes i activistes internacionals, a més de 22 organitzacions activistes animalistes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento