Comunitat Valenciana

L’Ajuntament de València demana al Consell que els municipis regulen la taxa turística

  • La regidora Sandra Gómez reclama consens amb els sectors i que els diners que entren a València es queden a València.
  • “No podem fer a la Comunitat un talla i pega d'altres autonomies perquè tenim una realitat turística diferent", assegura.
  • Respecte als apartaments il·legals, ha avançat que s’està negociant la limitació de dies i en la implantació d’una taxa a través de les plataformes.
Sandra Gómez
Sandra Gómez
TWITTER SANDRA GÓMEZ
Sandra Gómez

L'Ajuntament de València ha demanat a la Generalitat Valenciana que, en cas que traga a la llum una normativa que regule la taxa turística, siguen els propis municipis els que la regulen. "Els ajuntaments decidirem com, quan, per què i a qui imposem aquests impostos", ha subratllat la regidora de Turisme en la ciutat, Sandra Gómez, en declaracions als mitjans de comunicació. Així mateix, ha reclamat consens amb el sector i que els diners que entren a València, es queden a València.

Gómez ha explicat que aquest dimarts ha mantingut una trobada amb el sector arran del debat generat entorn de la taxa turística per a arreplegar les seues idees i impressions. "No estem d'acord amb les posicions polítiques que pretenguen imposar aquestes tributacions sense obrir una consulta amb tot el sector, empreses i professionals, que treballen en el turisme", ha manifestat.

En aquest sentit, ha manifestat que és un tema "molt important" que mereix un debat "rigorós, seriós, professional, serè i pausat". "Parlem d'imposar un nou impost i no podem fer a la Comunitat un talla i pega d'altres autonomies perquè tenim una realitat turística diferent", ha postil·lat.

Així mateix, ha advocat per que la competència d'aquesta taxa es deixe en mans dels ajuntaments. Si aquesta llei autonòmica tira endavant, "sempre amb el consens del sector", des del consistori valencià han exigit que es deixe la regulació i l'ordenació als municipis.

"Els ajuntaments decidirem com, quan, per què i a qui imposem aquests impostos. Al final, les realitats turístiques són molt diferents a la Comunitat. No té res que veure el litoral amb l'interior, el model de València amb el de Benidorm", ha asseverat Gómez. "Cada municipi -ha agregat- té la seua pròpia realitat, perfil de visitant i estratègies de turisme. I exigim que la competència i la regulació siga municipal", ha insistit.

Al costat d'aquestes mesures, Gómez ha reclamat que el que s'aplique "siga finalista per al sector". "Si és un impost que es posa en l'àmbit del turisme, que el que es recapte, siga finalista per a dur a terme polítiques turístiques i que no vaja tot a l'àmbit autonòmic, a una caixa única", ha manifestat.

Preguntada per la destinació que, al seu judici, haurien de tenir els diners recaptats amb aquesta taxa, Gómez ha assenyalat que pot anar en dues vies: "En qüestions de promoció i en serveis públics que ajuden a millorar la imatge de la ciutat com la senyalització de museus, posar una policia turística o rehabilitar entorns històrics", ha posat com a exemples. "Que els diners que entren a València, no isquen de València", ha repetit.

Apartaments il·legals 

A més, Gómez s'ha referit als apartaments turístics il·legals i ha indicat que des del consistori estan focalitzant esforços per a "atallar una competència deslleial important", ha dit. "Estem negociant amb ells en dos aspectes. Un d'ells és el tema de limitació de dies i un altre és implantar una taxa a través de les plataformes en les quals s'anuncien", ha afirmat.

"En principi, des de les plataformes estan disposats a dialogar i tan de bo València siga una de les primeres ciutats a intentar arribar a un acord amb aquest tipus de plataformes", ha asseverat.

Respecte a la taxa a aquestes plataformes, ha comentat que si finalment tira endavant la taxa turística, aquestes entitats hauran d'abonar-la, "com tots". "Si al final hi haurà taxa per a tots, les plataformes no seran una excepció", ha asseverat Gómez, al mateix temps que ha agregat que a nivell jurídic "hi ha marge" per a imposar determinades taxes a aquest tipus de plataformes.

Quant als terminis, Gómez ha afirmat que es podria limitar el lloguer a un temps raonable de 60 dies, "que aniria dins de la suposada economia col·laborativa". "Crec que poques persones es poden permetre estar més de 60 dies de vacances i que és una xifra raonable i pot quedar sota el paraigua d'una economia col·laborativa amb el qual justificar que es tracta d'habitatges residencials i no de pisos adquirits amb l'únic objectiu de ser utilitzats com a allunyaments turístics il·legals".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento