Comunitat Valenciana

PP advertix que la "millor" solució per a millorar la Sanitat és el cessament de Montón i lamenta el "postureig"

  • "tremendes retallades" de l'anterior Consell i subratlla que en dos anys "s'han recuperat molts drets"

VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

El diputat del PP José Juan Zaplana ha lamentat "l'erroni" diagnòstic de salut que fa el Consell en les Corts i ha assegurat que la "millor" solució per a millorar la sanitat és el cessament de la consellera del ram, Carmen Montón. Ha lamentat el "postureig permanent" i "l'aixecada de camisa".

Zaplana s'ha pronunciat així en la seua intervenció en el Debat de Política de la Comunitat després de presentar el diputat del PSPV Ignacio Subías 14 propostes en l'àmbit sanitari relacionades amb pressupost, infraestructures i atenció a crònics, entre altres aspectes.

El 'popular' ha ressaltat que la seua formació "va deixar un sistema sanitari solvent, eficaç i vertebrat, amb magnífics professionals" i, enfront d'açò, el Govern valencià està "prenent el pèl" als valencians. Ha posat com a exemple la reversió de la concessió sanitària del departament de Dénia, anunciada este dimecres pel president de la Generalitat, o la reversió d'Alzira.

"En la Ribera encara no saben el que va a passar. I ara es crea també incertesa a Dénia. Fins a quan?; Un any més?", s'ha preguntat.

Al costat d'açò, ha subratllat que les llistes d'espera quirúrgiques "comencen a ser preocupants", mentre que en les llistes diagnòstiques el sistema "està caient en picat". "Hi ha molta gent esperant per fer-se una prova diagnòstica, proves fonamentals per a determinar el nivell d'urgència d'una malaltia. Són còmplices -s'ha dirigit el Consell- de tot açò i ho estan tapant. Açò no és un joc", ha advertit.

LEGIONEL·LA A XIVA O MISLATA

Zaplana s'ha referit així mateix als casos de legionel·la detectats este estiu en localitats valencianes com Xiva o Mislata i, sobre este tema, ha lamentat: "Ni una paraula. Res de res". Així, s'ha preguntat què haguera passat si açò haguera ocorregut quan governava el PP o si els alcaldes dels municipis foren 'populars'. "Només els importa tapar les coses", ha insistit.

"I de l'IVO, ni una paraula. Tirant cap arrere factures i un decret per a intentar intervindre la institució", ha postil·lat. Davant este panorama, opina que la "millor" solució per a millorar la Sanitat és el cessament de Montón. "És una qüestió sanitària de primera necessitat", ha asseverat.

Enfront de les seues valoracions, el socialista Subías ha recordat les "tremendes retallades" que va fer el PP mentre governava, i ha subratllat que en dos anys de nou Govern "s'han recuperat molts drets" en relació amb accés a la sanitat, amb eliminació de copagaments, distribució de medicaments o nous tractaments.

Encara que "seguix havent-hi reptes importants", ha dit, i ha advocat per més finançament; que s'aprofundisca en atenció a malalts crònics; es continue amb el Pla d'Infraestructures 2016-19; se seguisquen prenent mesures amb les llistes d'espera; i s'impulse una estratègia de salut mental i un protocol de prevenció del suïcidi.

DEPENDÈNCIA I MENORS

D'altra banda, la diputada del PP María José Català ha llançat diverses propostes en matèria social i entén que la resta de partits de la cambra li recolzaran perquè "cap persona major, dependent, ingressada en una residència pública hauria de romandre en el sòl després de caure del llit i no ser atesa de forma immediata; ni ha de permetre's desnutrició o errors en el subministrament de medicaments", entre altres aspectes.

Català ha advocat per no fomentar un model de dependència low cost ni "picar" a Creu Roja o a Cáritas rebaixant l'aportació pública. Ha reclamat, entre altres punts, no renunciar al Servef ni a l'orientació laboral, i "no viatjar a resoldre qüestions que no són de la nostra competència ni intentar resoldre conflictes internacionals quan no podem ni preveure ni evitar una baralla en un centre de menors de Bunyol", en referència a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

Per la seua banda, la diputada del PSPV Concha Andrés ha contestat que les propostes 'populars' són d'"impossible compliment" sobretot perquè "donen ordres i perquè s'incompliria tant la Llei de Contractació com la normativa europea".

"Pagaments, pagaments i pagaments, això és el que va fer el govern del Botànic gens més arribar", li ha recordat, i ha posat com a exemples l'abonament de 16 milions d'euros per a atendre dependents que no cobraven gens més aterrar el nou Consell o l'increment del 60% en els equips socials de base. També li ha respost: "Mónica s'ha marxat i ha fet viatges per qüestions humanitàries i no per a grans esdeveniments", ha nomenat als expresidents Francisco Camps o Alberto Fabra.

ECONOMIA I TIQUETS

D'altra banda, diputats com Josep Almeria (Podem) han criticat el "discurs triomfalista i netament publicitari" del president i ha assegurat que després de dos anys de govern el balanç és "poc positiu" pel que fa a l'impuls de l'economia productiva. "Els canvis estan sent lents, però van en la direcció correcta", ha respost la socialista Noelia Hernández.

El diputat de Ciutadans Toni Subiela ha criticat el poc temps dedicat a debatre sobre justícia i transparència i ha protagonitzat una de les anècdotes en pegar en la tribuna el tiquet dels llibres de text dels seus fills "per a aquells que diuen que ens ixen gratis" amb este programa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento