Comunitat Valenciana

La UV i la UPV creen amb el Gremi d'Artistes Fallers el Diploma en Falles i Creativitat

  • Cada universitat abordarà el món de les falles des d'una perspectiva diferent però les dues inclouran pràctiques en els estudis dels artistes.
  • "Entra dins de la missió de la universitat apostar per la cultura que transcendeix l'artístic", expliquen des de les universitats.
  • Manolo Martín, del Gremi d'Artistes Fallers, assegura que "estan passant moltes coses en el món de les Falles" i que és important "la recerca de nous materials".
Operarios y artistas falleros prosiguen con el montaje de las fallas mas grandes y de la sección epecial para que todo esté a punto la noche del 19.
Operarios y artistas falleros prosiguen con el montaje de las fallas mas grandes y de la sección epecial para que todo esté a punto la noche del 19.
Juan Carlos Cárdenas / EFE
Operarios y artistas falleros prosiguen con el montaje de las fallas mas grandes y de la sección epecial para que todo esté a punto la noche del 19.

La Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) creen, amb la col·laboració del Gremi Artesà d'Artistes Fallers, el Diploma d'expert en Falles i Creativitat per a "professionalitzar el sector i difondre el patrimoni valencià". Es tracta d'un diploma interuniversitari de 30 crèdits al que poden accedir els alumnes que hagen cursat el títol d'Expert Universitari en Disseny de Monument Efímer i Tematitzacions' de la UPV -que presenta enguany la seua primera edició-, i el d’Expert Universitari en Falles i Creativitat de la UV que ha graduat enguany a 17 estudiants.

Així ho han manifestat aquest dimecres en roda de premsa el mestre major del Gremi d'Artistes Fallers, José Ramón Espuig; el vicemestre major d'aquesta entitat, Manolo Martín; el vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport de la UPV, José Luis Cueto ; el codirector del Títol Expert Universitari en Falles i Creativitat de la UV, Gil Manuel Hernández; el subdirector del departament d'Escultures de la UPV, Pepe Romero; i la directora del Departament d'Escultura de la UPV, Salomé Cuesta.

El diploma sorgeix amb "l'ambició de fomentar la formació de professionals de diversos àmbits (artistes fallers, artistes visuals, arquitectes, dissenyadors, professionals de la gestió cultural o educadors, entre uns altres) per a desenvolupar projectes interactius relacionats amb la creació de la falles".

Els objectius seran dobles, d'una banda, "conèixer en profunditat la cultura fallera vinculada amb el seu vessant creatiu i amb les seues possibilitats econòmiques presents i futures, i per un altre, capacitar a l'alumne per al desenvolupament d'un projecte de falla, vinculat amb la recerca formal i de materials".

Pla d’estudis

Cada títol d'expert abordarà l'objecte d'estudi des d'una perspectiva diferent. Així, l'expedit per la UV, se centrarà en la "formació humanística, teòrica i soci antropològica" de les falles mentre que la proposta de la UPV se centrarà en els aspectes més "tècnics, artístics i de materials" de la festa popular.

D'una banda, el títol de la UPV que es gestiona des del Departament d'Escultura de l'entitat, posarà el focus en l'àmbit de les Falles, així com en el dels parcs temàtics, que "tant interés docent ha despertat". Constarà d'una introducció teòrica, dos projectes -un en falles i un altre en tematitzacions- i s'abordarà des del coneixement de les tècniques escultòriques digitals com el CAD o la impressió 3D, entre unes altres.

D'altra banda, l'oferit per la UV es proposa des del Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives, "abordar les falles analitzant els aspectes històrics i sociològics de les falles com a experiència estètica, com a projecte de creació i com a patrimoni i identitat".

La col·laboració amb el Gremi d'Artistes Fallers es fa efectiva en la possibilitat que els estudiants realitzen pràctiques en els estudis dels artistes a més d'incloure en els plans formatius visites culturals al museu faller. Es tracta d'una relació "de sinèrgies" a través de la qual, un artista faller podrà impartir una classe d'escultura en les Universitats, de la mateixa manera que els estudiants podran conèixer de forma pràctica "in situ" el treball en els tallers.

Les Falles en l'ensenyament normatiu 

Gil Manuel Hernández ha destacat que des de la UV "tenien clar que les Falles havien d'entrar a formar part en l'ensenyament formatiu per a professionalitzar el sector en els aspectes relatius". En aquest sentit, ha manifestat que l'espectre de perfils que concerneixen al món faller "és molt gran" pel que els perfils de l'alumnat també seran diversos.

Així mateix, ha posat en valor el fet que es tracta d’”un esforç" realitzat per dues universitats públiques amb l'objectiu de "vetlar per la difusió i recerca del patrimoni faller" a través de dues institucions naturals per a això, com són les universitats. En termes similars, Cueto ha emfatitzat la sinèrgia entre ambdues entitats i ha destacat que "la facultat sempre ha estat convençuda que el potencial del gremi faller feia necessari que hi haguera una responsabilitat docent".

"L'interés, la vocació de reflexió sobre la cultura popular, que és al cap i a la fi d'on venim tots és fonamental", ha assenyalat. En aquest sentit, ha defensat que "entra dins de la missió de la universitat apostar per la cultura que transcendeix l'artístic".

Per la seua banda, Martín ha agraït que s'haja "représ el contacte" amb les institucions acadèmiques i ha afegit que "estan passant moltes coses en el món de les Falles" pel que li resulta molt important "la recerca de nous materials" que es durà a terme en aquests plans de formació. Especialment, "després del tancament de l'única fàbrica de cartó que existia en la ciutat". Al seu judici, les pràctiques en tallers d'artistes fallers dotaran a l'alumnat de la formació íntegrament pràctica de la qual "la universitat pot estar més freturosa".

Màster Erasmus Mundus 

La directora del Departament d'Escultura de la UPV, Salomé Cuesta, ha avançat que ja estan establint les infraestructures per a un Màster Erasmus Mundus en aquesta matèria que podrà cursar-se en tres ciutats europees. La iniciativa ha rebut el recolzament simbòlic de la recent declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO, per la qual cosa les universitats han insistit a "estar a l'altura".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento