Comunitat Valenciana

'Ona', una tortuga recuperada per l'Oceanogràfic, avança ja enmig de l'Atlàntic

  • Als animals recuperats se'ls implanta un dispositiu per a conéixer l'àrea on es desenvolupa la vida de les tortugues i per a saber l'estat de supervivència de l'espècie.
  • Este avanç en la tecnologia permet seguir la trajectòria de les tortugues durant les seues migracions i estudiar la seua distribució exacta.
  • Una de les causes d'ingrés més comunes en l'ARCA de l'Oceanogràfic és la ingesta de plàstics, la col·lisió amb embarcacions i la pesca accidental.
Seguiment de les tortugues via satèl·lit
Seguiment de les tortugues via satèl·lit
OCEANOGRÀFIC
Seguiment de les tortugues via satèl·lit

La tortuga 'Ona', una de les recuperades per l'Oceanogràfic que va tornar al mar a l'abril, travessa ja l'Oceà Atlàntic, tal com han pogut comprovar científics de l'aquari gràcies a un dispositiu col·locat en la seua closca, mentre 'Margarita' i 'Saguntina' segueixen en el Mediterrani, prop de l'illa italiana de Sardenya.

Després de recuperar-se en l'ARCA del Mar de la Fundació Oceanogràfic, les tortugues de l'espècie Caretta caretta, conegudes comunament com a tortugues babaus, van tornar al mar i ja han recorregut diferents punts del Mar Mediterrani i de l'Oceà Atlàntic. Les dades arreplegades durant estos mesos pels investigadors serveixen per a conéixer l'àrea on es desenvolupa la vida de les tortugues i per a saber l'estat de supervivència de l'espècie després de la seua recuperació en l'aquari que gestiona Avanqua, pertanyent a Global Omnium.

A més, este avanç en la tecnologia permet seguir la trajectòria de les tortugues durant les seues migracions i estudiar la seua distribució exacta, així com els altres aspectes de la seua biologia molt complicats d'analitzar. Este seguiment es duu a terme mitjançant ARGOS, un sistema pioner de localització i recopilació de dades per satèl·lit que, gràcies al dispositiu que s'instal·la en el queloni, va actualitzant la seua trajectòria periòdicament.

El sistema incorporat en la closca aporta informació detallada del lloc en el qual es troba l'animal. Quan les tortugues pugen a la superfície a respirar és quan el mecanisme emet el senyal que queda registrat. Després d'un any, el dispositiu s'allibera automàticament i ofereix totes les dades per al seu posterior estudi.

L'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic, on s'han recuperat les tortugues durant els últims mesos, és el centre en el qual s'atén els animals marins rescatats per la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la Universitat de València.

Les causes d'ingrés més comunes en l'ARCA són la ingesta de plàstics, la col·lisió amb embarcacions i la pesca accidental, per la qual cosa la col·laboració dels pescadors en els últims anys ha sigut crucial per a l'èxit de la Xarxa d'Encallaments. Una telefonada al 112 pot salvar també la vida dels animals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento