Comunitat Valenciana

Ximo Puig, reelegit secretari general del PSPV-PSOE amb el 56,8% dels vots

  • Obté 7.338 vots, i el seu rival, Rafa García, 5.465 vots, el 42,3 % del total.
  • El president de la Generalitat Valenciana promet un procés de modernització en el si del partit, sota un projecte "d'esquerres, feminista, federal i valencianista".
  • Rafa García, que ha felicitat al seu contrincant, considera que el guanyador "ha de connectar i fer partícip a la militància de les resolucions".
Ximo Puig gana las primarias del PSPV
Ximo Puig gana las primarias del PSPV
EUROPA PRESS
Ximo Puig gana las primarias del PSPV

L'actual secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha sigut reelegit en el càrrec en aconseguir 7.338 vots, el 56,8 per cent del total, en les primàries que el partit ha celebrat aquest diumenge, segons les últimes dades oferides pel partit a les 22.00 hores.

En total, estaven cridats a les primàries 18.276 militants socialistes. La candidatura de l'alcalde de Burjassot (València), Rafa García, ha obtingut 5.465 vots, el 42,3 per cent del total. García ha eixit poc abans de les 21.30 hores a reconèixer la seua derrota, assegurant que ja havia cridat a Puig per a felicitar-li i Puig ha comparegut deu minuts després, assegurant que el seu projecte és "en primera persona del plural". 

Segons fonts socialistes, la candidatura de Puig s'hauria imposat a València capital i a Alacant, mentre García ho hauria fet a Castelló. Cadascun dels candidats hauria guanyat, així mateix, en les seues agrupacions: Ximo Puig a Morella i Rafa García a Burjassot. El triat en aquestes votacions serà confirmat en el 13 Congrés Nacional que tindrà lloc els dies 28, 29, i 30 de juliol en la localitat alacantina d'Elx.

"Es comença a guanyar el 2019"

El recentment reelegit secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge que amb la victòria "es comença a guanyar el 2019", en referència a les eleccions autonòmiques, i ha promès un procés de modernització en el si del partit, sota un projecte "d'esquerres, feminista, federal i valencianista" que, segons ha recalcat, assumeix "en primera persona del plural, no del singular".

Finalment, dels 18.000 socialistes cridats a votar ha acudit a les urnes el 71,8 per cent, un total de 13.144. D'ells, Ximo Puig ha rebut 7.447 vots (56,7%) i Rafa García 5.557 (42,3%), segons fonts socialistes. 

Puig ha comparegut en la seu dels socialistes valencians en Blanqueries poc abans de les 22 hores davant els militants, que li han aclamat fins i tot des de l'exterior de l'edifici, després d'imposar-se a l'altre candidat, Rafa García, qui li ha felicitat prèviament i al que ha abraçat abans d'iniciar la seua compareixença

Interromput en diverses ocasions pels aplaudiments, crits de 'Ximo' i 'president', Puig ha agraït l'esforç de García per a portar avant aquest procés de primàries "profundament democràtic" que ha permés "sacsejar" al partit" i ha indicat que és, com ha sigut fins ara, "el secretari general de tots". 

Segons ha dit, és "una victòria de la militància" i, des de la humilitat per a "superar errors", ha assegurat que treballarà per a posar en marxa un procés de modernització perquè "així ho vol la militància i aquest partit mai pot estar en una zona de confort". "Hi ha moltes coses que millorar i ho anem a fer", ha assegurat. 

Puig ha incidit que el PSPV "ja no és un partit de famílies, aquest partit pensa en les famílies valencianes" i la Comunitat el necessita. A partir d'ara, ha dit, la 'Esquerra en Marxa' és "de tots, hagen votat a qui hagen votat". 

Fórmules per a la integració 

Posteriorment, el secretari general ha comparegut davant els mitjans i ha asseverat que se sent "absolutament reconfortat pel resultat", que ha qualificat com "molt bo" i suficient per a treballar els pròxims dos anys. "Ja m'agradaria tenir el 56% en el parlament", ha bromejat.

En ser preguntat sobre la integració de la candidatura alternativa de cara al congrés de finals de juliol l'Elx, ha defensat que "cal cercar fórmules per a aconseguir la major integració possible", perquè "hi ha idees de l'altra candidatura que es poden assumir perfectament".

Segons ha dit, continuarà parlant amb Rafa García perquè "el diàleg és fonamental" i, de cara a la conformació de la nova Executiva, ha assenyalat que encara que en aquests moments no pensa en ella, sempre ha intentat incorporar a persones de tots els corrents, sense quotes ni repartiment, en la línia que ha dibuixat Pedro Sánchez.

Conversa “amable” amb Sánchez 

Precisament ha explicat que el líder del PSOE ja li havia felicitat en una conversa "absolutament amable" que "va a obrir altres converses en el futur" perquè existeix la "magnífica voluntat per ambdues parts" de posicionar al partit com a referent de la societat valenciana. Ha negat que la seua victòria represente una derrota de Sánchez perquè es tracta de dos processos diferents i "no hi ha perdedors", i ha recalcat que aquesta no era "cap segona volta".

També ha assenyalat que el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, li ha enviat un missatge de felicitació, i ha agraït l'interés dels "companys de govern" de Compromís en el procés, perquè l'objectiu últim és aconseguir la major solidesa per al Consell.

"Moviment d'il·lusió generat en les agrupacions"

El candidat a la secretaria general Rafa García ha felicitat al seu contrincant, Ximo Puig, per la victòria en les primàries del PSPV i ha mostrat la seua voluntat de treballar des de la lleialtat a partir d'aquest moment, mentre ha demanat que en el congrés de finals de mes "s'integren propostes i resolucions", atès que la seua candidatura també ha obtingut "un ampli suport", i que la nova Executiva estiga formada "pels millors".

Després de lamentar que la participació "ha sigut baixa", potser també producte del calendari, "que no era molt propici" pel període estival, ha destacat el "moviment d'il·lusió generat en les agrupacions" i el debat polític, amb el qual els militants han dit que volen participar en els processos de decisió del partit.

A partir d'ara, ha dit, cal treballar de cara al conclave d'Elx perquè isquen "resolucions potents i els millors per a dirigir el partit", d'esquerres, valentes i que "la gent es veja identificada".

No es tracta, ha dit, d'una qüestió d'integració o no, sinó que "els millors estiguen". Segons ha recalcat, "una part de la militància vol que aquest partit canvie, vol participar en els processos d'elecció" i el congrés "ha de connectar i fer partícip a la militància de les resolucions".

Ha negat que aquests resultats signifiquen una derrota per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sinó que simplement recolzen a una candidatura i deixen veure que els militants volen "un partit modern, del segle XXI". Puig, ha dit, "serà el secretari general dels socialistes valencians, de tots els socialistes" mentre continua en la seua faceta de president de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento