Comunitat Valenciana

Puig demana a Méndez de Vigo que assumisca que el valencià és una llengua de l'Estat i més finançament per a la cultura

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat este dijous al ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en una conversa telefònica, que assumisca que el valencià és "una llengua de l'Estat" i que és "normal" que el Consell vullga que els xiquets parlen valencià, castellà i anglés. Així mateix, li ha reclamat més finançament per a la cultura valenciana.
Ximo puig en una imatge d'arxiu
Ximo puig en una imatge d'arxiu
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES
Ximo puig en una imatge d'arxiu

Méndez de Vigo, que ahir va estar a València en una entrega de premis, ha cridat este dijous a Puig per a agrair-li que el seu cap de gabinet l'acompanyara en una visita no oficial que va realitzar al Palau de la Generalitat.

Aprofitant eixa conversa, Ximo Puig -que ha subratllat que considera a Méndez de Vigo un home "moderat"- li ha preguntat "si no li pareix normal" que el Consell aspire a què els xiquets a la Comunitat Valenciana parlen valencià, castellà i anglés.

Per a açò, durant un acte com a candidat a la secretària general del PSPV, ha destacat que la Comunitat Valenciana serà la que dispose de més assistents d'anglés tinguen el pròxim any amb mil professors més.

En esta línia, ha reclamat al ministre que assumisca que el valencià és "una llengua de tot l'Estat" i que "tinga consciència que si vol unir s'ha de creure que totes les llengües formen part d'un projecte que va més enllà de Madrid". "Costa però ho hem de fer", ha recalcat.

Posteriorment, Puig, en una compareixença davant el mitjans de comunicació al costat del secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha explicat que la conversa amb el titular de Cultura ha sigut una conversa "privada i personal" en la qual li va traslladar la necessitat que el Ministeri d'Educació i Cultura "supere la situació de falta d'equitat dels ciutadans de la Comunitat pel que fa a la cultura".

"És evident que si el Palacio Real de Madrid, el Liceu de Barcelona i la Maestranza de Sevilla té un finançament determinat l'òpera de València ha de tindre també un finançament de l'Estat", ha subratllat.

En este sentit, ha apuntat que l'infrafinançament que patix la Comunitat no solament afecta a les infraestructura o la prestació de servicis públics, sinó també al camp de la cultura. "És absolutament inaguantable esta situació", ha remarcat.

Per açò, ha insistit que ha plantejat a Méndez de Vigo que per al Consell la falta d'inversió en la cultura valenciana és "una qüestió absolutament inaguantable", per la qual cosa ha subratllat que el Pressupost General de l'Estat de 2018 "almenys ha de plantejar els mínims que ens corresponen en relació als teatres d'òpera que existixen a Espanya". "No hi ha raó perquè la valenciana estiga absolutament discriminada", ha resolt.

PLURINACIONAL

En este sentit, durant la presentació d'un manifest de suport a la seua candidatura, ha recalcat que "el problema valencià existix i cal posar-ho damunt de la taula" perquè la Comunitat Valenciana té "unes característiques diferents" a altres autonomies i per açò ha defès la plurinacionalitat d'Espanya.

Sobre este tema, ha constatat que són moments "difícils" perquè "molta gent parla de plurinacionalitat i no sap de quina parla i molts parlen de federalisme i pareix que siga el centralismes democràtic" quan són dos coses diferents.

En esta línia, ha demanat a totes les forces polítiques i socials de la Comunitat Valenciana que s'han de sumar a la gran manifestació que s'està preparant el pròxim 9 d'Octubre quan es complixen els 40 anys de la marxa "més gran a favor de l'autonomia que s'ha fet en este país".

Sobre este tema, ha advertit que "no pot haver-hi un pas arrere en l'autogovern" que "en estos moments va arrere" perquè "si ens limiten d'una manera absurda el finançament estem en la foto finis, amb l'11% menys de renda per càpita, salaris i pensions per davall de la mitjana i es pot invertir menys en servicis".

Puig ha demanat a Madrid que "entenga d'una vegada per sempre" que "eixa Espanya que té allí dibuixada no existix" encara que en el polític "cada pas que donen siga per a centralitzar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento