Comunitat Valenciana

PSPV i Compromís demanen fórmules per a garantir el treball dels No Adscrits en Les Corts

  • PP i Cs insisteixen que no se'ls ha de permetre formar grup, com van sol·licitar Alexis marí i els altres tres diputats que van abandonar la formació taronja.
  • Serà la Mesa de Les Corts la que tinga l'última paraula al respecte, tot i que este dilluns s'ha debatut la qüestió en la Junta de portaveus.
  • De moment, el que sí que han acordat els grups parlamentaris és la ubicació dels quatre No Adscrits que partanyien a Cs, els quals estaran en l'última fila.
Marí i altres tres diputats que abandonen Cs
Marí i altres tres diputats que abandonen Cs
EUROPA PRESS
Marí i altres tres diputats que abandonen Cs

El PSPV i Compromís han advocat per buscar fórmules que garantisquen la tasca parlamentària dels quatre ex de Ciutadans (Cs) recentment incorporats al grup de No Adscrits en les Corts mentre que PPCV i Cs han insistit que a estos parlamentaris no se'ls ha de permetre formar un grup, tal com van sol·licitar els quatre membres que van abandonar la formació taronja -Alexis Marí, David de Miguel, Domingo Rojo i Alberto García-.

Estos quatre diputats es van donar de baixa del partit i van abandonar el grup parlamentari, per la qual cosa van passar al grup de No Adscrits. Van demanar en la pràctica actuar com un grup més i este dilluns s'ha debatut la qüestió en la Junta de Portaveus. No obstant açò, serà la Mesa de les Corts la que tinga l'última paraula.

Segons un informe dels lletrats del parlament i una resolució adoptada al novembre de 2008, estos parlamentaris no tindran dret ni a formar grup ni a tindre un portaveu. Tampoc tindran presència en la Comissió Permanent, ni podran formular interpel·lacions ni mocions subsegüents. Per contra, sí tindran dret a formar part d'una comissió, amb veu i vot; a formular preguntes orals en ple -a una cada cinc plens-; a fer preguntes en comissions; a explicar el vot en els plens; o a presentar esmenes parcials, entre altres assumptes.

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mireia Mollà, ha qüestionat la resolució que es va aprovar l'any 2008 lloc que "la va fer 'ad hoc' el PP per a un cas concret de Compromís-Esquerra Unida": "Eixa resolució dóna uns drets a uns diputats i a uns altres no", ha dit, en referència al fet que arreplega que si es tracta d'un diputat que ve d'una coalició, sí té possibilitat d'agrupar-se, mentre que si es procedeix d'una formació política concreta no.

"En el moment en què es va fer eixa resolució, el PP tenia un interés concret d'afeblir l'escenari polític de Compromís i d'Esquerra Unida", ha assegurat, per a agregar que no va a donar "carta de credibilitat" a una apreciació d'una mesa "formada pel PP".

Sobre este tema, ha suggerit que "qualsevol diputat podria demanar un informe dels advocats de les Corts o anar al Tribunal Constitucional per si veu vulnerats els seus drets". Per açò, ha indicat que des de Compromís s'ha pensat que era millor que constara en l'acta d'este dilluns de la Junta si eixa resolució de 2008 s'havia d'aplicar rigorosament o si es podia qüestionar com quedava la circumstància dels No Adscrits.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV en la cambra valenciana, Manolo Mata, ha assenyalat que la posició de la seua formació és "veure com es combina la fluïdesa del debat polític en la cosa sense perjudicar els drets fonamentals de ningú".

"Al final, potser Ciutadans s'obstina que no se li cride agrupació de diputats -als No Adscrits-, però alguna cosa caldrà agrupar perquè si tenen dret a intervindre en tots els debats de la cambra... Hi ha sis diputats que poden fer això per a fixar la seua posició, poden demanar la paraula per a parlar de totes les esmenes. Caldrà sumar voluntats sense que queden perjudicats els drets -dels diputats No Adscrits-".

A més, ha advertit que estos diputats poden veure's perjudicats amb el tema de les contractacions, en actuar com a persona individual i no amb una fórmula jurídica grupal. "Sóc partidari -ha afegit- de resoldre el que està passant i entre tots veure com açò funciona millor. Buscar fórmules per a garantir la tasca parlamentària dels No Adscrits i que tampoc perjudiquen el seu grup". D'altra banda, Mata s'ha referit a la composició de les comissions, ja que Ciutadans perdrà un dels seus diputats i probablement l'incrementarà els socialistes. "Caldrà veure açò com queda", ha afirmat.

"No està clar"

Sobre este assumpte, el secretari general de Podem a la Comunitat, Antonio Montiel, ha assenyalat que "no està clar" que la resolució de 2008 puga ser aplicable a este cas, "però sí està clar que tot el que són drets individuals de diputats que abandonen un grup parlamentari han de ser respectats", ha dit.

La portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, preguntada per si la seua formació està "satisfeta" amb la resolució dels advocats i la proposta que no formen grup els quatre exintegrants del seu partit, ha indicat que "simplement l'estar tractant estos temes és un assumpte bastant incòmode però ens alegra que s'haja complit el reglament i la resolució de 2008". "No enteníem que fora d'una altra manera ja que no ha d'haver-hi diferències entre diputats No Adscrits", ha postil·lat.

"Ens acollim -ha agregat- al que hi ha en el reglament i en la resolució. El nostre grup també pateix els resultats de l'aplicació d'açò perquè se'ns mermen els recursos econòmics pertanyents a eixe percentatge dels diputats que s'han anat i la presència en comissions".

Per la seua banda, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha assenyalat que "l'informe dels lletrats ha sigut clar, així com l'acord dels grups excepte per part de Compromís, perquè Mollà ha dit que no estava d'acord amb l'aplicació de la resolució de 2008" que, ha recordat, "no va ser impugnada en el seu moment per cap grup parlamentari". "Demanem responsabilitat i qui no estiga d'acord, que vaja al Tribunal Constitucional", ha subratllat.

Última fila

El que sí han acordat els grups parlamentaris este dilluns és la ubicació dels quatre No Adscrits que pertanyien a Cs, i estaran en l'última fila, al costat de Covadonga Peremarch (Podem) i Miquel Domínguez (PP). En el ple d'esta setmana ja ocuparan els seus nous escons. Queda pendent els despatxos en els quals podran situar-se per a fer el seu treball. Cs farà una proposta i la Mesa decidirà. "Nosaltres farem una proposta que s'usen una sèrie de despatxos lliures que hi ha en este edifici -Corts- i esperem que la junta tinga a bó tindre-ho en compte", ha asseverat Sánchez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento