Comunitat Valenciana

Perelló: "Ciegsa va ser un instrument privat, sense controls i amb opacitat i una lluita política pel botí"

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Perelló en la comissió de Ciegsa
Perelló en la comissió de Ciegsa
FLICKR CORTS
Perelló en la comissió de Ciegsa

L'exdiputat del PSPV i secretari de Justícia, Llibertats i Nous Drets, Andrés Perelló, ha assegurat este dilluns que l'empresa Ciegsa era "innecessària", que va servir com a "instrument privat per a escapar dels controls públics", que va suposar "una lluita política pel botí", amb "desfasaments injustificats, opacitat absoluta i en la qual es violava la llei de contractes públic".

"Algú havia pres eixa empresa com un botí", ha indicat Perelló, qui ha assenyalat que l'empresa va generar una "gran guerra" en el PP que no va ser "ni ideològica, ni política, sinó per veure qui es quedava la combinació de la caixa forta".

Així ho ha indicat Perelló en la comissió de les Corts que investiga els sobrecostos de més de 1.000 milions d'euros en l'empresa Construccions i Infraestructures educatives S.A (Ciegsa), on ha denunciat "l'opacitat, les irregularitats i el desfasament injustificat" que es va produir. "Ciegsa era un ens que es portava els diners i amb la qual alguns es feien rics amb el que es deixaven de fer. Es pagava pel que no es feia", ha reprovat.

Així, ha indicat que dins del PP hi havia "una gran guerra interna política" en la Ciegsa es va convertir en el botí" per a alguns i en l'exsecretari autonòmic d'Educació i exconseller delegat de Ciegsa, Màxim Caturla, es va convertir en el carceller" perquè "no volia que el botí no se'l llevara ningú".

"Va ser una guerra interna que no ideològica, ni política, sinó per veure qui es quedava la combinació de la caixa forta i eixa guerra portava a col·locar i a llevar gent. Açò sí, pagant de l'erari públic contractes i blindatges absolutament pornogràfics en termes econòmics", ha subratllat.

Ha denunciat que l'opacitat era "absoluta" i es "va engrandir tant" que es va passar "a una bacanal de corrupció incontrolable", atés que ha relatat que quan el seu grup sol·licitava informació no se'ls facilitava perquè argumentaven que era una empresa privada. A més, ha explicat que quan obstaculitzen a veure algun document sol·licitat "posaven a un funcionari al seu costat perquè el diputat no traguera un bolígraf o una càmera de fotos". "Creuen que açò és normal?", s'ha preguntat per a assenyalar que Ciegsa va ser "un gran forat negre" que "escapava de qualsevol tipus de control".

OBSTRUCCIÓ PERMANENT

Ha recordat que en diverses ocasions es va personar, al costat de l'aleshores diputada del PSPV Ana Noguera en l'empresa per a aconseguir documents, però ha denunciat se'ls va denegar l'entrada i "el guàrdia de seguretat no els va deixar passar". "Si no passava res, Per què no ens deixaven passar?", s'ha preguntat per a assenyalar que "hi havia una obstrucció permanent a demanar informació i la documentació a la qual podíem tindre accés arribava escassa i per vies no oficials".

En este punt, ha explicat que hi havia membres del PP als quals els queia "la cara de vergonya" i eren els que els indicaven per on havien de "tirar" les seues investigacions. "Sense ells no haguérem tret algunes coses", ha manifestat.

Així mateix, ha indicat que la Sindicatura de Compte ja advertia que s'estava "violant" la llei contractes públics i hi havia un "desfasament", però ha lamentat que no importava el que deia l'òrgan fiscalitzador perquè "tot queia en un gran forat negre que tancava la majoria absoluta d'esta casa", ha denunciat per a assenyalar que qualsevol intent d'aconseguir documentació o per a obrir una comissió d'investigació era denegada perquè "hi havia un menyspreu absolut a l'oposició". "Érem uns ocupes que només havíem embene a molestar" i la "majoria absoluta del PP era la que s'imposava", ha dit.

SABIEN QUÈ PASSAVA

Perelló ha considerat que l'exconseller d'Educació Alejandro Font de Mora "sabia el que passava" i "podia haver-li posat límit" però ha indicat que es va convertir en còmplice" en no denunciar el que passava. Al seu juí, l'exconseller del ram Manuel Tarancón, que va ser el que va crear Ciegsa, "ho va fer para ben" perquè estava "convençut que anava a ser útil", però amb l'actual eurodiputat Esteban González Pons "va tindre una deriva que va ser on va ser".

A Font de Mora l'acusa de saber "la corrupció que hi havia" perquè ell s'ho va dir però l'exconseller "va negar la major". "Advertit estava i si fa cas omís es convertix en còmplice i si no ho sabia era un incompetent", ha puntualitzat.

Al seu juí, amb l'arribada a l'empresa de Caturla la situació "va ser a pitjor" perquè es va convertir en el carceller de Ciegsa" en voler que " el botí no se'l llevara ningú". "Caturla va ser un canvi a pitjor, era el sergent que tancava la porta", ha assenyalat per a insistir que tot el que passava l'estaven denunciant per diferents vies, però "no solament hi havia majoria absoluta entesa com a propietat del poder, sinó silenci mediàtic". "Érem objecte de burla", ha lamentat.

A més, ha indicat que els tres col·legis arquitectes van emetre queixes i també de les empreses que les seues crítiques "arribaven per onsevulla", però sempre estava tot "en l'armari". "Ciegsa ha desqualificat una forma de fer política i a un partit de govern. Ha sigut un forat negre, pervers que ens ha perjudicat a tots els valencians", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento