Comunitat Valenciana

Tres grans xefs valencians s'unixen a WWF per a conscienciar els cuiners sobre un consum responsable de peix

  • El 90% de les poblacions de peix estudiades en el Mediterrani estan sobreexplotades. Què passaria aleshores amb la carta d'un restaurant si desapareixen? Doncs que sense peix no pot haver-hi cuina. Esta és la resposta que els xef de Bom Amb, Alberto Ferruz; de Karak Rakel, Cernicharo; i Komori, Andrés Pereda, han donat a l'organització conservacionista WWF per a sumar-se a una campanya de conscienciació perquè els cuiners assumisquen un consum responsable ja que la mitat del peix que es consumix a Espanya es menja fora de casa.
La xef Rakel Cernicharo elabora un artifici de vieria
La xef Rakel Cernicharo elabora un artifici de vieria
EUROPA PRESS
La xef Rakel Cernicharo elabora un artifici de vieria

El responsable del programa Marí de WWF, José Luis García Varas, al costat dels tres cuiners, han presentat este dijous esta campanya a València. A més, durant, les pròximes dos setmanes el vaixell solar de WWF amarrarà en l'edifici Veles e Vents en la Marina Reial, i voluntaris d'esta ONG estaran també la Plaça dels Pinazo, per a ensenyar a la ciutadania la importància que tenen les seues compres diàries de peix en la salut dels oceans.

Entre el 12-28% de les captures mundials peix per any són considerades pesca il·legal, no regulada i no declarada (INDNR), el

31% de les poblacions mundials estan sobreexplotades, el 40%

de les captures són no desitjades i més de 800 milions de persones depenen de la pesca per a viure.

Les poblacions de peix de les quals es tenen un registre històric han reduït un 40% la seua grandària en els últims 40 anys, fins i tot un 70% les més demandes i és "la mà de l'home la que està buidant els oceans". Per açò, García Varas ha recalcat que cal "prendre ja mesures urgents" per a "salvar" el peix doncs si mantenim este ritme de consum necessitaríem un planeta i mig. Un exemple: a Espanya al maig s'acabaria el peix si solament consumirem peix propi.

Espanya és el quart major importador i el nové exportador del món i ocupa la tercera posició en consum de peix per càpita en la UE. Per este motiu "la seua influència en el futur dels mars és capital".

Amb esta campanya de WWF Fish Forward, finançada per la Unió Europea, vol escoltar les propostes dels cuiners per a ajudar a protegir els mars i estos xefs valencians han coincidit en la necessitat de diversificar la carta per a evitar la sobreexplotació ja que solament es consumixen una vintena d'espècies quan "qualsevol peix pot ser consumit" i més després de passar per "la màgia" dels cuiners.

Així, el xef de Bom Amb, Alberto Ferruz, ha proposat crear embotits marins amb el peix que rebutgen els vaixells, sobre un 30%, i potenciar el seu consum en col·legis i hospitals ja que seria molt bo per a la salut. A més, ha criticat que les modes de consum fan que les llotges actuen com la borsa.

Per la seua banda, Rakel Cernicharo, del Karak, ha advertit a més de que la forma de pesca també influïx en la qualitat perquè este minvament "si la carn arriba estressada" per la captura. Per açò, ha plantejat la imposició d'un impost ecològic per a ajudar la sostenibilitat.

Per a il·lustrar l'amenaça d'un món sense peix se'ls ha demanat que cuinen un plat sense peix. Pereda no ha presentat res ja que sense peix, en ser un restaurant japonés, hauria de tancar. Ferruz ha mostrat simplement farina de peix ja el 90% del producte amb el qual treballa és peix.

Finalment Cernicharo ha elaborat un artifici: unes petxines de pelegrí amb terra de tinta de calamar i unes algues que en realitat són unes postres. El mol·lusc és un flam de coco farcit de fruita de la passió que amb mel de canya li ha donat el color i amb un ganivet la forma, la terra és cacau i les algues són un gel batut.

CONSELLS Als CUINERS

L'organització conservacionista ha elaborat una sèrie de consells per als cuiners. Entre elles, han elaborat una guia com si fóra un semàfor en la qual consultar els peixos que es poden consumir: els que estan en roig estan prohibits estar sobreexplotats, en taronja de forma moderada i en verd el seu consum sí que està recomanat.

Així mateix, els demanen que estiguen informats sobre l'origen i situació dels productes del mar que oferixen, evitar comprar espècies sobreexplotadas i obtindre'ls solament en canals legals, diversificar les espècies que s'usen en el menú o incloure peixos locals les poblacions dels quals estiguen en bon estat de conservació.

De la mateixa manera, recorden que un etiquetatge adequat dels productes és imprescindible a l'hora d'identificar l'origen del peix o marisc i seguir el mercat amb segells que certifiquen la sostenibilitat, com MSC, per als procedents de pesca extractiva, o ASC, per a peixos de cultiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento