Comunitat Valenciana

Moragues convocarà la Comissió de Trànsit per a presentar el Pla de Protecció Ciclista de la DGT

  • La delegació del Govern i la DGT explicaran les mesures adoptades per tal d'evitar els accidents relacionats amb els ciclistes.
  • A l'encontre assistirà el màxim responsable de la Direcció General de Trànsit per a explicar el pla específic de protecció al ciclista.
  • És "evident que alguna cosa no estem fent suficientment bé les administracions competents" per a evitar estos accidents, ha declarat Ximo Puig.
Reunió de Moragues amb el director de la DGT
Reunió de Moragues amb el director de la DGT
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO
Reunió de Moragues amb el director de la DGT

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana i la Direcció general de trànsit (DGT) han acordat convocar la Comissió de Trànsit i Seguretat Vial en esta autonomia per a explicar el Pla de Protecció de Ciclistes que ja s'està treballant, al mateix temps que han decidit, després de l'augment d'accidents entre turismes i bicicletes, seguir intensificant els controls en les zones més sensibles on conflueixen turismes que tornen de festa i rutes ciclistes.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, s'ha reunit esta jornada a Madrid, "amb caràcter d'urgència", amb el titular de la Direcció General de Trànsit (DGT), Gregorio Serrano, per a analitzar l'augment d'accidents amb ciclistes implicats, segons ha informat la Delegació del Govern en un comunicat. Així mateix, Moragues es reunirà amb els alcaldes de la comarca valenciana de la Safor, en la Junta Comarcal de Seguretat, per a analitzar mesures en la zona enfront d'este tipus de sinistres.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana ha informat al responsable de la DGT de l'últim atropellament mortal registrat a la Comunitat Valenciana, el produït ahir diumenge en la carretera N-232 al seu pas per Oliva (València). Ha recordat que el causant del sinistre, que es va donar a la fuga, va ser detingut per la Guàrdia Civil i va donar positiu en les proves d'alcoholèmia i drogues a les quals va ser sotmés.

Juan Carlos Moragues ha comentat que després del Comité de Seguretat Vial, presidit pel Ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, el passat 15 de maig, es va decidir intensificar els controls per part de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil. Així, ha indicat que per eixa raó este diumenge hi havia quatre controls d'esta agrupació a Oliva i un de la Policia Local.

A la Comissió de Trànsit i Seguretat Vial a la Comunitat Valenciana que han acordat convocar la Delegació del Govern i la DGT en els pròxims dies assistirà el màxim responsable d'este organisme per a explicar el pla específic de protecció al ciclista en esta autonomia que ja s'està elaborant juntament amb l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil.

Igualment, han acordat seguir intensificant els controls "en les zones més sensibles", en les quals es registra "un major volum de trànsit de turismes que tornen d'una nit de festa i que coincidixen amb ciclistes que inicien una ruta". A més, hi haurà un augment dels controls d'alcohol i drogues durant el matí dels dissabtes i diumenges en carreteres convencionals.

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha assenyalat que en els quatre primers mesos de l'any s'han realitzat 1.440 proves de drogues que han donat pas a obrir diligències en 6 d'elles. Així mateix, s'han dut a terme 164.985 proves d'alcoholèmia que han suposat l'obertura de 675 diligències.

D'altra banda, el departament que dirigeix Juan Carlos Moragues ha anunciat que convocarà els alcaldes de la comarca valenciana de la Safor a una Junta de Seguretat Comarcal per a analitzar mesures en la zona.

Vols de vigilància

Igualment, ha apuntat que com contempla el Pla Especial presentat per Zoido hi haurà una planificació de vols de vigilància amb aeronaus tant de la Direcció general de trànsit com de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil per a la notificació in situ de les infraccions detectades. La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha agregat que durant "els dissabtes i diumenges, dies més habituals per a la pràctica del ciclisme en carretera, es fomentarà l'ús de panells de missatges per a conscienciar i sensibilitzar als conductors en el respecte de les normes vials en relació als ciclistes.

A més, s'iniciarà la senyalització de noves rutes ciclistes segures per a facilitar i protegir el trànsit de ciclistes per carreteres convencionals i reduir la seua accidentalitat. Està senyalització inclou limitacions de velocitat en dies i horaris concrets, de caràcter temporal i en trams interurbans definits.

Conscienciació ciutadana

Serrano i Moragues han coincidit a augmentar la conscienciació ciutadana i apel·lar a la conducció responsable i reforçar la convivència de tots els usuaris en la via. Amb este objectiu, ha recordat la Delegació del Govern, està en marxa la iniciativa 'Ànimes Ciclistes' del Ministeri de l'Interior i la DGT per a cridar l'atenció sobre els accidents de trànsit dels usuaris de les bicicletes.

El departament de Moragues ha subratllat també que la DGT té una aplicació gratuïta, 'Comobity', que avisa amb antelació la resta d'usuaris de la via de la presència de ciclistes en el seu recorregut. "És imprescindible que guarde sempre una distància mínima d'un metre i mig per a avançar a un ciclista", ha subratllat Moragues.

Reunió d'urgència de la Generalitat amb els ciclistes

La reunió d'urgència entre Generalitat amb ciclistes, Emergències i Delegació de Govern se celebrarà este divendres amb l'objectiu de "generar un espai de seguretat per a aquells que usen la bicicleta".

Així ho ha indicat Ximo Puig als mitjans de comunicació en ser preguntat per la reunió d'urgència convocada per la Generalitat amb la Federació de Ciclisme de la Comunitat, la Delegació de Govern i els departaments autonòmics d'Emergències i Esports per a abordar la seguretat en les carreteres després dels accidents dels últims mesos en els quals s'han vist implicats ciclistes.

El cap del Consell ha avançat que la trobada tindrà lloc este divendres ja que ha manifestat que, després dels últims casos d'atropellaments a ciclistes, és "evident que alguna cosa no estem fent suficientment bé les administracions competents" per a evitar estos accidents.

Per a Puig, hi ha una part de "responsabilitat manifesta" dels conductors que se salten les normes i que tindran les seues conseqüències penals, però ha subratllat que des de les administracions cal "buscar un cinturó de seguretat" per a "protegir els ciutadans que usen la bicicleta".

Per açò, ha puntualitzat que amb la trobada del divendres es pretén reunir en una mateixa taula tant a autoritats de trànsit com a la Federació ciclista, Direccions generals d'Esport, ajuntaments i aquelles identitats implicades per a "plantejar una sèrie de mesures que passen de la prevenció, l'àmbit pedagògic i didàctic i també el penal per a intentar generar un espai de seguretat per a aquells usen la bicicleta".

Així mateix, Puig ha remarcat que es busca crear un marc "de confiança i suport" a este transport que "ha de ser segur, és saludable i és una manera d'evolucionar positivament cap a sostenibilitat", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento