Comunitat Valenciana

Ábalos demana buscar "un espai de desbloqueig entre centralistes i separatistes" on Catalunya se senta "encaixada"

  • El portaveu socialista en el Congrés dels Diputats i secretari general del PSPV-PSOE de la província de València, Jose Luis Ábalos, ha reclamat este divendres buscar "un espai polític de desbloqueig" entre "els centralistes i separatistes" que "alleuge la pressió" a Catalunya i en el qual "el sentiment nacional català tinga una satisfacció sense trencar la sobirania del poble espanyol".
Jose Luis Ábalos
Jose Luis Ábalos
EUROPA PRESS
Jose Luis Ábalos

Ábalos, en roda de premsa a València, ha aclarit, no obstant açò,

que la data de l'1 d'octubre proposada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a convocar el referèndum és de moment "un anunci i no un acord". Sobre este tema, ha recalcat que el PSOE "no accepta este desafiament" sinó que defèn "l'Estat dret i els límits de la legalitat".

No obstant açò, ha apuntat que fins a l'1 d'octubre hi ha temps per a buscar dins de la legalitat" un model en el qual Catalunya se senta "més encaixada". Així, ha recordat que defenen una reforma Constitucional que permeta l'encaix de Catalunya com a "nació cultural" i que plantege "un federalisme de veres".

ESTAT FEDERAL

Així, ha assenyalat que els Estats federals tenen "la seua singularitat" i sorgixen "des d'a baix, des del reconeixement de les nacions culturals d'este país" i "no des d'a dalt".

Per açò, ha insistit a buscar un acord entre els aquells que "els que no cedixen" entre els que "insistixen a complir la llei i els que insistixen en no complir-la" per a "alivar la pressió". En eixe sentit, ha rebatut que com a valencià no li agradaria "gens" que li sotmeteren a la "pressió" d'optar per ser espanyol o valencià i "a Catalunya hi ha gent així".

D'altra banda, ha mantingut que Puigedemont hauria d'acudir al Congrés a exposar la seua proposta ja que és "la seu de representació de la sobirania popular". "L'absurd és que el Congrés dels Diputats quede al marge d'esta qüestió i es quede en un conflicte entre el govern de la nació i el govern de la Generalitat quan justament s'està debatent sobre la sobirania nacional", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento