Comunitat Valenciana

El tabac "assassina" 500 valencians al mes, segons els metges de família

  • La incidència del càncer broncopulmonar va augmentar entre els anys 1973 i 2016 en més del 105% entre homes i el 31% entre dones.
  • Segons la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFIC), la llei antitabac ha tingut "efectes molt positius".
  • Un 56.1% dels valencians estaria d'acord amb augmentar el preu i els impostos del tabac, i un 76,9% de prohibir fumar en vehicles privats, segons una enquesta.
Recursos de gent fumant.
Recursos de gent fumant.
EUROPA PRESS
Recursos de gent fumant.

El 24,8% de la població de la Comunitat Valenciana fuma de forma habitual i un 4,3% de forma ocasional, una malaltia que "assassina" 500 valencians al mes. No obstant açò, el 70% ha intentat deixar-ho en 2017. Així, ho ha posat de manifest este dimecres el coordinador del grup Abordatge de Tabaquisme de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFIC), el doctor Joan Antoni Ribera, en roda de premsa per a informar de les últimes dades del tabaquisme.

Sobre este tema, ha ressaltat que la llei antitabac ha tingut "efectes molt positius" ja que ha aconseguit reduir a la mitat la taxa de fumadors -d'un 52.2% de fumadors en 2001 a un 24.8% en 2010-, mentre que ha augmentat la població que intenta deixar-ho -del 25% de 2009 al 69.4 de 2007-, una de les comunitats que més ha augmentat.

Per açò, ha demanat que s'aproven els paquets genèrics, es puge el preu del tabac, i s'endurisca la llei, amb la prohibició de fumar en els cotxes o en espais públics però d'àmbits privat com les platges o els estadis ja que en altres països s'han demostrat que són les mesures més eficaces per a deixar de fumar. Així mateix, demana que es financen els tractaments de deshabituació tabàquica.

En termes generals, els homes fumen més que les dones, un 29,3% enfront d'un 20,5%. L'inici del consum se situa en l'edat pediàtrica, entre els 12 i 13 anys. A més, el 42,5% dels estudiants entre 14 i 18 anys de la Comunitat Valenciana ha fumat en alguna ocasió en la seua vida, per damunt de la mitjana, establida en el 38.4.

Els estudiants que han fumat en els últims 30 dies van consumir 6,1 cigarrets de mitjana, també per damunt dels 5,6 de mitjana nacional. Fumen més els xics que les xiques en quantitat de cigarrets, però hi ha més fumadores que fumadors: 27.4% enfront del 28.2% consum en els 30 últims dies.

Per açò, ha destacat que l'Administració deu també incidir en campanyes de conscienciació ja que el consum de tabac està en l'origen de més d'una trentena de malalties. Entre les més conegudes les respiratòries i cardiovasculars i especialment el càncer broncopulmonar la incidència del qual va augmentar entre els anys 1973 i 2016 en més del 105% entre homes i el 31% entre dones.

Així, segons una enquesta realitzada a l'abril i maig d'enguany a més de 500 valencians, el 17,2% creu que esta exposat al fum ambiental del tabac en els domicilis. A més, el 15% dels enquestats diu estar exposats al fum en bars i restaurants i un 35,2% en terrasses.

El 33,4% creu que no es compleix la normativa

Per açò, el 33,4% dels valencians enquestats assegura que no sempre es compleix la normativa que prohibeix fumar en les terrasses tancades de bars i restaurants. El 76,9% opina que hauria d'estar prohibit fumar en vehicles privats, almenys quan hi haja un xiquet, molt per damunt del 51.6% de mitjana nacional.

El 37,5% dels enquestats considera que fumar tabac afavoreix que es comence a fumar cànnabis i el 44.3% creu que fumar cànnabis afavoreix que es comence a fumar tabac. L'11.7% es declara fumador de cànnabis sol o barrejat amb el tabac. No obstant açò, ha advertit que la majoria d'adolescents "banalitzen" el consum de cànnabis, i opina que fumar tabac és més perjudicial, malgrat que produeix alteracions en l'alliberament d'hormones, inhibició neuronal, té efectes depresors, produeix alteració de la consciència, eufòria i alteracions en la percepció del temps i els sentits.

El 45.7% dels valencians enquestats considera que l'empaquetat genèric influiria que es reduïsca el consum de tabac i el 54.5% està a favor de la seua implantació. A més un 28% creu que pot influir que els joves no comencen a fumar.

Pel que fa al preu, el 48.6% de l'enquestats creu que incrementar-lo faria que les persones deixaren de fumar i un 56.1% estaria d'acord amb augmentar el preu i els impostos del tabac. De fet, s'ha demostrat que augmentar el preu del tabac en un 10% fa que augmente en un 4% les persones que fan un intent per deixar de fumar. En eixe sentit, el 24.7% dels enquestats creu que la millor mesura per a reduir el consum seria augmentar el preu, enfront del 22.3% que creu que seria el finançar els tractaments. No obstant açò, el 40.9% la més efectiva seria mesures legislatives que avancen en la prohibició de fumar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento