Comunitat Valenciana

Rajoy defén la independiencia de Moix i acusa Pablo Iglesias de voler controlar jutges i fiscals

  • El president del Govern, Mariano Rajoy, ha defensat este dimecres la "independència" i la "professionalitat" del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, davant les crítiques del secretari general de Podem, Pablo Iglesias. De fet, el president ha acusat el líder del partit morat de ser ell qui pretén controlar l'acció de jutges i fiscals.
Rajoy defén Moix en el Congrés
Rajoy defén Moix en el Congrés
EUROPAPRESS
Rajoy defén Moix en el Congrés

Així ho ha assegurat durant la sessió de control al Govern en el Congrés, en ser preguntat per Iglesias sobre si està satisfet amb la feina del fiscal Anticorrupció, en relació a les crítiques que ha suscitat Moix per algunes de les seues primeres mesures en el càrrec, com oposar-se a un escorcoll en el marc de l'operació Lezo, el relleu dels fiscals que porten el cas del 3% contra l'antiga Convergència (CDC) o les seues insinuacions de sancionar la publicació de sumaris declarats secrets.

"El valore molt positivament. El fiscal és un professional amb una trajectòria d'èxit que actua amb total independència i professionalitat", ha assegurat Rajoy, qui ha assegurat que no és ell sinó Iglesias qui pretén influir en la feina de la Justícia, com va demostrar, al seu juí, en la proposta de Govern que va presentar a l'exlíder socialista Pedro Sánchez, en la qual parlava de "jutges compromesos".

ESBRONCS DEL PP A IGLESIAS

"Fins i tot la seua bancada ha hagut de fer un esforç per a aplaudir", li ha etzibat el líder de Podem, rebent com a resposta els esbroncs i les queixes dels parlamentaris 'populars', molests per les seues paraules.

Iglesias ha dedicat gran part del temps de la seua intervenció a recordar a Rajoy que va ser ell qui en 2009 va demanar la dimissió del ministre de Justícia socialista Mariano Fernández Bermejo, després de conéixer-se que havia estat de cacera amb l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón quan este investigava el cas Gürtel; ministre que després va dimitir.

"Vosté va dir que era un atemptat a la qualitat democràtica", ha afirmat Iglesias, citant el president, abans de començar a recordar altres frases més recents tretes de les gravacions entre l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i l'exministre Eduardo Zaplana parlant sobre el nomenament de Moix com a fiscal Anticorrupció abans d'assumir el càrrec.

IGLESIAS DEFÈN LA MOCIÓ DE CENSURA

"Tots els ciutadans espanyols han vist que el senyor Moix s'ha dedicat a impedir el seu treball als fiscals anticorrupció i a tractar d'evitar els escorcolls que perjudicaven el senyor González. És enormement greu", ha denunciat Iglesias, qui ha aprofitat per a defendre la moció de censura contra Rajoy que està impulsant el seu grup.

Les cites d'Iglesias han sigut rebudes amb sorna per Rajoy. "Li agraïsc que em cite. Si vosté perseverara en açò podria parlar amb major coneixement de causa", ha bromejat, abans de retornar a Iglesias la seua acusació sobre l'intent de controlar jutges i fiscals des del poder Executiu.

Així, el president ha recordat que el líder de Podem defenia fa un any la necessitat que determinats posats claus en la justícia, com el Fiscal General d'Estat o els magistrats del Tribunal Constitucional estigueren ocupats per "persones capaces, amb diferents sensibilitats polítiques, però compromeses amb el programa del Govern del Canvi".

Així constava en la primera versió, que després la formació habitada va corregir, del programa de Govern que va traslladar al febrer a l'exlíder del PSOE Pedro Sánchez per a formar un Govern de coalició després de les eleccions del 20 de desembre de 2015.

"Eixa és la seua posició, que jo ni la respecte ni la deixe de respectar, només la constate. La meua és que els jutges i fiscals no han d'estar compromesos ni amb el Govern del canvi ni del recanvi, només amb la llei i l'Estat de Dret. Això és democràcia", ha resolt el president.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento