Comunitat Valenciana

Els centres educatius i les administracions es bolquen en la lluita contra l'assetjament

  • El ciberassetjament -el bullying que es val d'internet i xarxes socials- suposa ja el 8% de les incidències.
  • Nombrosos centres educatius posen en marxa iniciatives per tal de lluitar contra aquest problema.
  • El telèfon contra l'assetjament (900 018 018) està actiu les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i atenen especialistes en diverses branques.
Mètodes per a solucionar el bullying
Mètodes per a solucionar el bullying
ISTOCK
Mètodes per a solucionar el bullying

Tv movies i obres de teatre protagonitzades per joves, tutories entre iguals per a fomentar la mediació en la resolució de conflictes, clubs de valents per a no deixar soles a les víctimes i unitats d'atenció i intervenció impulsades des de l'administració educativa són algunes de les 'armes' amb les quals es lluita contra l'assetjament escolar als centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Este dimarts, 2 de maig, se celebra el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar, un problema que afecta part de la població escolar i que s'ha anat diversificant en els últims temps a causa, entre altres motius, de les noves tecnologies.

A la Comunitat Valenciana, entre setembre de 2015 i març de 2016 es van denunciar al Registre Central d'Incidències de la Conselleria d'Educació un total de 2.538 casos. La majoria de les denúncies es van deure a suposades agressions i amenaces entre els alumnes, amb un 36%, mentre que el segon tipus més nombrós va ser el dels atacs al professorat (29%).

El cibeassetjament -el bullying que es val d'internet i xarxes socials- suposa ja el 8% de les incidències, mentre que el 3% dels incidents comunicats va correspondre a presumpta violència de gènere, segons les dades recaptades per Europa Press.

Per a frenar estos fenòmens, són vàries les iniciatives que s'han posat en marxa, tant des de les institucions com els centres. La Generalitat Valenciana té tres Unitats d'Atenció i Intervenció PREVI, que realitzen intervencions directament amb els centres, famílies, i altres institucions davant casos on els implicats han presentat alteracions greus de la conducta en xiquets i adolescents, maltractament infantil i sexual, violència de gènere i filioparental, disforia de gènere i transsexualitat.

L'evolució de les intervencions directes en situacions molt greus de les UAI ha experimentat un significatiu repunt, ja que si estes van ser 121 en el curs 2011-2012, en el 2014-2015 van pujar fins a les 2715 (179 a Alacant, 55 a València i 40 a Castelló).

Per la seua banda, la Diputació de Castelló converteix este dimarts la capital en "l'epicentre nacional" de la lluita contra l'assetjament escolar amb motiu del Dia Internacional contra el bullying.

Precisament, la Diputació castellonenca ha patrocinat l'audiovisual 'Nada será igual (Res serà igual), un projecte cinematogràfic amateur nascut per a ajudar a combatre el bullying en els instituts que ja es projecta en una vintena de centres de la província i que ha sigut presentat davant el Ministeri d'Educació per a intentar replicar el seu èxit en l'àmbit nacional. El film, creat per Víctor Antolí, és una tv movie de ficció de 40 minuts que gira entorn dels problemes d'un grup d'adolescents assetjats en l'escola i als quals els salva la companyonia, el treball en equip i la voluntat.

Teatre protagonitzar per víctimes

I del cinema al teatre. Dijous que ve, 4 de maig, a les 18.00 hores de la vesprada, Avalcae (Associació Valenciana Contra l'Assetjament Escolar) ha organitzat conjuntament amb la col·laboració de la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament d'Elx, la representació teatral 'Stop al bullying', que es representarà en la sala cultura La Llotja de la ciutat il·licitana. L'obra està protagonitzada per actors adolescents i juvenils, alguns dels quals van ser víctimes en la seua infància d'assetjament escolar.

Així mateix, molts col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana desenvolupen iniciatives innovadores per a millorar el clima de convicencia en les aules. Una d'estes experiències és el 'Projecte Pigmalion', una iniciativa de Tutoria entre iguals (TEI) que aposta per "empoderar els estudiants, escoltar-los, donar-los veu i poder". D'esta manera, es posa el focus en "els alumnes generosos i valents, xics i xiques capaços de regalar el seu temps i de responsabilitzar-se del benestar d'un alumne més xicotet", explica l'orientadora en el IES La Sènia de Paiporta (València), Pilar Pérez Esteve, on s'aplica esta estratègia des de fa anys.

El resultat d'esta tàctica, assegura l'especialista en el seu web, és que "prompte es va observar que els problemes de disciplina queien en picat" i, a més, s'ha aconseguit donar visibilitat als millors alumnes.

Una altra iniciativa és la telefonada 'El club dels valents', que ha instaurat el col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal. A partir de la lectura d'un llibre homònim de l'editorial SM s'estableix un diàleg en classe sobre el concepte de valentia i es transforma la imatge pejorativa del 'xivato' per a evidenciar el mèrit que té explicar el que succeeix per a ajudar algun company.

Telèfon contra l'assetjament

Cal recordar que a la fi del passat any el Ministeri d'Educació va posar en funcionament un nou telèfon contra l'assetjament escolar i maltractaments, el 900 018 018. El número està actiu les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i atenen psicòlegs, treballadors socials, juristes i especialistes en llengua de signes en col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento