Comunitat Valenciana

Fernando Delgado tanca la seua trilogia de l'ofegat amb una exploració "del dolor i el goig de la culpa"

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Fernando Delgado
Fernando Delgado
INMA CABALLER
Fernando Delgado

L'escriptor Fernando Delgado acaba de publicar 'El huido que leyó su esquela' (Planeta), una novel·la amb la qual tanca la seua trilogia de l'ofegat -després de 'No estabas en el cielo' (1996) i 'Isla sin mar' (2002)- i que suposa una exploració "del dolor i el goig de la culpa".

El també periodista i parlamentari en les Corts Valencianes ha assegurat, en una entrevista concedida a Europa Press, que 'El huido que leyó su esquela', que es presenta en la Fira del Llibre de València, incidix en un concepte de moral que li agrada.

La història està protagonitzada per un home que inicia una fugida cap a una nova identitat però que, tot i això, seguix vivint el pes o l'orgull de la culpa per un passat que torna a la seua vida i li porta a prendre una tràgica decisió.

Delgado comenta que una de les qüestions sobre les quals gira la novel·la és el pecat que, "entès d'una manera civil, pot ser tingut per gojós i o per pervers".

A més d'esta reflexió moral, el llibre té una mica d'autobiogràfic, ja que l'autor va perdre prompte el seu pare i un dels seus amics de la infància assegurava que, realment, hi havia desparegut en una platja a la qual solien anar. Encara que eixa història no era certa, Delgado reconeix que un amic de la infància de assegurava que "sempre ha estat obsessionat" i, per açò, ha reflectit en l'obra eixa absència.

MEMÒRIA PRESENT

"Jo no he fet molta novel·la de la memòria, però la meua memòria sempre està present en la novel·la, no precisament amb fets reals, sinó més pels fets reals que un ha imaginat d'una altra manera. No es reflectix el que un és, sinó el que un ha volgut o va poder ser", ha manifestat.

Malgrat la seua ocupació de diputat, tampoc destaca l'autor establit a València pel gènere polític. "He escrit articles, assajos i textos periodístics analitzant el panorama polític però no ho he portat a la literatura, encara que els temps s'estan posant de tal manera que van a donar per a molts personatges i històries que, inevitablement hauran d'anar a la literatura".

"Estem en una època terrible: la raó està perduda, no hi ha un àmbit de reflexió, el discurs polític és bastant mediocre, a voltes gratuït. Hi ha un panorama polític i social molt deplorable, no solament a Espanya, la imatge de Trump és la imatge d'un temps terrible", ha asseverat l'escriptor, que ha mostrat el seu rebuig a contribuir a una "baralla de galls", que li té "decebut de veres".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento