Comunitat Valenciana

La Fira del Llibre arranca una edició de "feliç continuïtat" del sector i bones expectatives

  • És la segona fira més important d'Espanya, després de la de Madrid, i la més rendible, amb un volum de vendes mitjà per expositor i dia de 1.200 euros.
  • Fins a l'1 de maig, es desenvoluparà una agenda amb més de 600 firmes, 130 presentacions, 150 entrevistes, taules redones, debats i 72 espectacles.
  • Els llibreters aspiren a superar aquest any els 500.000 visitants de l'edició anterior i els 850.000 euros de facturació.
Inauguració de la 52 Fira del Llibre de València
Inauguració de la 52 Fira del Llibre de València
EUROPA PRESS
Inauguració de la 52 Fira del Llibre de València

La 52 Fira del Llibre de València ha obert este dijous les seues portes als Jardins de Vivers amb bones expectatives de vendes, en una edició que reivindica la "feliç continuïtat" del sector enfront de les amenaces de la crisi econòmica i la revolució digital.

"En la nit més negra, el llibre seguia ací", ha manifestat el president del Gremi de Llibrers, Ignacio Larraz, durant la inauguració d'un certamen que, tant llibrers com a editors acullen confiats que veuran incrementar els seus ingressos. En les fires, comenten, sempre solen vendre més que en les llibreries, on "sobreviuen", encara que enguany noten que van "remuntant" a poc a poc. De fet, esta és la segona fira més important d'Espanya, després de la de Madrid, i la més rendible, amb un volum de vendes mitjà per expositor i dia de 1.200 euros.

Diverses personalitats del món de la política han volgut assistir a este primer dia de Fira del Llibre, que es prologarà fins al pròxim 1 de maig amb 60 expositors en 93 casetes, tres més que en 2016, i una agenda d'activitats amb més de 600 firmes, 130 presentacions, 150 entrevistes amb autors en un plató de televisió, taules redones, debats, 72 espectacles i un centenar de tallers i propostes infantils. Amb una programació més feminitzada i ànima de "festa", aspira a superar els 500.000 visitants de l'edició anterior i els 850.000 euros de facturació.

Entre els primers a passejar-se per les casetes han estat el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; el president de les Corts, Enric Morera; la regidora de Recursos Culturals i Patrimoni Cultural, Glòria Tello, i la d'Educació, María Oliver; el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer; el director general de Comerç i Consum, Nacho Costa; el síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata; i el president de FULL, Jesús Figuerola, entre altres.

El president del Gremi de Llibrers ha apuntat que el sector s'ha hagut "d'adaptar" als canvis en l'economia i la revolució digital però la Fira ha aconseguit mantindre's. "Segueixen vius els versos de Miguel Hernández, d'Estellés, de Glòria Fuertes, segueix viva l'obra de Joan Fuster i les novel·les de Blasco Ibáñez", ha assegurat.

De fet, ha assenyalat, "mai han eixit a la llum tants segells editorials com en l'últim any, empreses xicotetes que redueixen la distància que separa a Madrid i Barcelona de la resta de ciutats espanyoles". A més, s'ha produït un "curiós fenomen", ha dit, i és que "la cerca a través internet afavoreix el comerç del llibre i l'immens negoci de la moda associa el llibre del gran format, curat i artesà, amb el luxe i l'exclusivitat".

Els llibres de gastronomia i de vi o licors, per la seua banda, "viuen el seu millor moment; viure i filosofar potser siguen un únic assumpte", ha comentat. Així ha animat a acudir a la Fira a "amb alegria i il·lusió" per a "debatre els més urgents i enrevessats assumptes, però també per a passejar i prendre una copa de vi, escoltar cançons, trobar-nos amb el llibre amic o amb l'autor que idolatrem".

Per la seua banda, la regidora de Recursos Culturals i Patrimoni Cultural, Glòria Tello, ha convidat a donar un "passeig de vida i somnis" per esta Fira del Llibre al mateix temps que ha defès que "la cultura, a més de ser patrimoni de tota la societat, ha de ser motor per a l'economia en una societat avançada. Sense literatura la societat està incompleta", ha advertit, per la qual cosa este Ajuntament "aposta per impulsar la cultura" enfront "d'alguns que l'han maltractat", ha puntualitzat.

Foment de la lectura: "Assignatura pendent"

Per al secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona, "estem entrant en una fase esperançadora en el món del llibre". Tant és així, que ha considerat l'edició d'enguany com la "Fira postcrisi". Com el cartell del certamen enguany, -que dibuixa un cor-, "batega" el sector del llibre, ha apuntat.

En este camí treballa el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura que la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) van emprendre l'any passat i que Girona espera que es puga "rematar" i "desenvolupar enguany en totes les seues dimensions". Segons ha dit, "és una assignatura pendent: tenim moltes llibreries, creadors, il·lustradors, editors però ens falta que hi haja més lectors".

En la mateixa línia, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha reivindicat que "quants més llibres més lliures" pel que ha advocat per aspirar a fer de la cultura un sector "potent, motor de la nostra economia". Per a açò, espera que per a la pròxima edició de la Fira del Llibre ja estiguen en marxa les noves ràdio i televisió públiques i que a més, de cobrir este esdeveniment, siguen una "ferramenta útil" per a la cultura i per a "millorar les condicions de vida".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento