Comunitat Valenciana

Greenpeace recolza els plans del Consell i l'Ajuntament de València per a reduir l'abocament d'envasos

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Álvaro i Ribó en la campanya de Greenpeace contra l'abocament de plàstics
Álvaro i Ribó en la campanya de Greenpeace contra l'abocament de plàstics
EUROPA PRESS
Álvaro i Ribó en la campanya de Greenpeace contra l'abocament de plàstics

Greenpeace ha expressat este dimecres el seu suport a les iniciatives plantejades pel Govern valencià i recolzades per l'Ajuntament de València per a reduir l'abocament de plàstics i envasos i així la contaminació i la seua afecció al medi ambient i els espais marins.

Esta ONG ha presentat esta jornada a València la campanya internacional que ha impulsat "per a sensibilitzar sobre la situació insostenible que patixen els mars europeus que, any rere any, reben cada vegada més residus plàstics". Amb esta iniciativa es pretén "influir perquè la revisió de la Directiva de Residus i la Directiva d'Envasos i Residus d'Envasos europees incloguen mesures efectives per a eradicar este greu problema".

A la presentació, que ha tingut lloc en la Plaça de l'Ajuntament de València, han assistit el secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro i l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, així com el regidor de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, i la regidora del grup municipal del PP i anterior edil de Canvi Climàtic, Mª Àngels Ramón-Llin.

Tots ells han posat al costat del responsable de campanyes de Greenpeace, Julio Barea, davant la gran ona confeccionada amb plàstic i restes de plàstics i envasos instal·lada per Greenpeace davant el consistori de la capital valenciana amb motiu de la campanya.

La idea de l'ONG és que els ciutadans puguen acostar-se a este enclavament per a informar-se sobre la iniciativa i fotografiar-se sobre una taula de surf per a compartir la imatge i el missatge que es pretén difondre, #No Plastic, en les xarxes socials.

El responsable de campanya de Greenpeace ha ressaltat que València i la Comunitat Valenciana hagen decidit "plantar cara al problema que generen els residus plàstics que acaben en el mar" i ha valorat que defenguen la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i tornada d'envasos per a evitar el seu abocament incontrolat.

Julio Barea ha afirmat que els residus plàstics, especialment els depositats en el mar, ocasionen "un problema global" perquè "tots els mars del món els contenen" i ha expressat el seu suport a iniciatives com les impulsades per l'administració valenciana "per a solucionar de forma senzilla, tornant a vendre amb dipòsit els envasos en plàstics", esta qüestió.

Referent a açò, ha agregat que açò "evitaria tindre en el medi ambient milions d'envasos mal gestionats que no es reciclen ni recuperen", alhora que ha comentat que els científics advertixen que l'any 2050 hi haurà "més plàstics en el mar que peixos" i ha alertat del risc que pot suposar consumir peix que ha ingerit substàncies plàstiques.

L'alcalde de València, pel seu costat, ha destacat la importància de les accions de sensibilització que es duen a terme referent a açò, segons ha dit i en el cas de l'abocament de plàstic, "un problema cada vegada més gran". "Hi ha abundant documentació que parla d'illes de plàstic en els mars i oceans", entre ells, el Mediterrani, ha precisat Ribó.

"TRACTAMENT DIFERENCIAT"

Així mateix, el responsable municipal, que ha reiterat el suport de l'Ajuntament de la capital valenciana a la iniciativa de tornada d'envasos que impulsa la Generalitat, ha manifestat que si es fera "un tractament diferenciat dels envasos s'ajudaria molt a les tasques"

de neteja i retirada d'estos residus. Al seu torn, ha dit que les experiències d'este tipus dutes a terme en altres països estan tenint "un bon resultat".

Ribó ha asseverat, en este sentit, que en la ciutat de València una part "significativa" dels "problemes de neteja" està "relacionada amb la quantitat de bosses de plàstic" i utensilis d'este tipus que es generen i tiren.

Per la seua banda, Juilà Álvaro ha ressaltat també la "importància" de la campanya impulsada per Greenpeace i ha agraït la possibilitat que oferix perquè administracions com la valenciana puguen "tindre còmplices en la tasca per a lluitar contra els plàstics en el mar". Ha dit que compartir "l'abandó" d'este tipus de residus és una "obstinació" que té la Generalitat per a fer front a "la realitat i a un problema" que afecta "el medi ambient i la qualitat de vida" de les persones.

El secretari autonòmic ha subratllat la tasca de "governs responsables" com el valencià per a "frenar" eixe tipus d'abocats i tindre "platges més netes". Igualment, ha coincidit amb el responsable de Greenpeace a alertar del risc que pot comportar el consum de peix que haja menjat prèviament restes plàstiques.

SEGON PRODUCTOR MUNDIAL

Greenpeace ha exposat que "Europa és el segon productor mundial de plàstics, amb una producció d'aproximadament 50 milions de tones a l'any dels quals quasi el 40% es destinen a envasos de plàstic". L'ONG ha agregat que "el 80% dels fragments de plàstic que es troben en els oceans prové de la terra" i ha assenyalat que "s'estima que el 94% dels residus plàstics marins se situen en el fons marí".

Així mateix, ha detallat que "les concentracions més altes es troben en les platges -aproximadament 2.000 kg km-2- i ha comentat que en 2014 "solament es va reciclar el 30% del plàstic que va entrar en el flux de residus a Europa -el 40% va ser incinerat i el 30% abocament-.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento