Comunitat Valenciana

Oltra: "No és que ací ningú vullga independitzar-se, però en els PGE el Govern ens independitza en les inversions"

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Mónica Oltra (archivo)
Mónica Oltra (archivo)
@GVAINCLUSIO
Mónica Oltra (archivo)

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha criticat este divendres la infrainversió de la Comunitat Valenciana en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ha advertit que "Espanya no es trenca per la perifèria, es trenca pels PGE, pel centre" i ha agregat sobre si poguera generar-se un clima de pre-independència: "No és que ací ningú vullga independitzar-se, però pareix que en els PGE el Govern ens independitza, almenys en les inversions, ens exclou".

Així s'ha pronunciat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada sobre si seguix considerant que, com ha manifestat en diverses ocasions, caldria "armar un canyaret" per a reivindicar les inversions ajustades al pes poblacional de la Comunitat.

"Clar que cal armar un canyaret", ha dit, davant una "broma de mal gust" com els PGE que l'Executiu valencià "no va a tolerar". "No és que ací hi haja un clima de pre res, hi ha un clima d'empipament, estem profundament enfadats, açò és una injustícia i una arbitrarietat", ha dit.

Preguntada per l'empipament en certs sectors i partits catalans per les seues declaracions sobre la necessitat d'"armar el canyaret" perquè d'esta manera el Govern augmenta les inversions, ha manifestat no saber si estan enfadats: "Cadascú al seu canyaret, si s'enfaden, ja es desenfadaran, no depèn de nosaltres, a mi em preocupa defendre els nostres drets".

La portaveu del Consell ha assegurat que "el temps de demanar ha acabat" i arriba ara el d'exigir que el Govern no tracte els valencians com a "ciutadans de segona", de reclamar que "si som 5 milions de ciutadans, i això és un 11% de la població espanyola, les inversions tindre al pes poblacional, no som 2,5 milions".

Ha criticat les diferències "abismals" d'inversió entre territoris, que ha desgranat, i que ha qualificat "d'arbitràries". Així, s'ha preguntat "per què hi ha comunitats que tenen tres o quatre vegades més inversió" que la Comunitat. El problema, ha prosseguit, no és ser "l'últim de la cua si la diferència fora de 10 o 15 euros", sinó ser l'últim amb una diferència "de més de 250 euros".

"Ací hi ha una arbitrarietat que no s'explica, un tracte injust amb esta comunitat que no està justificat i, a més, ha ocorregut durant tots els últims anys. Ací, sempre els últims, sempre per davall i damunt executen la mitat", ha insistit.

Oltra ha qüestionat, per exemple, per què Madrid, Barcelona i Sevilla, primera, segona i quarta ciutats d'Espanya, tenen contracte programa per al transport i València sent la tercera no, a més de comparar les inversions en el Teatro Real i el Palau de Les Arts i en el Museu del Prado i el Sant Pius V. "Doncs sí, caldrà armar

el canyaret", ha reiterat.

En ser preguntada sobre en què podria ser concretat eixe "canyaret", ha assenyalat que la declaració institucional de les Corts insta el Consell a promoure la cohesió social, que es materialitzarà en l'unió de tots aquells que van subscriure l'acord per a un finançament just.

"Com s'evidencien eixes coses en democràcia? De manera que es veja, que es puga cohesionar a la gent en defensa de la dignitat del poble valencià. Manifestacions? Doncs igual també", ha apuntat, per a recordar que el Consell convocarà als firmants perquè decidisquen entre tots com articular eixa reivindicació.

També ha recordat que el 25 d'abril s'ha convocat a tots els diputats i senadors valencians per a traçar una postura en comú de cara a la millora via esmenes dels comptes.

"DAMUNT CONYA"

En ser preguntada sobre les paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, comminant a comparar les inversions amb l'execució de 2016, ha lamentat que a més de retallar els diners que s'invertix a la Comunitat "damunt, conya".

"M'enganya, m'assigna una quantitat per baix del que tinc dret i després es gasta la mitat. Ni acceptem els pressupostos de l'any passat, ni que se'ns haja llevat la mitat, ni anem a comparar amb el que Montoro vullga que comparem", ha advertit.

"S'està vosté burlant de mi? Ho comparem amb el que hauríem de tindre, un 11% d'inversions, i punt, s'ha acabat. L'any que vé dirà 'ens van a pagar vostés a nosaltres però no s'enfaden'. A Montoro li dónes el dit i t'agafa fins al muscle", ha insistit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento