Comunitat Valenciana

El "cervell" de la trama Emarsa, condemnat en el seu primer juí a dos anys de presó

  • Jorge Ignacio Roca Samper, i dos empresaris més, José Luis Sena i Vicente Ros, hauran de pagar cadascun d'ells una multa de 300.000 euros.
  • Van simular una operació per a l'exportació de 10.000 taxis al Pakistan, per a deduir-se unes despeses d'assessorament i defraudar amb açò a Hisenda.
  • La peça principal, en la qual s'investiguen les irregularitats en la gestió de la depuradora de Pinedo, començarà a jutjar-se el pròxim 2 de mai.
L'empresari Roca, amb el cap alçat, en el juí
L'empresari Roca, amb el cap alçat, en el juí
EUROPA PRESS
L'empresari Roca, amb el cap alçat, en el juí

El jutjat penal número dos de València ha condemnat a dos anys de presó al considerat "cervell" del cas Emarsa, el fugit i localitzat Jorge Ignacio Roca Samper, i a dos empresaris més, -José Luis Sena i Vicente Ros- per simular una operació comercial per a l'exportació de 10.000 taxis al Pakistan, per a deduir-se unes despeses d'assessorament i defraudar amb açò a la Hisenda Pública. La sentència imposa a més per a cadascun dels acusats una multa de 300.000 euros.

Segons arreplega la sentència, per esta operació Roca Samper va percebre 600.000 euros per uns treballs d'assessorament i intermediació que no va arribar a realitzar. Al seu torn, els empresaris es van deduir eixa despesa per a minorar la seua quota a Hisenda, per al que es van servir d'una xarxa formada per diverses empreses interposades.

El jutge considera a Roca Samper cooperador necessari d'un delicte contra la Hisenda Pública i autor d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil. Quant als altres dos empresaris condemnats, els considera autors d'un delicte contra la Hisenda Pública en concurs amb un delicte de falsedat en document mercantil. El magistrat absol a un quart empresari -Enrique Sena- que també estava acusat en la causa.

Pel que fa a la responsabilitat civil, els condemnats hauran d'indemnitzar a Hisenda amb prop de 198.000 euros més interessos, que corresponen a la quota defraudada en l'exercici 2008.

Els quatre encausats s'enfrontaven a tres anys i mig de presó i al pagament d'indemnitzacions de fins el 600.000 euros per un delicte fiscal i un altre de falsedat documental pel frau de 198.000 euros en 2008 corresponents a l'Impost de Societats. La trama presumptament va consistir a presentar una declaració de l'impost falsejada en deduir gastos que no corresponien a conceptes reals per a defraudar a la Hisenda Pública eludint el pagament de la quota impositiva que corresponia satisfer.

L'empresa Notec va contractar els servicis de Roca per a una operació amb el Pakistan de compra-venda de 10.000 vehicles destinats a taxi. L'operació sumava uns 200 milions d'euros, dels quals Roca se n'anava a portar una comissió d'un 1% -dos milions- per gestionar la carta de crèdit. El contracte contemplava que podia demanar una bestreta del 0,5% -un milió- per a despeses justificades verbalment.

Al final, els treballs no van fructificar i, malgrat açò, Roca va facturar i va cobrar de Notec quasi 670.000 euros per gestions que no va arribar a justificar. Segons considera provat el jutge, l'autoria correspon a José Luis Sena, responsable de l'operació de taxis al Pakistan, ja que va ser qui va tractar personalment amb Roca, amb el qual estava d'acord a ordir el pla descobert, i en Vicente Ros, perquè era qui s'encarregava de la previsió de gastos, supervisava la comptabilitat i pagava i qui va ser conscient des de l'inici del suposat contracte.

Per açò, per al magistrat, ha quedat acreditada l'autoria del delicte contra la hisenda pública en els dos empresaris, amb la cooperació necessària de Roca, i d'una falsedat documental, mitjà per a la comissió de l'altre delicte. Per al magistrat, el contracte de Notec amb Roca respon un pla modelat per a, aprofitant l'operació amb el Pakistan, "simular una prestació de servicis inexistent" per part del considerat com a "cervell" de la trama amb eixa mercantil.

Reunions i viatges

Sobre este tema, apunta al fet que Roca "va poder estar present en alguna reunió, desconeixent-se en qualitat que, però quedant de manera palmaria" que no ho va fer "ni com a comissionista, ni com a agent, mediador en carta de crèdit o vincle contractual real amb Notec, i així poder defraudar Notec i a la Hisenda Pública".

Així, considera que encara que Roca va dir que havia participat "en 200 reunions en sis països diferents, haver realitzat 300 informes (pel que sembla verbals), 28.000 converses telefòniques amb Neogen" i 12-13 reunions amb una persona, 30 amb una altra i "múltiples viatges" amb una tercera, totes les gestions que va justificar van ser un viatge al Pakistan, d'acord amb el seu passaport de quatre dies, un altre a Romania i solament quatre o cinc reunions amb un i "alguna més amb un altre".

La Sala Penal 2 és la primera condemna per a Roca en una de les peces separades del cas Emarsa. La peça principal, en la qual s'investiguen les irregularitats en la gestió de la depuradora de Pinedo, començarà a jutjar-se el pròxim 2 de maig en la secció primera de l'Audiència de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento