Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana, entre els sis CA que van incomplir l'objectiu de dèficit de 2016, amb un 1,53%

  • MADRID/VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·llic
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·llic
EUROPA PRESS
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·llic

La Comunitat Valenciana és troba entre els sis autonomies que van incomplir l'objectiu de dèficit públic establit per a l'any passat, del 0,7% del PIB, a registrar un 1,53%. En 2015 la xifra va ser del 2,59%.

Una dels comunitats que no va complir objectiu, Catalunya, és va quedar als portes després de reduir els seus números rojos del 2,8% al 0,9% en un any. El conjunt dels CA va tancar l'exercici passat en el 0,82, menys de la mitat de l'1,74% de 2015.

"És un tancament molt positiu, supera la idea que els comunitats estan descontroladas", ha dit el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la presentació dels dades de l'any 2016. El ministre ha admès que "partix" de l'explicació de l'ocorregut amb eixes sis comunitats és la seua pitjor situació en el sistema de finançament autonòmic, que està en revisió, "no és casualitat que hi haja eixes diferències", però ha defès en qualsevol cas l'esforç de reducció de totes dobles eles donat el punt del que partien.

Les incomplidores en 2016 van ser Múrcia (1,7% de dèficit), Extremadura (1,61), Comunitat Valenciana (1,53), Cantàbria (1,47), Aragó (1,08) i Catalunya (0,93). La resta és va situar per davall de l'objectiu del 0,7%: Andalusia (0,65), Astúries (0,49), Balears (0,41), Canàries (0,33), Castella-la Manxa (0,72), Castella i Lleó (0,62), Galícia (0,54), Madrid (0,63), Navarra (0,67), La Rioja (0,52) i País Basc (0,71).

Pel que fa als principals descensos d'un any per a un altre, destaca l'ajust a Catalunya del 2,8 al 0,9, el de Múrcia, del 2,58 a el 1,7; també Astúries ha passat de el 1,57 al 0,49%, Castella-la Manxa, de el 1,62 al 0,72, o Navarra, de el 1,38 al 0,67%. L'única comunitat que empitjora la seua xifra és el País Basc, encara que dins del compliment del dèficit: passa del 0,67 en 2015 al 0,71 en 2016.

Quant als entitats locals, van tornar a tindre superàvit, del 0,64%, ascendint a 7.083 milions en 2016, un 39% superior al de l'any

anterior. En el cas de València, la xifra ascendix a 126 milions d'euros, encara que el superàvit s'ha reduït un 3,8% respecte a 2015, quan va aconseguir els 131 milions.

DEFENSA DE LA LLEI D'ESTABILITAT

Montoro ha defès l'esforç dels autonomies per a reduir el dèficit en els últims anys i ha lloat que han dedicat els recursos dels quals van disposar l'any passat per a reduir els noms rojos. Però també ha subratllat la importància que és mantinguen els limitacions legals a la despesa, la Llei d'Estabilitat, perquè obliga governs locals i autonòmics que, per la seua ideologia, tindrien una altra política, ha dit.

"Hi ha ajuntaments de Podem que tenen superàvit perquè ho exigix la llei, si fora per ells no ho farien. Però estan a Espanya amb eixes lleis vigents, per açò és important no canviar els polítiques ni la legislació", ha dit.

NOUS PRESSUPOSTOS

El ministre ha assegurat que les bones dades de 2016 deixen l'escenari en "millor situació" per a negociar el nou sistema de finançament autonòmic, que porten avance un grup d'experts triats per

els comunitats i el Govern.

Montoro no ha volgut parlar d'esta qüestió i tampoc ha anat més enllà sobre reclamacions autonòmiques com el quitament del deute dels CA amb l'Estat, a través d'instruments com el Fons de Liquiditat Autonòmica. Ha explicat que el marc per a parlar d'esta qüestió serà precisament el sistema de finançament, però ha admès que és "una opció més" dels quals s'estudien.

El ministre ha dit també que enguany pot haver-hi nous recursos per als autonomies, que els incomplidores no hauran de limitar-se a reduir despesa per a poder estar dins de l'objectiu de dèficit, però ha avisat que tot depèn que s'aproven els Pressupostos de l'Estat.

"Què passa si no s'aproven? Doncs que no tenim habilitats els nous recursos per als comunitats, hauríem de plantejar-ens el següent dilema", ha advertit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento