Comunitat Valenciana

Paco Roca dibuixa la relació entre l'home i el mar en un panell exclusiu per a l'Oceanogràfic

  • El panell acompanyarà l'exposició de les meduses, que prendran el recinte a partir d'abril, on s'exhibiran fins al 21 espècies diferents.
  • La mostra obrirà al públic el 6 d'abril i forma part del projecte impulsat per la gestora del museu, Avanqua, que ha dedicat el 2017 a este animal marí.
  • L'artista fa un recorregut a través de les diferents èpoques històriques i el lloc que ha ocupat esta criatura en la seua convivència amb l'ésser humà.
Paco Roca amb les meduses de l'Oceanogràfic
Paco Roca amb les meduses de l'Oceanogràfic
OCEANOGRÀFIC
Paco Roca amb les meduses de l'Oceanogràfic

El Premi Nacional de Còmic Paco Roca ha dissenyat un panell exclusiu per a l'Oceanogràfic de València, on explica la relació entre les meduses i l'ésser humà al llarg de les civilitzacions i descriu la història de relació entre l'home i el mar. El panell acompanyarà l'exposició de les meduses, que prendran el recinte a partir d'abril, on s'exhibiran fins el 21 espècies diferents, incloent la "immortal".

La mostra, que obrirà al públic el 6 d'abril, forma part del projecte impulsat per la gestora del museu, Avanqua, que ha dedicat la campanya de 2017 a este animal marí. El dibuixant valencià ha firmat i dedicat el mural que acompanya tot el passadís d'accés a l'aquari de peixos tropicals, i que ha sigut dissenyat en exclusiva per a acompanyar l'exposició de meduses, que és la més gran d'Europa. L'obra està realitzada amb impressió digital i compta també amb unes llums retroiluminadas.

Roca va accedir a realitzar el dibuix perquè afirma que la medusa "està present durant tota la història de la humanitat", i així ho ha fet constar en la seua obra, que és un recorregut a través de les diferents èpoques històriques i el lloc que ha ocupat esta criatura en la seua convivència amb l'ésser humà. També és una crítica cap a la contaminació del mar i el maltractament al medi ambient ja que, segons l'artista, "sempre hem sigut una mica porcs".

El primer panell mostra la Grècia Clàssica en "les primeres representacions de la medusa" que apareix encarnada com el monstre femení de la mitologia Grega. El segon panell està basat en la Roma Clàssica, on poden veure's mosaics i termes que simbolitzen la relació "entre l'home i el mar" durant este període.

A continuació, el dibuix passa a mostrar l'Edat Mitjana, una època "precientífica" en la qual "es representava el desconegut a partir de testimonis o creences populars". D'esta manera, pot veure's el dibuix d'una bèstia que representaria a la medusa i la reacció dels habitants que passen per la plaça.

El mar, ecosistema per al plàstic

Així mateix, un altre panell mostra uns monjos en un convent que intenten reproduir la naturalesa de "manera realista", açò fa al·lusió a l'espai que van ocupar els convents com a centres de coneixement durant alguns segles de la història.

Abans d'arribar al segle XX, Roca es deté en el període de Darwin i els científics que intenten "representar la naturalesa i accedir a l'interior del mar". Per a representar el segle XX, Roca ha jugat amb la figura d'un bus que acaba de descobrir la fotografia aquàtica.

En este sentit, els dos últims panells reflectixen el present i el futur d'esta espècie marina. En el present "el plàstic comença a ser un problema", "les tortugues confonen les meduses amb bosses de plàstic" i el mar es mostra contaminat.

En el futur fictici de Roca, "no queda vida en el mar, doncs este s'ha convertit en un ecosistema per al plàstic" i els personatges del mural habiten "una societat que únicament pot tindre representació del món aquàtic a través de cartells i pantalles".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento