Comunitat Valenciana

Troben una llucana amb una escena eròtica entre una dona i un herma en les excavacions de l'Alcúdia

  • Una llàntia d'oli, que conserva part d'una escena de "marcat" contingut sexual, ha aparegut a l'Alcúdia, en el marc de les excavacions arqueològiques del Projecte Domus-L'Alcudia: Viure en Ilici que duu a terme l'Universitat d'Alacant. En ella, es representa una "explícita" relació amorosa entre una dona i un herma.
Llucana amb escena eròtica trobada en als excavacions dela UA en L'Alcudia
Llucana amb escena eròtica trobada en als excavacions dela UA en L'Alcudia
UA
Llucana amb escena eròtica trobada en als excavacions dela UA en L'Alcudia

Un herma és un pilar quadrangular que està coronat per un cap masculí i sovint porta esculpit un falo a l'altura que correspondria en un cos humà. Estos pilars eren "molt freqüents" en el món grec com a representacions dels déus Hermes o Dionisos i s'utilitzaven com a fites protectores de propietats i camins.

Més tard, en la cultura romana, es van generalitzar representat a diversos personatges fins a adquirir un valor decoratiu en un context cultural en el qual les representacions dels òrgans sexuals es consideraven profilácticas i creditores de bona sort.

Segons la UA, esta "explícita imatge", com moltes altres de contingut aparentment eròtic que abundaven en els objectes d'ús quotidià del món clàssic, no corresponia a la categoria de l'obscé "sinó a una experiència visual diferent a la nostra, que atorgava a l'acte sexual i a la seua representació un significat apotropaic, protector i en ocasions religiós".

Amb esta troballa, l'equip continua aportant coneixement sobre el passat de la vella colònia Iulia Ilici Augusta i, especialment, sobre les seues fases més modernes que corresponen de moment a l'alta Edat Mitjana.

Domus-l'Alcúdia. Viure en Ilici és un projecte de l'Institut d'Arqueologia i patrimoni històric de la UA-INAPH, finançat pel Programa Propi per al Foment de la R+D+I en l'Universitat d'Alacant 2016.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento