Comunitat Valenciana

El Govern destinarà 10 milions per a reparar les infraestructures afectades pels temporals

  • Les inundacions van ocasionar danys en infraestructures del Domini Públic Hidràulic, tals com trencaments, i lliscaments, formació de taps i obstruccions.
  • "La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha fet un laboriós treball avaluant els danys", ha dit el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues.
  • "La finalitat de les actuacions és reparar els danys i retornar a les lleres el seu estat natural, previ a les inundacions", ha afirmat.
Juan Carlos Moragues en imatge d'arxiu
Juan Carlos Moragues en imatge d'arxiu
Europa Press
Juan Carlos Moragues en imatge d'arxiu

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va a invertir 10 milions d'euros, aproximadament, per a reparar i restaurar el Domini Públic Hidràulic que va quedar afectat pels temporals dels mesos de desembre i gener.

Així ho ha anunciat el delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, durant la visita que ha realitzat al costat de la presidenta de la CHJ, María Ángeles Ureña i l'alcalde d'Alberic, Antonio Carratalá, a una de les actuacions que ja s'està duent a terme per a retirar la vegetació acumulada i les obstruccions de la zona.

Els temporals de desembre i gener, qualificats per l'Agència Meteorològica Estatal com a històrics, van ocasionar danys en infraestructures del Domini Públic Hidràulic, tals com trencaments, descalces i lliscaments, formació de taps i obstruccions, acumulacions d'arrossegaments, erosions, talusos i danys en la vegetació de ribera i danys en la xarxa d'estacions d'aforaments.

"La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els seus tècnics han fet un laboriós treball avaluant els danys i el Govern està tenint una resposta molt ràpida en tots els àmbits: el curs de rius, barrancs, platges", ha subratllat el delegat.

Avaluats els danys, els tècnics de la CHJ han disposat i planificat les actuacions imprescindibles per a reparar i restaurar el Domini Públic Hidràulic, amb uns determinats criteris, comsón recuperar de la capacitat hidràulica dels rius i afluents principals, de les rambles més afectades; recuperar el nivell de seguretat operativa en els embassaments afectats; i reparar les infraestructures associades al Domini Públic Hidràulic que han resultat danyades, així com el condicionament i reparació dels sistemes automàtics d'informació hidrològica i xarxa d'aforaments. "La finalitat de les actuacions és reparar els danys i retornar a les lleres el seu estat natural, previ a les inundacions", ha afirmat Moragues.

Comunicació amb els alcaldes de la Ribera

Per la seua banda, la presidenta de la CHJ, Mª Ángeles Ureña, ha sigut preguntada per les crítiques realitzades per diversos alcaldes de la Ribera sobre la "falta de comunicació" de la CHJ amb els ajuntaments durant la situació d'emergència viscuda després de l'últim temporal.

En sentit, Ureña ha explicat que "la missió de l'organisme de conca, perquè així ho diu el reglament de l'administració pública d'aigua, és convertir-se en assistència tècnica de protecció civil i el nostre interlocutor és protecció civil, la CHJ mana els missatges contínuament al 112 i ells després els distribueixen, perquè són els que estan en contacte amb cada població, per això no hi ha una interlocució directa amb els ajuntaments".

Pel que fa al Pla contra Avingudes de la Ribera del Xúquer, la presidenta de l'ens hídric ha assenyalat que el Govern d'Espanya va aprovar l'any passat el Pla de Gestió del risc d'inundació a nivell nacional, on esta inclòs el Pla Contra Avinguda de les Ribera del Xúquer, les actuacions del qual s'ha de sotmetre a una anàlisi prèvia on s'avalua el cost-benefici de les mateixes. "Estem pendents que se'ns done a totes les conques un model d'anàlisi perquè siguen iguals i a partir d'ací posar-nos ha treballar", ha matisat.

Ureña ha indicat que de moment no existeixen terminis sobre l'inici de les obres que queden pendents d'aquest estudi que esperen tindre finalitzat enguany. Malgrat açò, ha declarat que "són obres, entre elles la de la presa de Sallent-Estubeny o la de Montesa, prioritàries per al govern central".

Per la seua banda, l'alcalde d'Alberic, Toño Carratalá ha agraït les actuacions que s'estan duent a terme, però ha exigit a la CHJ que duga a terme els treballs de neteja i manteniment de les lleres. "Estem satisfets perquè veiem que la CHJ està responent amb esta actuació, però li hem d'exigir que major esforç en el manteniment de les lleres dels rius i els barrancs que és una denúncia que venim realitzat els alcaldes des de fa molt de temps", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento