Comunitat Valenciana

Les Corts deroguen la llei de protecció a la maternitat i el PP diu que és per "ignorància i odi"

  • Segons el PP, els partits de l'actual Govern valencià han aplicat "la seua piconadora ideològica sense importar-los el que es porten pel camí".
  • Rosa Mustafa, del PSPV, ha indicat que la llei Cotino "no ha aportat res" i que el seu objectiu era "fer una batalla ideològica contra govern socialista"
  • Cs lamenta que tots els partits hagen utilitzat "com a arma llancívola" la llei de protecció a la maternitat i que hagen optat per "la demagògia".
Votació sobre la Llei Cotino en el ple
Votació sobre la Llei Cotino en el ple
EUROPA PRESS
Votació sobre la Llei Cotino en el ple

El ple de les Corts ha derogat este dijous la llei de protecció a la maternitat de l'anterior Consell, coneguda com a llei Cotino, amb el suport de Compromís, PSPV i Podem, l'abstenció de Ciutadans (Cs) i el rebuig del PPCV, que ha considerat que la norma se suprimeix per "ignorància, sectarisme polític i odi" als 'populars'.

Així ho ha indicat la diputada Blanca Garrigues, qui ha apuntat que els partits que sustenten l'actual Govern valencià han aplicat "la seua piconadora ideològica sense importar-los el que es porten pel camí", una llei que "no parla de l'avortament", sinó que "dóna suport a les dones embarassades en risc d'exclusió i amb diversitat funcional".

"Una dona que decideix seguir malgrat això és una heroïna, o és que no tenen dret a ser mares?", ha preguntat la parlamentària, qui ha destacat que el Consell "ha vingut a rescatar persones però amb les seues decisions fa tot el contrari, sobretot amb els més vulnerables". "Abandonen la dona que vé en pastera embarassada, a la menor que vol continuar amb els seus estudis", ha criticat la 'popular'.

Garrigues ha assegurat que des del PP recolzen la llibertat, la qual cosa ha contraposat al conseller d'Educació, Vicent Marzà, present en el ple, respecte al decret de plurilingüisme. Sobre este tema, el responsable d'este departament s'ha preguntat si és una atac a la llibertat que la regió de Múrcia aprove un text de plurilingüisme sobre sistemes d'immersió "aprovat pel PP".

Des de Podem, Llum Quiñonero ha assenyalat que esta norma "haguera sigut extraordinària per al segle XIX, en el XXI les dones reclamem participar en igualtat de condicions en la societat". "La maternitat -ha defés- és més que el període del part, que el de lactància; esta llei es dirigeix a les dones en situació precària" i a les quals les institucions "dissuadien" d'avortar.

"La gent d'Hazte Oír sí està fomentant l'odi", ha subratllat la diputada de la formació morada, en resposta a les acusacions de Garrigues, al mateix temps que ha considerat necessàries "mesures perquè hòmens i dones puguen ocupar-se en igualtat de condicions dels fills, més enllà del part".

Llei "mal parida"

En este mateix sentit s'ha pronunciat la representant de Compromís Cristina Rodríguez, qui ha considerat "sense peus ni cap" la norma, encara que ha reconegut que té "un nom preciós". "Són vostés uns genis de la publicitat enganyosa, la van cridar així perquè van pensar que ningú podria oposar-se a ella amb eixe nom", ha assenyalat.

Així, ha assegurat que es tracta d'una llei "mal concebuda, malament gestada i malament parida pel qui va ser el seu company Juan Cotino -exconseller de Benestar Social i expresident de les Corts-, el senyor de pèl blanc amb un gran crucifix, que serà recordat pel seu menyspreable paper després de l'accident del metro o pels seus negocis en residències de la tercera edat", ha lamentat la diputada.

"Algú podria preguntar-se quin interés tenia este senyor major a protegir la maternitat. El mateix que la seua llei, cap, perquè esta és una més de les seues estafes, o era mentida o una estafa, en el que el PP és especialista", ha subratllat Rodríguez, qui ha defés que "hi ha moltes mares que no han parit als seus fills i són tan mares com qualsevol altra".

Al seu parer, els 'populars' van intentar "forçar una concepció de la vida molt concreta i intentar evitar avortaments". "Per a protegir la maternitat és fonamental entendre que les dones són lliures de decidir", ha asseverat.

Continuar "sí o sí" amb l'embaràs

Des del PSPV, Rosa Mustafa ha indicat que la llei Cotino "no ha aportat res" i el seu objectiu era "fer una batalla ideològica contra govern socialista" -a Madrid- que preparava una llei que al seu juí sí protegia les dones.

Mustafa ha afirmat que la norma dels 'populars' estava "plena de mentides i de fantasia" comptava amb 1,1 milions d'euros destinats a "convéncer les dones de continuar sí o sí amb el seu embaràs", al mateix temps que ha criticat que no es tractava d'ajudes directes a estes dones, sinó que es destinaven a tercers, com a associacions sense ànim de lucre -algunes d'elles religioses-, "perquè els digueren el que havien de fer".

La llei ara derogada és "com un conte infantil, conte contat penjada t'hem deixat", ha manifestat la diputada, qui ha recordat que la maternitat no acaba amb la lactància i que "no tindre diners no significa ser menor d'edat o no estar capacitada".

"Arma llancívola"

La parlamentària de Cs Mari Carmen Sánchez ha lamentat durant la seua intervenció que tant els partits que es troben a la seua dreta i a la seua esquerra en l'hemicicle hagen "han utilitzat com a arma llancívola" la llei de protecció a la maternitat i que hagen optat per "la demagògia".

Des d'esta formació han considerat més útil que en lloc de derogar la norma s'hagueren dut a terme modificacions i "renovar-la". "En el text d'esta llei no hem vist que s'incite a impedir o a coartar" l'avortament, ha indicat Sánchez, qui ha precisat que no obstant açò "una altra cosa és l'ús o implantació que s'haja pogut fer d'esta llei", en la qual es tutoritzava a les dones des de les institucions, ha dit. "L'administració no pot imposar als ciutadans una ideologia concreta o els principis subjacents en la mateixa", ha destacat.

Minut de silenci per Guatemala

Abans de l'inici del ple, els diputats de tots els grups han mantingut un minut de silenci per la mort de 22 xiquetes en un centre de menors a Guatemala, que s'havia acordat en la Junta de Síndics celebrada este matí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento