Comunitat Valenciana

Les Corts aproven el mandat marc de la CVMC entre retrets al PP per la gestió de RTVV

  • El text ha rebut llum verda en el ple, en el qual s'ha votat una esmena del PP sobre les referències a la identitat valenciana que ha sigut rebutjada.
  • La socialista Rosa Peris s'ha mostrat "relativament satisfeta" amb l'aconseguit "malgrat les crítiques que s'han abocat" durant el procés.
  • Jorge Bellver, del PP, ha assenyalat que "volen la nova televisió perquè el PP continue en l'oposició".
Imatge d'un dels estudis de Canal 9 buit després del tancament de RTVV
Imatge d'un dels estudis de Canal 9 buit després del tancament de RTVV
EUROPA PRESS
Imatge d'un dels estudis de Canal 9 buit després del tancament de RTVV

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat este dijous el mandat marc per a la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC) després d'un debat en el qual els grups han llançat retrets al PP per la seua gestió de l'antiga Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i els 'populars' han criticat "l'ús electoral" que els partits en el govern van fer del "dolor" dels extreballadors de l'ens.

Després del seu pas per comissió, en la qual els grups van arribar a un consens sobre el document després de la confusió inicial i les acusacions de "plagi" del mandat marc català en la proposta llançada pel Consell Rector, el text ha rebut llum verda en el ple de la cambra valenciana, en el qual s'ha votat una esmena del PP sobre les referències a la identitat valenciana que ha sigut rebutjada per l'oposició de PSPV, Podem i Ciutadans, i davant la qual s'ha abstingut Compromís.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha assegurat que esta és "una cita històrica" i ha agraït el treball dels grups per a il·luminar una radiotelevisió "en la qual mai més es produïsquen sectarismes, mai més hi haja guantánamos, el govern despenge el telèfon i done instruccions per a dissenyar informatius, mai més hi haja endolls, contractes irregulars, malversacions i altres pràctiques que han marcat la RTVV que teníem els valencians".

Així mateix, ha explicat que encara queden passos per donar com que el Consell Rector designe el director general de la CVMC, es registren els estatuts de la nova empresa mercantil pública que ha de fer-se càrrec de les emissions i es transferisca el pressupost corresponent, després dels quals espera que "en poc temps" puga estar en marxa la radiotelevisió que els valencians "es mereixen".

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que volen una radiotelevisió "per a tots" i de la qual els valencians puguen sentir-se "orgullosos" amb un model diferent al qual va haver-hi durant dècades, al mateix temps que ha criticat que el PP defenguera el mandat marc de 2012, en el qual la direcció general era triada "a dit" i no hi havia ni control ni "contrapesos", a la qual es va sumar una majoria "sense escrúpols del PP que va fer i va desfer com va voler" i va convertir la radiotelevisió "el seu botí".

Des de Compromís, ha dit, no volen "construir el futur a força de l'oblit, sinó de la memòria, la reparació i la justícia", ha remarcat Ferri.

El diputat de Ciutadans Toni Subiela ha afirmat que esta és una bona base per als mitjans de comunicació públics valencians i s'ha felicitat que "el que malament comença bé acaba" en esta ocasió, encara que ha reconegut que si bé és "important" tindre una radiotelevisió, ara mateix no considera que siga "prioritari".

En tot cas, ha advertit que no es pot tornar a convertir la televisió dels valencians "en la televisió del Govern" i ha defés que la CVMC ha de ser "plural, independent i sostenible" i allunyar-se de "projectes miserables" de "germanar-se amb Catalunya i participar en el circ mediàtic dels Països Catalans".

"No amb els diners dels valencians", ha dit, per a agregar: "Ja hem patit massa vergonya per mitjans de comunicació i un Govern com el que hem tingut, ens toca gaudir i enorgullir-nos de fer les coses bé".

PSPV: el més útil, el PP a l'oposició

La socialista Rosa Peris, per la seua banda, s'ha mostrat "relativament satisfeta" amb l'aconseguit "malgrat les crítiques que s'han abocat" durant el procés, en alguns casos "amb molta dosi de demagògia", però ha advertit que més enllà que el mandat marc servisca de guia l'important és la voluntat política a l'hora de plasmar-ho en la realitat.

Després d'assegurar que l'experiència fa que calga "estar alerta", ha posat com a exemple que RTVE compta des de 2008 amb un únic mandat marc que va situar a TVE durant un govern socialista com a "líder d'audiència, desgubernamentalizada" i "premiada per la transparència", però baix eixe mateix document i amb un govern del PP ha perdut audiència i té sobre si "denúncies per opacitat, sectarisme i per una televisió al servici del Govern".

Per açò, considera que el mandat marc "és molt important com a mecanisme de control però el més important perquè siga útil és que el PP continue en l'oposició".

PP: han tingut una oposició "lleial"

Per la seua banda, després d'escoltar estes intervencions el diputat del PP Jorge Bellver ha admés no saber si s'ha "perdut alguna cosa" perquè, ha assegurat, creu que a la resta de grups no els pareix bé que s'haja arribat a un acord. No obstant això, i malgrat les "provocacions", ha reafirmat que votarien a favor del document.

Ha assenyalat que les paraules de Rosa Peris revelen "allò que no s'han atrevit a posar en el paper" i és que "volen la nova televisió perquè el PP continue en l'oposició". A més, ha recalcat que este és un mandat per a una nova radiotelevisió, "no eixa RTVV que van dir anaven a reobrir i readmetre als extreballadors", una cosa que "hauran d'explicar".

Així, Bellver ha dit que si el primer reportatge de la nova radiotelevisió serà un sobre les víctimes del metro, està "absolutament segur" que el segon vídeo serà "el dels extreballadors en el qual estan denunciant la vergonya que els han fet passar, l'ús electoral que han fet del seu patiment".

Malgrat tot, ha assegurat que el treball fet ha merescut la pena, ha assenyalat que s'ha arribat a consensos perquè han trobat en el PP una oposició "lleial" i ha defés l'esmena que ha arribat al ple, que s'explica per la voluntat de Ciutadans de demanar que es llevara de la redacció una referència a la identitat del poble valencià.

Sobre este tema, Toni Subiela ha reiterat que per a Ciutadans la identitat no és dels territoris, sinó de les persones, i ha posat com a exemple que ell mira "de reüll" la Senyera quan passa per les Torres de Serrans o s'emociona amb l'himne regional perquè la seua mare, manxega, li va inculcar "el que significava ser valencià". "Sentir-se valencià és un orgull que cadascun interpreta a la seua manera", ha dit.

En esta línia, també la socialista Peris s'ha preguntat -taronja en mà, emulant a Vicente González Lizondo- si el PP vol ser Unió Valenciana i li ha recordat que la identitat com a poble o la llengua "no mereixen ser utilitzades una vegada més per a tornar a enganyar a este poble" perquè no se'ls va a permetre, ha recalcat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento