Comunitat Valenciana

El PP demana que el Consell defenga el valencià com a llengua autònoma i no obté suport

  • La resta de grups han criticat este debat "estèril" que intenta "dividir els ciutadans amb un conflicte artificial".
  • Segons Jorge Bellver, del PP, cal defendre "la singularitat del valencià com a llengua diferent del català".
  • El PSPV li ha demanat al Consell "que per favor mai defenga que el valencià i català són llengües diferents, perquè si ho fan sentirem molta vergonya".
Pleno de las Corts Valencianes
Pleno de las Corts Valencianes
FLICKR/CORTS VALENCIANES
Pleno de las Corts Valencianes

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat este dimecres una iniciativa del PP en la qual demanava que s'instara al Consell a defendre davant qualsevol administració o institució el valencià com a llengua oficial de la Comunitat i idioma "diferent i autònom de qualsevol altra llengua, i en concret del català". La resta de grups -Ciutadans s'ha abstingut i els altres han votat en contra- han criticat este debat "estèril" que intenta "dividir els ciutadans amb un conflicte artificial".

Al final de l'extens debat, un grup de persones que es trobava en la tribuna de convidats ha exhibit una pancarta en la qual podia llegir-se 'Parlem valencià, no català' i que han proferit crits de "traïdors de la llengua valenciana" cap als diputats que han rebutjat la iniciativa abans d'abandonar l'hemicicle, una incidència que el portaveu socialista, Manolo Mata, ha lamentat, per a criticar als qui donen "auxili a forces polítiques allunyades de la realitat".

El diputat del PP Jorge Bellver ha emmarcat esta proposició no de llei en la petició per part del TSJ de Madrid al Consell de les Llengües Oficials de l'Estat perquè aclarisca si català i valencià són idiomes diferents. Segons ha assenyalat, cal defendre "la singularitat del valencià com a llengua diferent del català" i no es pose per damunt de la Constitució o l'Estatut la definició de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que, d'altra banda, qüestiona el Consell Jurídic Consultiu, ha advertit.

Així, ha apel·lat als grups a defendre el valencià com a llengua pròpia i arrepleguen "la veu d'un poble", que "només escolten quan els interessa" i quan no "la intenten fer callar com a les campanes".

Des de Compromís, Josep Nadal ha lamentat que el PP intenta "tornar 40 anys arrere" amb un debat que pretén "dividir la societat amb debats estèrils" i posar "les vísceres abans que la raó" com a cortina de fum davant "la marginació perpètua de Madrid".

També s'ha preguntat si el PP vol "seguir una línia dura a l'estil Le Pen o Trump" i si pretén que "el Sénia siga el riu Bravo i el mur que paguen els catalans", per a afegir que els polítics estan "per a establir ponts en la societat valenciana i també amb altres pobles i no per a fer demagògia barata enfrontant la gent".

Bellver ha criticat que s'intente "ridiculitzar" el debat de la llengua i ha afirmat que el full de ruta de Compromís és "copiar literalment l'estratègia que s'ha desenvolupat a Catalunya" i ha asseverat que mentre el PP tinga representació social "va a continuar defenent el valencià com a llengua pròpia i autònoma".

Ha posat com a exemple les reflexions del politòleg i assessor de Compromís Amadeu Mezquida en el seu estudi 'El valencianisme enfront d'Espanya', en el qual assenyala entre altres qüestions que "Catalunya ha sigut sempre un espill en el qual el valencianisme s'ha mirat". "Es veu clarament que el que estan buscant és la independència dels Països Catalans", ha remarcat Bellver, que ha criticat el requisit del valencià en funció pública o "l'adoctrinament en les aules, perquè l'atac a la concertada no és casual", sinó que esta és "l'únic espai de llibertat".

PSPV: no es qüestiona la unitat de la llengua

La socialista Eva Alcón ha anat més enllà del rebuig a la proposta i ha demanat al Consell just el contrari: "El grup socialista li demana al Consell que per favor mai defenga que el valencià i català són llengües diferents, perquè si ho fan sentirem molta vergonya".

Després d'alertar que això suposaria un exercici "d'ignorància i certa incultura", ha recordat que el Diccionari Normatiu de l'AVL diu que el valencià és la llengua romànica parlada a la Comunitat, així com a Catalunya o Andorra, entre altres territoris, on rep el nom de català. "No qüestiona la unitat de la llengua", ha remarcat.

A més, ha admés que li resulta "molt frustrant" haver de parlar d'estos temes i s'ha preguntat si obrir ara este debat lingüístic es deu a una voluntat de "dividir la societat" o de "traure rèdit polític", encara que "la llengua ja no dóna vots". "Poden aportar molt més a la Comunitat Valenciana; hui en dia no és un problema la unitat de la llengua, no siguem nosaltres els que creem un conflicte", ha apel·lat.

CS acusa el PP de "fer sang"

Mercedes Ventura (Cs) ha criticat que esta proposició només busca "la confrontació entre valencians" i "fer sang en esta cambra" per a traure rèdit polític d'una qüestió que han d'abordar els filòlegs, i ha advertit que "en política no tot val".

Al seu juí, la proposta del PP copia l'Estatut i és "el que tots ja sabem, compartim i defenem" i la societat està "farta de polèmiques estèrils sobre identitat". "De veritat és esta la principal preocupació del PP?", ha preguntat a Bellver, qui a més de preguntar-se si la formació ha rebut una "telefonada de dalt" per a no recolzar esta proposta, ha indicat que "dóna la sensació de que -Ciutadans- s'ha casat amb el tripartit". La diputada ha respost: "Quan es diuen les veritats ja et cases amb algú; som ànimes lliures, ens casem amb les idees assenyades".

La diputada de Podem Sandra Mínguez ha reclamat, per la seua banda, al PP que "deixe d'usar la llengua per a fer política i aprofiten el privilegi" de tindre dos llengües cooficials, al mateix temps que ha assegurat que li agrada escoltar el valencià que diputats de diferents comarques utilitzen en les Corts, com també "el de Reus, Girona i el de Maó".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento