Comunitat Valenciana

El Govern preveu aprovar el 10 de febrer la constitució del grup d'experts per a abordar el finançament

  • La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avançat este dimarts que el Consell de Ministres del pròxim dia 10 de febrer preveu aprovar la constitució del grup d'experts que abordarà la reforma del finançament econòmic i que traslladarà les seues conclusions al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat
GENERALITAT
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat

Així ho ha assenyalat en declaracions als mig després de mantindre una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. Este li ha traslladat la proposta de consensuar el president d'eixe grup d'experts, així com proposar que la primera reunió tinga lloc a València, a més de la necessitat d'estudiar fórmules per a mutualizar el deute de les comunitats més perjudicades per l'actual model, han apuntat fonts de Presidència.

Puig ha qualificat la reunió de "llarga, intensa i fructífera per als valencians", mentre la vicepresidenta l'ha definit com "una bona reunió" per a posar en comú els punts de vista sobre les necessitats dels valencians.

La reforma del finançament autonòmic ha sigut un dels temes abordats, després del compromís aconseguit en la passada Conferència de Presidents que s'estudiarà i elaborarà al llarg del present exercici.

Ximo Puig ha defès davant la vicepresidenta el canvi del model, li ha explicat la situació "extraordinàriament difícil" de la Generalitat en l'àmbit financer i ha considerat "positiu" que en els pròxims dies el Consell de Ministres vaja a crear la comissió d'experts perquè se'n vaja treballant "amb normalitat" sobre esta qüestió.

La vicepresidenta ha explicat que a més d'esta qüestió també s'han abordat temes com el repte demogràfic o un repàs a les infraestructures, punt sobre el qual ha confirmat a la Generalitat "el compromís del govern amb el Corredor Mediterrani i també amb el corredor ferroviari Cantàbric-Mediterrani".

En este punt, li ha transmès "els últims impulsos de Foment per a potenciar eixa línia, amb inversions de 22 milions en els accessos al port de Sagunt, de 13 milions en aparcaderos i 40 en la renovació de la línia".

Després d'admetre que quan acudix a qualsevol comunitat se li reclamen infraestructures i inversions -"és lògic", ha dit- i ha defès que a l'hora de realitzar-les cal tindre una visió de conjunt i "vertebrar Espanya". Per a aconseguir-ho, ha prosseguit, hi ha infraestructures que, com el Corredor Mediterrani, "són fonamentals per a vertebrar el nostre país i el conjunt de la UE".

"Som sensibles a les peticions com la qual ens ha fet la Generalitat, que compartix amb altres comunitats. Esperem donar-li un important impuls: ja ha passat del mapa al terreny i això és important", ha agregat.

A més d'estes qüestions, també s'han posat damunt de la taula per part del 'president' la taxa de reposició, l'ajuda a refugiats o els problemes d'adscripció del Consorci València 2007 en el nou organigrama del Govern, han apuntat des de Presidència.

HARMONITZACIÓ FISCAL

En ser preguntada pel debat generat entorn de l'harmonització fiscal, la vicepresidenta ha assenyalat que en la Conferència de Presidents es va arribar a l'acord que el grup d'experts analitzaria com s'ha desenvolupat l'esquema de coresponsabilitat fiscal a Espanya per a poder tindre dades concloents que servisquen de base a decisions futures.

Respecte a la possibilitat que es condonara el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a les comunitats pitjor finançades, s'ha limitat a assenyalar que la reforma del model de finançament està oberta i "molts són els temes que caldrà parlar".

Ha remarcat que el FLA no forma part d'eixe esquema de finançament però ha sigut "un instrument útil que ha permès, en moments de dificultat, accedir a finançament en condicions avantatjoses" i estalviar interessos. Cal veure-ho tot "en un context ampli" de reforma del model, ha dit.

DIÀLEG "FLUID"

Preguntats tots dos dirigents sobre les referències de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, al Consell com a "radical", Sáenz de Santamaría ha remarcat que esta és una reunió institucional, que separa del debat que forma part de la política valenciana, mentre que Puig s'ha preguntat què és ser radical i ha indicat que la Generalitat "s'allunya del partidari" i intenta ser "lleial als valencians". "Generalitat i Govern han de tindre un diàleg fluït des de les seues discrepàncies, els partits no poden ocupar les institucions", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento