Comunitat Valenciana

Sanitat traslladarà a Advocacia les presumptes irregularitats en la facturació d'Urgències de les concessionàries

  • VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Sanitat traslladarà a l'Advocacia de la Generalitat les presumptes irregularitats detectades per la Direcció General de l'Alta Inspecció en les cinc concessionàries sanitàries de la Comunitat Valenciana respecte a la possible doble facturació de pacients d'Urgència extra càpita.

Així ho ha indicat este dilluns la consellera de Sanitat, Carmen Montón, en una roda de premsa en ser preguntada per este assumpte després de presentar el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica, una aplicació que oferix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica.

Montón ha explicat que hi ha indicis que esta situació de presumpta doble facturació que s'estava produint entre els anys 2013 i 2015 "també es podria haver estat produint des del començament de les concessions", ha apuntat.

Es tracta d'una suposada irregularitat detectada en les cinc concessionàries privades de la Comunitat tot i que en Alzira "es feia d'una manera més grollera", ha dit. Consistia, ha explicat Montón, en una doble facturació o facturació indeguda com a Urgència una cosa que no ho era; o que sí ho era però no s'atenia en la pròpia urgència hospitalària.

En concret, a l'Hospital d'Alzira estes presumptes irregularitats arribarien als 2,6 milions d'euros, cosa que representa el 25% de la facturació total que es fa en Urgències a pacients fora de càpita. A la resta de concessionàries la xifra és menor, tot i que la consellera no ha concretat quant.

La consellera ha indicat que remetran este informe de la Inspecció a l'Advocacia de la Generalitat perquè determine les conseqüències i responsabilitats que es poden demanar en esta situació de suposada facturació irregular.

"Estem al començament del recorregut", ha postil·lat per a agregar que "ara la cosa més important és traslladar-ho a l'Advocacia perquè ens ajude a veure responsabilitats i les conseqüències. És la nostra obligació vetllar perquè els diners dels ciutadans estiga bé administrat. Ací trenquem l'opacitat i la falta de control d'èpoques anteriors", ha subratllat.

Preguntada per si de cas ara mateix, en la negociació de la reversió del model, es podria arribar a algun acord amb les concessionàries, Montón ha afirmat que "la petició a l'Advocacia és això. Nosaltres anem a defensar cada cèntim dels valencians".

La consellera ha recordat, finalment, que el jutjat d'Instrucció número 4 de València està investigant el presumpte cobrament de fins a un milió d'euros en comissions per part de la central de compres de Ribera Salut -B2B- per les pròtesis i material sanitari que utilitza als hospitals i centres de salut de la concessionària -Alzira, Torrevella, Dénia, Vinalopó-.

RIBERA NEGA SOBRECOSTOS

La concessionària Ribera Salut UTE ha desmentit en un comunicat que s'hi haja comès alguna irregularitat i ha assenyalat que "totes" les seues auditories "demostren que se seguix escrupolosament el Reial decret Legislatiu 1/2005 del Consell de la Generalitat pel qual s'aprova la Llei de Taxes, que marca les condicions de la facturació".

Alhora, ha assenyalat que l'actual Conselleria, com a membre de les comissions mixtes on es dirimixen estos assumptes, "ha avalat el tancament de les liquidacions 2008-2012, amb els mateixos criteris". És a dir, "si fora certa la denúncia de sobrefacturació, l'actual Conselleria estaria incorrent en un fet sense precedents en la història a l'estar autoinculpant-se ella mateixa de cometre irregularitats", ha advertit.

Segons establix el plec de condicions, -ha continuat- "les liquidacions han de fer-se a any vençut, per la qual cosa l'actual Conselleria està incomplint per segon any consecutiu l'obligació de convocar comissions mixtes amb la periodicitat que establix el contracte, segons li ha reclamat el concessionari diverses vegades. Sembla sorprenent que si tant el preocupa este tema a la Conselleria, no convoque amb caràcter urgent una Comissió mixta", ha indicat.

Ribera Salut també ha aclarit que "no hi pot haver hagut perjuí per a l'Administració ja que no s'ha convocat la reunió de la Comissió mixta per a l'obertura d'estes liquidacions del període 2013-2015, tal com establix el plec de condicions i reclama el concessionari". Per tant, "si no hi ha liquidació, no hi ha possible sobrefacturació ni cap perjuí per a l'Administració", ha insistit.

Finalment, ha lamentat la campanya "permanent" de "persecució i desprestigi" que la companyia ve patint en els últims mesos i ha avançat que s'ha presentat una reclamació oficial a la Conselleria de Sanitat amb l'exigència de conèixer l'informe i convocar amb caràcter urgent una Comissió Mixta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento