Comunitat Valenciana

Fiscalia demana dos anys de presó per a l'exaparellador de Quart de Poblet per favors en llicències urbanístiques

  • La Fiscalia demana una pena de dos anys de presó per a l'exaparellador de Quart de Poblet (València) per accelerar les llicències urbanístiques que li arribaven d'un enginyer amb el qual va acordar repartir-se la meitat del que este facturara als seus clients. En total va obtindre per estes tramitacions un benefici il·lícit de 62.000 euros.
Ciudad de la Justicia de Valencia
Ciudad de la Justicia de Valencia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia de Valencia

Així consta en el relat provisional del ministeri públic -en què se sol·licita l'obertura de juí oral-, a què ha tingut accés Europa Press, que s'ha enviat al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Quart.

En concret, el fiscal acusa este exaparellador d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris públics i, al costat de la pena de presó, també li reclama el pagament d'una multa de 43.200 euros i que se l'inhabilite per a feina o càrrec públic durant el termini de quatre anys.

Alhora, el ministeri públic demana per a l'enginyer confabulat amb l'exaparellador una pena de nou mesos de presó a substituir pel pagament d'una multa de 6.480 euros, al costat del pagament d'una altra multa de 4.320 euros. L'acusa del mateix delicte però a manera de cooperador i aplica la circumstància atenuant de confessió.

Esta causa part d'una denúncia que va interposar l'alcaldessa de Quart, Carmen Martínez, en Fiscalia, en ser alertada pel personal de l'Oficina Tècnica d'Urbanisme de presumptes irregularitats en la tramitació de llicències. En aquell moment també va apartar el llavors aparellador del seu lloc de treball, que va ser detingut el setembre de 2015 per estos fets.

Segons manté el fiscal, l'exaparellador i l'enginyer es van concertar perquè el primer derivara a persones que desitjaven demanar llicències urbanístiques a Quart a l'enginyer, de tal manera que este últim li donara la meitat del que facturara.

Els acusats es van conèixer en 2002, quan l'enginyer li presentava al tècnic projectes per a l'empresa en la qual treballava. La relació es va estrènyer i en un moment donat l'exaparellador li va proposar que realitzara projectes per a Llicències d'Activitat inicialment en les localitats de Mislata i Aldaia facturant cadascun la seua part del treball.

A partir de 2011 i fins a principis de 2015, i malgrat la incompatibilitat del tècnic, este va indicar a l'enginyer que li havia eixit un treball a Quart i tenint en compte que ell no podia intervindre, li va facilitar el número de telèfon d'una persona interessada en la realització d'un projecte per a sol·licitar llicència, perquè es posara en contacte amb ella a fi que ho materialitzara. En altres casos es va produir la situació inversa, és a dir, el tècnic va donar el telèfon de l'enginyer i era el sol·licitant el que contactava amb este.

El càrrec públic va comentar a l'altre acusat que ell seria qui hauria de facturar donada la seua incompatibilitat i que li deuria després entregar la meitat dels diners cobrats. Este va accedir a la pretensió a causa de la necessitat d'augmentar els seus ingressos. L'exaparellador s'encarregava d'accelerar la tramitació d'expedients que provenien d'este.

22 EXPEDIENTS

De la informació enviada per l'Ajuntament es desprèn que l'enginyer, malgrat no ser de Quart i trobar-se el seu despatx a Alcàsser, va ser el tècnic que més projectes va presentar -22 expedients-, la majoria d'ells en 2014, continuant amb la mateixa projecció en 2015.

D'esta manera, els expedients que es tramitaven en el despatx professional de l'enginyer eren resolts en un temps rècord amb els quals no tenien origen en este despatx, amb desproporcions temporals tan significatives com 131 dies el tramitat per este i 1.343 o 1.215 dies els tramitats per altres despatxos.

L'exaparellador va obtindre arran de la seua activitat delictiva -sempre segons el mateix relat fiscal- un benefici il·lícit de 62.000 euros, exactament la meitat de la facturació -124.000 euros- que l'enginyer ha fet a l'Ajuntament de Quart.

El tècnic va destinar part d'estos diners amb origen delictiu a comprar un vehicle marca BMW X3 i a amortitzar part d'un préstec amb la finalitat d'ocultar l'origen dels fons que disposava i garantir-se integrar els diners il·lícitament obtinguts en el sistema econòmic legal amb aparença d'haver sigut adquirits de manera lícita.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento