Comunitat Valenciana

Fontilles celebra diumenge el Dia Mundial contra la Lepra i advertix de l'augment de casos en xiquets amb discapacitat

  • L'Associació valenciana de Lluita contra la Lepra 'Fontilles' celebrarà este diumenge el Dia Mundial contra la Lepra amb diferents activitats festives i formatives i sobre esta qüestió ha advertit de l'"augment de nous casos de lepra infantil i amb discapacitat mentre s'estanca l'eliminació de la malaltia malgrat tindre tractament efectiu i gratuït".

Així, Fontilles ha organitzat per a este pròxim diumenge, activitats lúdiques i formatives, d'animació i tallers infantils, a l'antic curs del riu Túria, a l'altura del Palau de la Música, d'11.00 a 14.00 hores, segons han informat fonts de l'Arquebisbat en un comunicat.

La malaltia de la lepra va registrar 210.758 nous casos en 2015, "xifra que suposa una reducció de l'1,5% respecte a 2014, quan es van detectar 213.899 casos en el món, però evidencia un estancament en el procés d'eliminació de la malaltia: cada dos minuts, un nou cas", segons les mateixes fonts. A més, s'han incrementat les deteccions en nens i amb discapacitats associades, d'acord amb les dades recopilades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"Tot i que les xifres recollides per l'OMS mostren un descens en el nombre de nous casos detectats, la realitat és que la prevalença de la lepra no s'ha reduït en els últims 10 anys, el que s'ha reduït és la detecció de casos i la seva recerca activa", han afegit.

Així, "si la malaltia seguix existint és a causa de a la pobresa, que facilita la seua transmissió, i a la por al rebuig i al maquillatge de dades per part d'alguns governs, que dificulten la seua atenció primerenca".

"DADES ALARMANTS: RECAIGUDES, XIQUETS, DONES I DISCAPACITAT"

Els indicadors més preocupants són, tot i això, els referits al nombre de recaigudes i al percentatge de nous casos amb discapacitats visibles, i en xiquets i dones. L'informe evidència que les recaigudes han augmentat un 131,6% en sol un any, en passar de 1.312 a 3.039, fet que suposa la fallada en la vigilància de l'evolució del tractament per part d'alguns sistemes nacionals de salut. Per part seua, "lluny de recular, els nous casos detectats en xiquets i xiquetes menors de catorze anys suposen nou de cada cent registres (18.796, el 8,9% del total, una dècima superior a 2014), el que indica la continuïtat de la transmissió de la infecció en les comunitats empobrides.

Al seu torn, seguix augmentant el percentatge de persones afectades que presenten discapacitats de grau 2 (visibles) en el moment de la detecció (14.059, el 6,7% del total mundial, una dècima més que en 2014).

Finalment, les deteccions en dones suposen sol el 38,8% del total (81.860) "malgrat no tindre un risc més baix de contraure la malaltia, el que evidència un altre cop una bretxa de gènere a l'accés als servicis de prevenció, diagnòstic i tractament". Les dones i xiquetes "tenen el doble de possibilitats de ser diagnosticades de manera tardana i presenten un triple risc de patir pobresa i exclusió, després de ser discriminades per motiu de gènere, de discapacitat i d'estigma social".

LA LEPRA A EUROPA I ESPANYA

La lepra és una malaltia vinculada a la pobresa i a comunitats amb greus deficiències sanitàries per la qual cosa, sense estar eradicada, no suposa un problema de salut pública als països europeus, que en 2015 només van comunicar 18 nous casos a l'OMS. En, 2015 es van detectar a Espanya 8 nous casos (6 d'ells havien contret la malaltia en altres països) i havia 34 persones en tractament.

En 2016, es van notificar al Registre Estatal de Lepra 11 nous casos (8 d'ells amb país d'origen diferent d'Espanya): tres a Madrid, dos a Andalusia i Catalunya, i una a Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura i el País Basc.

La campanya 'Hi ha prou amb dues pastilles al dia per a curar la lepra, el difícil és detectar-la. Ajuda'ns a arribar a temps', que Fontilles impulsa enguany amb motiu del dia mundial, pretén precisament "donar a conèixer la continuïtat de la malaltia malgrat la senzillesa de la seua cura". Un tractament facilitat gratuïtament per l'OMS de dues pastilles diàries durant un any (sis mesos en els casos menys greus) "es suficient per a eliminar el bacteri i, si se subministra a temps, servix per a impedir el desenvolupament de discapacitats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento