Comunitat Valenciana

El temporal se'n va, però arriba un front que pot deixar neu per damunt dels 500 metres a la Comunitat Valenciana

  • El temporal que ha afectat els últims dies i la setmana passada el Mediterreni es desfà però este dimecres encara seguiran les precipitacions i algunes tempestats a l'est peninsular i Balears, mentre que un nou front s'acostarà per l'oest del país i progressivament se n'anirà estenent a tota la Península. A la Comunitat Valenciana nevarà en una cota de 500 a 900 metres, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

La portaveu d'Aemet, Ana Casals, ha explicat a Europa Press que este dimecres es despenjarà una baixa en altura que afectarà Catalunya, Balears i de manera més feble i aïllada la Comunitat Valenciana.

Així, ha precisat que estes precipitacions seran de neu en cotes relativament baixes, ja que este dimecres la cota se situarà entre 0 i 600 metres al principi del dia i apujarà fins a 200 a 600 metres al nord-est. A la Comunitat Valenciana nevarà en una cota de 500 a 900 metres i de 900 a 1.200 metres a Balears pel que tornaran a tindre neu en la serra de la Tramuntana i a Girona.

A Galícia i Extremadura estarà ennuvolat al principi i després anirà entrant un front, pel que ha assenyalat que al final del dia la nuvolositat s'estendrà i podria ploure a l'oest de Galícia i respecte a les Canàries, preveu intervals ennuvolats i no descarta pluges a les illes de major relleu. A la resta haurà cels poc ennuvolats i intervals ennuvolats en el cantàbric oriental i alt Ebre.

Sobre les temperatures, la portaveu ha indicat que baixaran en el terç nord-est peninsular, hi haurà gelades en la major part de l'interior de la Península, excepte en el sud-oest, on també hi ha algunes zones altes en les quals també pot gelar. També podrà haver gelades al punts del quadrant sud-oest. "Les més intenses es produiran en la meitat nord i podran ser fortes a Pirineus, en la serralada cantàbrica i en el sistema Ibèric", ha comentat.

Pel que fa a dijous, la portaveu ha indicat que el front que havia començat a entrar per l'oest ja "afectarà bastants zones". D'una banda, a Catalunya i Balears seguiran encara amb cels ennuvolats i possibles precipitacions, sobretot a Girona de matinada.

El front anirà desplaçant-se des de l'oest cap a l'interior de la Península i el cel estarà molt ennuvolat o coberts i amb pluges i seran més abundants en el nord-oest. Seran localment persistents a l'oest de Galícia i oest del Sistema Central, al nord d'Extremadura. "Com més a l'est haurà menys precipitacions", ha comentat la portaveu que a les Canàries ha pronosticat una jornada típica amb cels poc ennuvolats a Lanzarote i Fuerteventura i amb intervals ennuvolats en les de major relleu.

Respecte a la cota de neu, ha indicat que seguirà baixa a Catalunya, de 300 a 600 metres però apujarà "ràpidament", mentre al centre i nord de la Península se situarà entre 900 i 1.200 metres i al sud, nevarà a partir de la cota 1.200 a 1.500 metres.

Casals ha afegit que no sol afectarà l'oest de la Península sinó que se n'anirà desplaçant cap a l'est de manera que pot nevar en Sierra Nevada i en alguna zona més àmplia, perquè la cota estarà entre 1.200 i 1.500.es dir, que també afectarà el sud-est.

Amb esta situació, les temperatures diürnes baixaran de dos a tres graus centígrads en l'altiplà nord i ascendiran "bastant" en el Cantàbric oriental, sobretot a l'est d'Astúries, podrien ascendir de 4 a 5 graus centígrads, també al pirineu navarrès, Girona i Balears. A les Canàries apujaran 1 o 2 graus centígrads.

També baixaran les nocturnes, especialment a l'oest de la Península, on està cobert de núvols i ha apuntat que este dia no s'esperen gelades en el quadrant sud-oest i en algunes zones de Salamanca i de Galícia. Tot i això, sí seguiran les gelades en l'altiplà nord i a l'interior est de la Península i poden ser forts a Pirineus, on poden arribar a -10 o -15 centígrads. Este dia, ha dit que els vents bufaran moderats.

Amb vista al divendres, la portaveu espera que el front afecte tota la Península i Balears, que tindran cels ennuvolats o coberts i precipitacions generalitzades que podran anar acompanyades ocasionalment de tempesta "en qualsevol lloc" però on seran més intenses serà a l'oest de Galícia, centre, sud i nord-est de la Península.

Les precipitacions seran localment fortes o persistents al nord d'Aragó i de Catalunya, a l'àrea de l'Estret i al nord d'Alborán.

Casals ha indicat que les precipitacions podran ser en forma de neu en moltes zones de la meitat nord peninsular, inclosa l'altiplà i en les serres del sud-est peninsular i que seran menys probables en els litorals d'Almeria, Múrcia i Alacant. A les Canàries pot haver precipitacions a les illes occidentals.

Respecte a la cota de neu divendres, ha puntualitzat que se situarà entre 800 a 1.200 metres en la meitat nord pel que ha advertit que les precipitacions cauran en forma sòlida en molts punts de la meitat septentrional de la Península, mentre que nevarà al sud i Llevant a partir de 1.200 a 1.500 metres d'altura.

Les mínimes ascendiran "a tot arreu" però "seguiran les gelades", tot i que no seran tan intenses, a les zones més altes de l'altiplà nord, totes les serralades de la meitat nord, sistema central, ibèric i en algunes zones de muntanya de la meitat sud peninsular.

Ja dissabte, segons la portaveu, seguirà plovent a Galícia, la serralada cantàbrica occidental, el nord-oest de Castella i Lleó on espera que estiga molt ennuvolat o cobert i amb pluges. A la resta de l'altiplà nord i en el sistema central haurà precipitacions però seran més febles, mentre al nord de Catalunya i de Les balears tornaran els cels ennuvolats o amb precipitacions, però tendiran a remetre. On no plourà serà a la resta de l'àrea mediterrània.

Casals ha exposat també que dissabte apujaran les temperatures a Galícia, Extremadura, Catalunya i que hi haurà gelades febles en les serres del sud-est i en la meitat nord i seran una mica més intenses en zones altes, però no tan forts com els dies anteriors.

Finalment, sobre diumenge confia que l'escenari "més probable" és que el front se'n vaja per l'est però que un altre front intentarà entrar per l'oest de la Península.

"Veiem que ara sembla que comencen a vindre més fronts per l'oest", ha avançat Casals que preveu que diumenge entrarà un altre front per l'oest que deixarà precipitacions abundants a Galícia, Portugal, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i gairebé tota la Península menys al sud, a l'extrem nord-est i a Balears.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento