Comunitat Valenciana

El PP assegura que podrien haver "presumptes irregularitats" en l'adjudicació de l'estand de Fitur

  • Eva Ortiz ha demanat que la Conselleria de Transparència òbriga una investigació sobre este procés fet amb "agosticitat i traïdoria".
  • Ortiz s'ha preguntat si hi va haver alguna comunicació amb l'adjudicatari abans de la firma del contracte, donat que es va adjudicar només dues setmanes abans de la fira.
  • També ha qüestionat que Turisme tardara 220 dies a publicar al DOGV la licitació del contracte quan esta fira "se celebra tots els anys i és l'actuació més important".
Ortiz pide explicaciones por la adjudicación de Fitur
Ortiz pide explicaciones por la adjudicación de Fitur
EUROPA PRESS
Ortiz pide explicaciones por la adjudicación de Fitur

El grup parlamentari popular ha demanat este dilluns la compareixença urgent del secretari de Turisme, Francesc Colomer, per a explicar l'adjudicació per un procés de negociat sense publicitat a l'empresa Alabès de l'estand de Fitur dues setmanes abans que començara la fira. Alhora, ha reptat la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, que entregue l'expedient abans de divendres.

Sobre esta qüestió, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular en les Corts Eva Ortiz ha demanat alhora en roda de premsa que la Conselleria de Transparència òbriga una investigació sobre este procés fet amb "agosticitat i traïdoria".

Ortiz ha apuntat que pot haver "presumptes irregularitats" en l'adjudicació per 840.000 euros, sense IVA, a esta empresa després d'haver anul·lat el concurs de licitacions per "haver fet trampes" dos de les tres empreses que es van presentar. Tot i això, en el procés negociat es va tornar a cridar a estes mateixes tres empreses.

Així, ha qüestionat que Turisme tardara set mesos, en concret 220 dies, a publicar al DOGV la licitació del contracte quan esta fira "se celebra tots els anys i és l'actuació més important d'un secretari autonòmic de turisme".

El 7 de setembre, segons la documentació facilitada per la portaveu popular, va acabar el termini per a presentar les ofertes i només tres dies hàbils després es va reunir la mesa de contractació i va excloure dos de les tres empreses presentades per "revelar el secret de les seues proposicions".

Simplement es va assenyalar, "sense incloure cap suport documental per a justificar una cosa tan greu", que "publicitat Alacantina S.A li ha donat informació sobre la seua oferta tècnica a Viajes el Corte Inglés S.A i esta al seu torn a la primera sobre la seua oferta econòmica". "Això es diu fer trampa i volem saber si els han obert un expedient sancionador i els han demanat explicacions", ha reclamat.

A més, el 22 de setembre es va tornar a reunir la mesa i va excloure la tercera empresa licitadora, Alavés Montajes, per incloure en la informació tècnica de l'oferta informació econòmica, tot i que esta vegada sí que es va explicar que estes dades van ser incloses en dos dispositius USB.

Per esta raó, quatre dies més tard, el 27 de setembre, es va declarar deserta la licitació, que es va publicar el 14 d'octubre al DOGV d'"una forma molt curiosa": "Extracte de la resolució de 27 de setembre de 2016 per la qual es declara deserta la licitació" sense explicar "quin havia sigut el problema". Tot i això, quan esta mateixa resolució es publica en el BOE sis dies després sí que explica que es declara deserta la licitació per "no resultar admissible les ofertes presentades pels licitadors".

Colomer va firmar el 30 de setembre la licitació per un procés de negociació sense publicitat i per urgència en el qual "va acurtar a la meitat els terminis" i va invitar les mateixes tres empreses que es van presentar a la primera licitació. Sobre esta qüestió, Ortiz s'ha preguntat si es va excloure a estes dues empreses "per fer trampes" per què se'ls va tornar a invitar i "si no és així per què es va declarar deserta la licitació".

Adjudicació dues setmanes abans

A més, ha apuntat que entre "les curiositats" d'este procés és que el 4 de gener Turisme formalitzara el contracte de disseny, construcció, muntatge i desmuntatge de l'estan de Fitur a l'empresa Alavés, que era "bastant gran" i "portava bastant treball", només dues setmanes abans de començar la fira. Ortiz s'ha preguntat si hi va haver alguna comunicació amb l'adjudicatari abans de la firma del contracte.

Finalment, ha acusat Colomer de "faltar a la veritat" ja que en la seua compareixença del 13 de gener va afirmar que el disseny de pavelló "es va fer per concurs públic a l'empresa alacantina Alavés per 421.675" quan va ser mitjançant un procediment negociat sense publicitat i per 582.000 euros sense IVA el primer lot i 43.000 el segon lot.

Per tot això, ha reptat Oltra, que és la que "dóna els carnets del que és ètic i estètic", a entregar-los els expedients complets de la participació en totes les fires nacionals abans de divendres que ve per no haver de demanar-ho per un recurs contenciós ja que "encara deuran tindre-ho damunt de la taula" i que Colomer comparega per a explicar el procés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento