Comunitat Valenciana

El ple de la Diputació d'Alacant censura l'actuació de Trillo al Yak-42 amb l'abstenció del PP

  • El ple de la Diputació d'Alacant ha censurat l'actuació de l'exministre de Defensa Federico Trillo en la gestió de l'accident del Yak-42, ocorregut fa gairebé 14 anys, en què han mort 75 persones, cinc de les quals naturals de la Comunitat Valenciana.

La moció, presentada per Compromís fora de l'ordre del dia al ple ordinari de gener celebrada este dimecres, ha comptat amb el recolzament del PSPV i del diputat no adscrit Fernando Sepulcre.

El PP s'ha abstingut i la diputada d'Esquerra Unida, Raquel Pérez, ha votat en contra en no incloure's una esmena per a declarar Trillo persona no grata a la província. Esta esmena in voce de Pérez ha sigut rebutjada per la secretària del ple que ha indicat que este tipus de pronunciaments no són acords amb la legalitat de les cambres parlamentàries.

El diputat provincial de Compromís, José Manuel Penalva, ha defensat la moció sobre la base que la gestió de Federico Trillo al capdavant del Ministeri de Defensa provoca que la societat se senta "avergonyida pel tracte donat a les víctimes". Penalva ha lamentat l'actitud del PP quan governa envers víctimes d'accidents com el Yak-42, el metro de València o l'accident ferroviari de l'AVE a Galícia, "ens tenen acostumats a un tracte irresponsable en este tipus de qüestions".

"Volem mostrar la nostra solidaritat amb els familiars de les víctimes i el nostre màxim respecte", ha seguit Penalva que ha criticat que "13 anys després els responsables polítics seguixen ocupant alts càrrecs de responsabilitat i, a més, premiats sense haver assumit en cap cas esta responsabilitat política, com és el cas de Federico Trillo".

Per esta raó, la moció aprovada censura la gestió del qual ha estat diputat per Alacant en diverses legislatures, demana al Govern el seu cessament com a ambaixador a Londres, que no el premie amb una altra designació política, que es manifeste el reconeixement i la solidaritat amb les víctimes i a traslladar l'acord al Congrés dels Diputats.

La moció ha sigut abonada pel diputat no adscrit, Fernando Sepulcre, i pel PSPV, el portaveu del qual, José Chulvi, ha argumentat que "el partit socialista sempre ha estat del costat de les víctimes i sempre ha treballat per a aclarir uns fets tan lamentables que no deurien haver ocorregut".

Finalment, el portaveu del grup popular, Carlos Castillo, ha subratllat l'abstenció, s'ha posicionat al costat de les víctimes i ha posat de manifest el "respecte" per la decisió de la nova ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, "pel que fa que fa seues les conclusions del dictamen del Consell d'Estat" i ha alabat que Defensa hi haja anunciat que seguirà investigant les qüestions plantejades per l'Associació de Víctimes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento