Comunitat Valenciana

L’Ajuntament de València arranca l'Any Blasco Ibáñez amb l'edició d'una biografia de l'escriptor

  • L’autor va acabar d’esciure l’obra en 1977 i ha estat inèdita fins ara.
  • Es publica en col·laboració amb la Fundació C.E. Vicente Blasco Ibáñez.
  • El consistori presenta el programa cultural per a commemorar l’efemèride.
Ajuntament de València.
Ajuntament de València.
Ajuntament de València.
Ajuntament de València.

La biografia “Blasco Ibáñez. Su vida y su tiempo”, que la seua filla Llibertat Blasco-Ibáñez Blasco va acabar d’escriure en 1977, veu la llum. La seua néta, Gloria Llorca, ha conservat el document que ara, coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement, la família ha volgut compartir. La presentació del llibre s’ha portat a terme aquest dimarts en un acte al qual han assistit els representants de la societat valenciana i que ha servit també per a anunciar el programa cultural d’aquest 150 aniversari.

L'alcalde, Joan Ribó; la regidora de Cultura, Glòria Tello; el president de la Fundació Centre d'estudis Blasco Ibáñez, Ignacio Soler Serrano i el coordinador del llibre Emilio José Sales, han inaugurat l'Any Cultural amb la presentació del llibre redactat per la filla de l'escriptor.

Ribó ha insistit en el reconeixement internacional de Blasco Ibáñez “un valencià universal, no només perquè captava el sentir de la nostra terra,  les nostres gents i els nostres paisatges, sinó també perquè va saber donar testimoni de l'època que li va tocar viure, com la Primera Guerra Mundial, com va retratar en la seua obra Los cuatro jinetes del Apocalispis”.

“Si gran és la dimensió de Blasco Ibáñez com a novel·lista, polític, periodista, editor, viatger i cineasta, en aquestes pàgines podem acostar-nos a la seua empremta humana exuberant i dinàmica, però també aguaitada per moments d'amargor i desfici”, ha explicat Joan Ribó.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que “Blasco Ibáñez va lluitar en la seua vida, en la seua obra, en el seu activisme, per construir una societat moderna que s'adequara als ideals republicans de llibertat, justícia i laïcisme”.

Ignacio Soler Serrano, president de la Fundació, ha declarat que espera que aquest siga el principi d'una nova etapa per al reconeixement de la figura de l’escriptor i polític, que ja ha traspassat fronteres, justament perquè internacionalment se l’ha valorat pel conjunt de la seua obra.

Ha revisat el text del llibre Emilio José Sales Dasí, el qual  ha ressaltat que va ser una figura cabdal del segle XX. Destaca que l'autora ha volgut reflectir dos objectius: defendre la reputació de son pare i reivindicar la seua contribució en tots els fronts en què es va aventurar.  A més, ha defés la seua labor altruista amb els desafavorits, com per exemple amb els pescadors del Cabanyal. 

Amb aquest complet llibre s'inauguren les activitats d'un programa cultural que reivindica la figura d'este polifacètic valencià: activista polític, fundador del diari El Pueblo i prolífic escriptor, entre moltes altres coses.

L’obra ha estat inèdita des que Libertad Blasco-Ibáñez la va finalitzar a Mèxic en 1977 i va ser conservada per Glòria Llorca junt amb altres documents i objectes personals de Vicente Blasco Ibáñez, que s'exposen ara en la casa museu que l’Ajuntament de València va obrir en el seu xalet de la Malva-rosa. El llibre es compon de 360 pàgines dividides en tres parts més annexos. Inclou fotos i estarà disponible en la llibreria de l'Ajuntament.

Any de Blasco Ibáñez

En l’acte, on també han estat presents els membres de la corporació Sergi Campillo, Isabel Lozano, Ramón Vilar, Alfonso Novo, Amparo Picó i Santiago Benlliure, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha destacat que no es tracta només de celebrar una data sinó de consolidar i potenciar un reconeixement amb voluntat de futur pel que s'han organitzat un conjunt d'actes al llarg de tot l'any.

Entre altres actes, destaca l’homenatge en el cementeri, la festa en la Casa Museu, la presentació del segell commemoratiu i l’exposició en la biblioteca valenciana. A més, està previst que la Falla Dr. Manuel Candela-Beatriz Tortosa dedique el seu monument a Blasco Ibáñez, i la publicació d’una bibliografia comentada.

“Com cal esperar”, ha ressenyat Glòria Tello, “publicar” serà un dels aspectes més recurrents per la figura de Blasco com a escriptor, per exemple l'edició de Flor de Mayo amb les il·lustracions del pintor José Segrelles. I per als lectors joves s'editarà un còmic sobre la figura de Blasco.

Tello també ha anunciat que tots els dijous, en diferents espais municipals, s'impartiran conferències a càrrec de l'Associació Vicente Blasco Ibáñez, que aprofundiran en diferents facetes del polifacètic valencià. Així mateix, en els clubs de lectura de les biblioteques municipals es llegiran i comentaran les seues obres, convertint-lo en aquest 150 aniversari del seu naixement en el protragonista de la vida cultural de la ciutat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento