Comunitat Valenciana

Foment designa el perit que analitzarà la compra del iot de l'APV que investiga el jutge del port

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Puerto de Valencia
Puerto de Valencia
APV
Puerto de Valencia

El Ministeri de Foment ha designat el perit que analitzarà la compra i el cost del iot que va adquirir l'Autoritat Portuària de València (APV) el 2007 per a la America's Cup. Es tracta d'un enginyer naval del Col·legi de Barcelona que actuarà de perit al Jutjat d'Instrucció número 14 de València, que investiga presumptes irregularitats al port, segons ha pogut saber Europa Press.

Este jutjat va encarregar l'any passat al Ministeri de Foment que designara un enginyer naval perquè informara sobre el cost, adquisició i el control que es va continuar amb este iot que va costar 4,1 milions i va generar una despesa de manteniment d'uns 400.000 euros a l'any.

Foment ha recorregut al Col·legi de Barcelona per a designar un enginyer naval i ja ho ha comunicat al jutjat. Es tracta d'una embarcació de 28 metres d'eslora i amb una capacitat per a 50 persones.

Sobre este iot, l'expresident de l'organisme portuari Rafael Aznar, investigat pel jutge, ja ha declarat que es tractava d'un vaixell "institucional" amb el qual es van obtindre beneficis comercials. També ha advertit que altres ciutats com Barcelona o Bilbao també tenien un iot i ha insistit que els ports més importants del món tenen una embarcació d'estes característiques.

Aznar està sent investigat pel jutge al costat de l'exdirector general de l'APV Ramón Gómez-Ferrer i l'enginyer i excap del Departament de Projectes, Obres i Conservació d'obra civil Marcelo Burgos en l'única peça que queda oberta al jutjat després que fa uns mesos l'Audiència sobreseguera la part relativa al presumpte cobrament de sobresous a la societat València Plataforma Intermodal i Logística (VPI).

Precisament sobre esta peça sobreseguda, la Fiscalia de València va recórrer i el Tribunal Suprem es reunirà la setmana que ve per deliberar, votar i fallar sobre l'arxiu. Les defenses dels acusats en esta peça demanen la confirmació de l'arxiu emès per la secció segona de l'Audiència de València.

PEÇA ARXIVADA

En esta peça arxivada la investigació anava dirigida contra Aznar, l'advocat de l'Estat Fernando Llopis i dos exdirectius de l'entitat, Juan Antonio Delgado i Ignacio Luis Pascual, per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació continuada de cabals públics.

El fiscal encarregat del cas demanava una pena de cinc anys de presó i 19 d'inhabilitació per a Aznar i la mateixa condemna per a la resta d'investigats en el procediment.

Tot i això, l'Audiència va decidir arxivar esta peça perquè considera que no havia constància que les quantitats abonades a Rafael Aznar i als altres dos exdirectius investigats no foren retribucions per activitats efectivament desenvolupades. No va veure sostracció de cabals públics ni destí de cabals a fins aliens a la funció pública.

Sobre els contractes qüestionats d'assessoria jurídica o seguretat, la Sala va estimar que no s'havia investigat si les decisions de contractar sense seguir procediments que garantiren la lliure concurrència en la licitació, foren adoptades amb fins espuris o per a atendre necessitats de la societat.

Este arxiu va ser recorregut després pel fiscal Anticorrupció encarregat del cas, i la setmana que ve el Tribunal Suprem deliberarà sobre esta resolució, han concretat a Europa Press fonts coneixedores de la causa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento