Comunitat Valenciana

Rehabilitaran 50 edificis al districte de Ciutat Vella de València el pròxim any 2017

  • El creixement interior de la ciutat de València provoca la concessió de 330 llicències en dos anys.
  • La població del districte del centre històric repunta per primera vegada des de 1991.
  • Es tracta de remodelacions d'immobles sencers i de reformes en habitatges particulars.
Plaza Lope de Vega de Valencia.
Plaza Lope de Vega de Valencia.
20minutos
Plaza Lope de Vega de Valencia.

El canvi de model urbanístic en valència, comença a reflectir-se en la forma en què creix la ciutat. De l'expansió cap a la perifèria a costa de l'horta s'està passant a un creixement interior basat en la rehabilitació, tant d'edificis sencers, com de reformes individuals d'habitatges.

Una mostra d'aquest fenomen està ocorrent a Ciutat Vella, el districte del centre històric, on la Delegació de Desenvolupament Urbà i Habitatge ha tramitat en els últims dos anys més de 330 llicències d'obres. D'elles, més de 50 corresponen a rehabilitacions integrals dels edificis, molts d'ells amb algun nivell de protecció.

Segons les dades facilitades pel Govern local, les llicències, les obres de les quals començaran durant tot l'any 2017, són per a edificis residències en els sis barris del centre històric, excepte el palau de Valeriola, en el carrer del Mar, en el qual es realitzaran actuacions prèvies a la seua rehabilitació; la Casa de la Dóna de la Generalitat en el carrer Nàquera; o el canvi d'ús terciari a hoteler en el carrer Ciutat de Bruixes, a més d'alguna petició per a allotjaments turístics.

També s'alçarà un nou edifici amb 10 habitatges en el carrer Mallorquins, que inclou en les plantes baixa i primera un equipament dotacional per a ús públic, que el promotor cedirà a l'Ajuntament. Al marge d'aquests habitatges, la Junta Municipal de Ciutat Vella tramita totes aquelles reformes d'obres menors en immobles.

Per al regidor de l'àrea, Vicent Sarrià, aquest important creixement de llicències va a suposar “un impuls en la rehabilitació de Ciutat Vella”. De fet, la població en aquest districte ha crescut per primera vegada des de 1991, data en la qual es va iniciar “una caiguda imparable, com a conseqüència de l'abandó al que va ser sotmés el centre històric per les polítiques municipals i de la falta d'inversió”, en paraules de l'edil.

La població del conjunt del districte de Ciutat Vella se situa en 26.769 habitants a 31 de desembre de 2015, amb el que se situa a punt de recuperar els 27.100 habitants de l'any 1991. En aquest últim any ha pujat de 26.368 habitants a 26.769, amb un creixement de 401 residents, segons les xifres oficials.

En 2017 s'iniciarà obra pública a través de l'empresa municipal Aumsa en el carrer de Tapineria, i es posaran en marxa les obres d'urbanització de programes d'actuació com el del carrer Eixarchs, en el solar situat al costat de l'església dels Sants Joans i el Mercat Central, en un espai monumental, la reparcel·lació del qual es va aprovar recentment.

Els edificis de la plaça del Doctor Collado, al costat de la Llotja, es rehabilitaran per a habitatges, i es licitaran abans de finalitzar l'any; també es preveu la rehabilitació de la Casa del Rellotger per a centre sociocultural, i un nou equipament per a joves, que permetrà també connectar Guillem de Castro amb la plaça del Pilar.

De la mateixa manera, s'estan tramitant dos programes d'actuació integrada en el carrer Beata, un dels entorns més degradats de Velluters; i en Sabateria dels Xiquets, en el barri del Mercat, en el solar situat al costat de l'edifici Adeit-Empresa de la Universitat, amb una nova edificació que taparà les mitgeres i un aparcament subterrani per als residents de prop de 60 places, la qual cosa permetrà generar també una nova plaça enjardinada.

Obligació amb els pisos i solars

Els propietaris d'edificis buits tenen el deure rehabilitar-los i els de solars l'obligació de construir en ells, tal com recorda el regidor Vicente Sarrià, qui explica que el consistori està sent “implacable amb aquesta deixadesa sense sentit”. El seu departament està emetent ordres d'execució en el centre històric i incloent els solars en el Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento