Comunitat Valenciana

L'IVAM exposa els fons de Richard Hamilton en una mostra sobre el seu pop art "irònic"

  • La mostra, titulada 'Cas d'estudi. Richard Hamilton. Objectes, Interiors, Autoretrats i Gent', estarà oberta fins al pròxim 26 de febrer.
  • Són "treballs que confirmen la influència de l'artista a l'art pop internacional i la seua visió crítica de la societat", ha ressaltat el director de l'IVAM.
  • El recorregut expositiu també inclou el documental 'Richard Hamilton' (1969), una petició de l'Arts Council of Great Britain al director James Scott.
Presentación de la exposición 'Caso de Estudio Richard Hamilton'
Presentación de la exposición 'Caso de Estudio Richard Hamilton'
IVAM
Presentación de la exposición 'Caso de Estudio Richard Hamilton'

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) reuneix la pràctica totalitat de les obres que té en la seua col·lecció de Richard Hamilton (Londres, 1922-2011) en una exposició que analitza el seu pop art "irònic i intel·ligent", així com les fonts de les quals va beure la seua producció creativa.

La mostra, titulada 'Cas d'estudi. Richard Hamilton. Objectes, Interiors, Autoretrats i Gent' i que estarà oberta fins al pròxim 26 de febrer, ha estat presentada en roda de premsa pel director del museu, José Miguel G. Cortès, i la comissaria, Teresa Millet.

La selecció que presenta l'IVAM dins de la seua línia 'Casos d'estudi' mostra una trentena d'obres de l'artista, de les quals 25 pertanyen a la pròpia col·lecció del museu valencià, i que el converteix al centre internacional que més obra té de Hamilton. Tal com ha destacat José Miguel G. Cortés, "la relació de l'IVAM amb Richard Hamilton sempre ha sigut excel·lent, des que a l'any 1991 el museu valencià organitzara una gran exposició sobre l'artista, una relació que ha continuat, després de la mort de Hamilton el 2011, amb la seua viuda i els seus hereus".

L'exposició s'articula a partir dels gèneres que l'artista britànic va utilitzar durant les seues sis dècades de carrera dels quals es presenten: Objectes, Gent, Interiors i Autoretrats, "treballs que confirmen la influència de l'artista a l'art pop internacional i la seua visió crítica de la societat", com ha ressaltat Cortés.

Per la seua banda, Teresa Millet ha explicat que l'exposició comença amb una pel·lícula projectada fora de la Galeria 3, 'Richard Hamilton dans le reflet de Marchel Duchamp' (2014) de Pascal Goblot, que connecta la figura de l'artista britànic amb Marcel Duchamp en un film de 53 minuts de gran interès". El film confirma que l'obra de Hamilton va estar sempre molt influïda pel surrealisme i el dadaisme.

Ja a l'interior de la sala, la secció de la mostra dedicada a Interiors i Autoretrats presenta obres de la col·lecció permanent de l'IVAM, datades entre 1964 i 1990, en les que Richard Hamilton incorpora imatges dels mitjans de comunicació.

Marilyn Monroe i Mick Jagger

A continuació, l'apartat dedicat a Gent mostra com Hamilton va interpretar el món en el qual li va tocar viure amb personatges del cinema, la política, la música o l'art com Marilyn Monroe, Mick Jagger, Bing Crosby o el galerista Richard Fraser, ha comentat la comissaria.

L'última secció se centra en objectes icònics de la vida quotidiana que Hamilton deconstrueix i manipula introduint algun xicotet element per a transformar-lo, ha assenyalat la comissaria. Així, aquest apartat inclou obres com 'Toaster' (Torradora), 'The Critic Laughs' (El somriure del crític), exemples de la càrrega conceptual crítica i humorística de l'artista.

El recorregut expositiu també inclou el documental 'Richard Hamilton' (1969), una petició de l'Arts Council of Great Britain al director James Scott, i que es va estrenar aquest mateix any a l'ICA (Institute Contemporany of Art).

Finalment, 'The Critic Laughs' (1980), és un anunci de dos minuts per a televisió creat a partir de la petició de la BBC a Richard Hamilton per a promocionar el seu producte en el programa 'The Shock of The New', escrit i presentat per Robert Hughes.

"Amb temps convulsos a escala internacional és reconfortant presentar l'obra d'un artista com Richard Hamilton que qüestiona la cultura popular amb tanta intel·ligència i ironia", ha comentat el director de l'IVAM referint-se a la recent elecció del nou president dels Estats Units, Donald Trump.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento