Comunitat Valenciana

La Fundació Oceanogràfic busca protegir el mar des de la investigació, la conservació i la conscienciació ciutadana

  • La Fundació Oceanogràfic, impulsada pel grup Avanqua responsable de la gestió d'esta instal·lació, naix amb l'objectiu i el compromís de "protegir el mar mitjançant el foment de la investigació científica, la conservació i recuperació d'espècies amenaçades, i l'educació i divulgació" de les seues activitats.
Pruebas a una tortuga en la sede de la Fundación Oceanogràfic de Valencia
Pruebas a una tortuga en la sede de la Fundación Oceanogràfic de Valencia
EUROPA PRESS
Pruebas a una tortuga en la sede de la Fundación Oceanogràfic de Valencia

Per mitjà d'estes últimes es pretén potenciar el coneixement de la vida i el medi marí i la conscienciació ciutadana per a cuidar-lo i respectar-lo, tenint en compte que "és fonamental conèixer per a conservar i respectar".

Així ho han indicat este dilluns els responsables de la fundació durant la seua presentació, en un acte celebrat a l'Oceanogràfic, on hi ha la seua seu, presidit també per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.

"El mar ens necessita però nosaltres necessitem el mar", és el missatge que pretén plasmar la nova entitat, conformada per un patronat i un comitè científic. La presidenta del patronat i d'Avanqua, Celia Calabuig, ha assenyalat que la intenció és que "l'Oceanogràfic siga més que un aquari" molt visitat i que es convertisca en una "eina per a la protecció dels oceans" a través de la investigació i de les tasques de recuperació i conservació d'animals marins que es fan en ell.

Calabuig ha destacat, en este sentit, que la fundació es crea amb la idea d'"ampliar" la missió de l'Oceanogràfic i de completar-la "amb el desenvolupament d'activitats de responsabilitat social i ambiental que impregnen l'esperit i el treball realitzats" i que "donen sentit a l'existència de la seua activitat".

D'esta manera, es busca "contribuir a reduir l'efecte negatiu" de l'home "sobre una naturalesa cada dia més amenaçada". Els impulsors de l'entitat consideren que un aquari modern ha de generar "nou coneixement al servici de la naturalesa i les persones".

Tots estos fins s'assoliran per mitjà de la investigació, la conservació, l'educació i la divulgació sobre les quals girarà el funcionament de la fundació, que com ha apuntat la seua presidenta, col·laborarà també amb universitats i altres organismes.

El director i coordinador del comitè científic de la Fundació Oceanogràfic i director tècnic veterinari, Daniel García, ha comentat que l'entitat sorgix d'un més "compromís mediambiental d'Avanqua" per a "impulsar encara més el coneixement i la conservació del món marí". "Cada vegada són més les amenaces i el compromís ha de ser més", ha afirmat.

García ha apostat per "recuperar el contacte" dels ciutadans amb el mig natural i per a aconseguir "grans resultats i canvis" en este camí. Ha explicat que el treball de la fundació s'estructurarà en tres pilars: la investigació, l'acció directa i la divulgació.

SALUT ANIMAL

Alhora, el responsable del comitè científic ha detallat que l'activitat del primer d'ells girarà entorn de cinc programes com fisiologia de mamífers marins -per a conèixer el seu metabolisme, el seu sistema immunitari i la influència del canvi de temperatures en ells, entre d'altres coses-, i salut animal -estudi de malalties animals, desenvolupament de tècniques diagnòstiques i treballat per a la protecció des del punt de vista sanitari-.

El tercer programa d'este primer bloc serà el de la investigació basada en la conservació -entre els projectes ha citat el de conservació de l'anguila europea-; el quart el de benestar animal -per a conèixer com l'escalfament global o la contaminació afecten els animals, entre d'altres assumptes-, i el cinquè, biodiversitat i societat -per a arribar a la gent i aconseguir la seua conscienciació-.

D'altra banda, el segon pilar de l'activitat, "acció directa", consta de quatre apartats, com ha detallat García, recuperació d'animals -dofins, tortugues o taurons- que arriben ferits o malalts i conservació d'espècies en el seu medi natural; monitorització d'ecosistemes sensibles; recuperació d'hàbitats -neteja de platges, fons marins o aiguamolls-, i propagació o reforç per a ajudar a la reproducció en medi natural o captivitat.

Finalment, es preveu com a tercer pilar la divulgació, "fonamental per a arribar a la gent", al costat de la conscienciació i l'educació.

"INSTAL·LACIÓ DE PRIMER ORDRE"

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha felicitat a Avanqua per la iniciativa d'impulsar la Fundació Oceanogràfic i ha animat, tant a este grup empresarial com els seus professionals, a treballar per a fer d'este aquari "una instal·lació de primer ordre" i projectar-ho més enllà de les visites que acull.

Elena Cebrián ha assegurat que el seu departament compartix amb l'Oceanogràfic i amb la seua gestora el compromís "de recuperació i conservació del món marí" i ha valorat que esta instal·lació haja decidit ampliar la seua tasca en este camp.

La responsable autonòmica ha ressaltat també la importància de la divulgació i la conscienciació social "per a arribar a èxits" a favor de la conservació. Ha coincidit a subratllar la necessitat de conèixer per a respectar.

"Conèixer és estimar", ha dit la consellera, i alhora ha invitat a treballar per a "fomentar la biodiversitat" i cuidar el Mediterrani perquè "les amenaces s'han d'afrontar entre tots" i s'ha de procurar que "el canvi climàtic no acabe convertint-se en desastre climàtic".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento