Comunitat Valenciana

Puig: "El debat no ha de ser maniqueu. Mai he pactat amb cap dreta, altres sí"

  • El president valencià diu que dimitir "no és una estratègia agressiva".
  • Mostra la seua "confiança" en Carmen Montón, lleial a Sánchez, "com a responsable de la Sanitat valenciana".
  • Es considerava "dimitit de facto" des que Pedro Sánchez li va impedir pactar una candidatura al Senat amb els partits valencians d'esquerres.
  • "Com és possible que no es consultara als líders territorials amb un procés de formació de Govern en marxa?", es pregunta.
  • Respecte a la formació d'un govern progressista: "No es pot seguir enganyant als militants i als ciutadans".
  • "Vull guarir les ferides i no cavar més la fossa", sosté.
Puig, a su llegada al desayuno informativo celebrado en el Palau de la Generalitat este jueves.
Puig, a su llegada al desayuno informativo celebrado en el Palau de la Generalitat este jueves.
JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE
Puig, a su llegada al desayuno informativo celebrado en el Palau de la Generalitat este jueves.

El president de la Generalitat valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, un dels 17 membres de l'Executiva del PSOE que va dimitir aquest dimecres, ha demanat evitar un debat "maniqueu" entre els qui veuen als crítics com a favorables a abstenir-se perquè governe el PP i als lleials a Pedro Sánchez com a partidaris d'un Executiu progressista. "Cal obrir un debat seriós, laic i no religiós, que no siga maniqueu. Jo no he pactat mai amb cap dreta, ni nacionalista, i uns altres sí".

Puig s'ha pronunciat d'aquesta forma en un desdejuni informatiu per a presentar la imatge promocional de la Comunitat Valenciana que, coincidint amb la festivitat del 9 d'Octubre, servirà per a iniciar una campanya a Madrid sobre el "problema valencià", la falta de finançament i per a "visibilitzar" a aquesta autonomia.

Després de la tempesta política deslligada arran de la renúncia en bloc dels crítics, Puig ha defensat que no es tracta d'una estratègia agressiva. "Una dimissió no són formes agressives, uns altres interpretaran que pot ser-ho convocar un congrés exprés de forma unilateral", ha dit en referència a Sánchez. El secretari general dels socialistes valencians també s'ha referit a la seua consellera de Sanitat, Carmen Montón, que no ha dimitit però tampoc ha acudit aquest dijous a l'Executiva. "És lleial prendre aqueixa decisió si crees que no hi ha una altra eixida, com ho és romandre", ha dit. A més, ha afegit que té la seua "confiança com a responsable de la Sanitat" valenciana.

Puig ha reiterat que es considerava "dimitit de facto" des de la negativa de Pedro Sánchez a acceptar la proposta d'una candidatura valenciana conjunta dels partits d'esquerres per al Senat. "No la vaig efectuar oficialment perquè no volia perjudicar al meu partit" en aquell moment, ha assegurat. "Ara que hi ha un debat obert en canal i que s'intentava convocar un congrés exprés" ha considerat que havia de dimitir. Respecte a les seues absències de les reunions de l'Executiva, ho ha atribuït a aquest desacord amb Sánchez.

"Ha d'haver-hi un debat en el PSOE en el qual es plantege la veritat, no es pot seguir enganyant als ciutadans. Es va decidir que primer s'abordava la governabilitat i després vindria el congrés per a regenerar la socialdemocracia. Ara no podem confondre la situació", ha afegit. Ximo Puig ha insistit en diverses ocasions en què en aquests moments "no és possible un Govern de progrés a Espanya, Ciutadans i Podem ja han dit que no van a anar plegats. La suma és impossible", ha afegit el cap del Consell. A més, ha demanat una "veu pròpia" per als socialistes valencians en el debat intern, que ha de ser "abordat tranquil·lament i sense apriorismes".

Puig ha denunciat que hi havia "una situació de falta de diàleg" entre el secretari general i els barons autonòmics. "Com és possible que no es consultara als líders territorials amb un procés de formació de Govern en marxa?", s'ha preguntat. En aquesta línia, ha defensat la seua visió d'Espanya més enllà del centralisme. "Hi ha gent que fa política pensant solament a Madrid. Jo no, per a mi el prioritari és el que passa a la Comunitat Valenciana", ha dit.

"El Govern valencià és el prioritari"

Preguntat per les possibles conseqüències de la crisi socialista en el Consell que presideix, Puig ha dit que la seua prioritat és el Govern valencià que comparteix amb Compromís amb el suport de Podem. "El meu compromís és amb els valencians, hagen votat el que hagen votat, i el Govern del Botànic".

Puig ha dit que pensa ser "absolutament respectuós" amb tots els companys de partit, "fins i tot amb els quals m'estan insultant greument tots els dies".

"No es pot seguir enganyant als ciutadans"

El líder dels socialistes valencians considera que, "com s'han alterat les formes, ha de ser la comissió gestora que tinga la confiança del Comitè Federal" la que prenga les regnes del partit. I, sobretot, abordar el debat sobre la governabilitat: "Cal decidir, potser per a anar a unes terceres eleccions, però el que no es pot és seguir enganyant als militants i als ciutadans".

"Ningú vol governar amb el PP, jo menys que ningú, i la possibilitat de fer-ho hauria d'estar condicionada. Ara cal residenciar aquest debat amb les pautes que maque el Comitè Federal. Caldrà decidir quin és el camí, que en qualsevol cas és molt difícil", ha manifestat, per a afegir: "Jo crec que el PSOE ha de ser sempre alternativa a la dreta".

"Vull guarir ferides i no cavar més la fossa"

Quant a les possibles solucions a la guerra interna deslligada en el PSOE, Puig ha dit que vol "guarir les ferides" com més prompte millor, o almenys contribuir a açò. "La meua experiència d'anys em diu que hi ha ferides que tarden massa temps a guarir-se". En una situació com l'actual, advoca per cercar "alternatives i solucions i no cavar més la fossa. Es tracta d'establir un diàleg assenyat" entre les diferents sensibilitats, apunta Puig.

El president valencià considera que la fórmula "un militant, un vot" és la més adequada per a triar el lideratge. "Cada militant votarà. Jo vaig lluitar sempre per açò. Alguns dels quals avui criden es van oposar en el Congrés de Sevilla", ha explicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento