Comunitat Valenciana

Ximo Puig recalca que els crítics a Sánchez "no són una banda": "Això no va de grups, va de posicions polítiques"

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
Ximo Puig
Ximo Puig
EUROPA PRESS
Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha manifestat que els 17 membres crítics de la Comissió Executiva Federal del PSOE que han presentat la seua renúncia -entre els quals ell mateix es troba- "no són una banda". "No hi ha un grup, això no és una banda i no va de grups, va de posicions polítiques", ha asseverat.

Així ho ha recalcat el líder dels socialistes valencians als mitjans de comunicació en relació amb la crisi oberta en el PSOE després de la dimissió de 17 membres de la Comissió Executiva Federal crítics amb la gestió del secretari general, Pedro Sánchez.

Puig ha defensat la lleialtat de l'actuació dels qui han decidit dimitir, com també d'aquells que han optat per quedar-se perquè cadascun "pren les decisions que pensa són millors per a la seua organització".

Ha insistit que l'estava "dimitit de facto" des que Ferraz no va acceptar la seua proposta d''entesa' de PSPV, Compromís i Podem al Senat per a les eleccions de juny, que manté va ser "un greu error", però no ho va fer oficial per no "perjudicar el partit". Ara ha decidit fer-la oficial davant del debat obert "en canal" en el si del PSOE després d'intentar la direcció convocar "un Congrés exprés que no va a solucionar els problemes".

També ha explicat que des de fa temps s'havia trencat el diàleg amb Madrid i s'ha preguntat com algú que aposta per pactar amb diversos partits per a formar govern "no parla amb els seus presidents autonòmics". Puig ha admès que pot haver ací una responsabilitat compartida, ha preferit no entrar en detalls perquè el que vol és "cosir les ferides" i tan sols ha assenyalat que aesta falta de comunicació s'ha produït en "moltes ocasions".

NEGA "AGRESSIVITAT" EN LES FORMES

Preguntat sobre si creu que calia presentar les dimissions abans del Comitè Federal convocat per a este dissabte, ha negat que les "formes" hagen estat "agressives" per part dels dimissionaris, tenint en compte que simplement han presentat "una decisió", i alhora ha apuntat que "es pot interpretar que també és agressiu sense consultar ningú presentar un congrés exprés".

Si s'ha plantejat així, ha afegit, és perquè "pel que sembla al final no havia una altra solució" i és una forma democràtica de fer-ho. "Cal acceptar les regles democràtiques", ha remarcat.

"Les respostes poden ser més o menys fortes, però hi ha mecanismes democràtics per a solucionar els problemes i al final haurà un Congrés, els militants decidiran i això està garantit", ha dit, per a agregar que ara cal "administrar el difícil moment des de l'assossec, la prudència i intentar no produir més dany a una organització que estimem".

CONTRA EL MANIQUEISME

Ha criticat el "maniqueisme" que suposa reduir la realitat en dir que els que se n'han anat són "de dretes" i els que es queden "d'esquerres" quan, ha incidit, no s'ajusta a la realitat, tenint en compte que ell mateix no ha pactat mai amb la dreta -"altres sí ho han fet", ha matisat- i ha advocat per obrir "un debat seriós, laic i no religiós". "Reduir tot a este maniqueisme és reduir la realitat d'este país, les etiquetes el que fan és raquititzar la realitat", ha subratllat.

Interrogat per qui veu ara com a autoritat en el partit, Puig ha declarat que en la situació actual l'Executiva deixaria de tindre interlocució com a tal i ha apostat per "estendre ponts, no cavar però la fossa" i establir un diàleg "sensat".

Sobre l'impacte electoral que pot tindre l'acció dels crítics, el 'president' valencià ha fet notar que "impacte electoral ja hi ha hagut i del que es tracta és de remuntar, no de continuar baixant".

"NO ES POT ENGANYAR" ALS CIUTADANS

Ximo Puig ha assenyalat que deu obrir-se un debat "de veritat" en el partit sobre les opcions existents perquè "no es pot enganyar més als ciutadans": "És possible un govern progressista a Espanya? No és possible, no summa l'aritmètica".

Ha remarcat que no es pot dir que cap la possibilitat d'un govern alternatiu al de Mariano Rajoy quan "no hi ha ningú que estiga apostant per això". Si l'haguera, ha dit, ell seria "absolutament partidari", però no és el cas.

Segons la seua opinió, cal debatre "amb serietat" i vore "quin és el menor dolent" perquè hi ha dues opcions: la "passarel·la" al Govern liderat pel PP o unes terceres eleccions. Ara considera que ha de ser la comissió gestora que es formi la que establisca este debat.

"PASSAREL·LA" O ELECCIONS

"Ningú vol al PP, jo menys que ningú", ha dit Puig, que ha rebutjat un possible govern de coalició en aquest sentit, però "els resultats són els que són" i existix la possibilitat d'una "passarel·la condicionada" amb un procés de negociació. O potser, ha dit, "la solució és unes terceres eleccions".

En les pròximes setmanes es podrà decidir el camí a elegir, ha continuat Puig, que ha insistit que l'essència de la democràcia és el diàleg, tenint present sempre que "el PSOE ha de ser sempre l'alternativa a la dreta".

Preguntat sobre qui podria liderar el partit en el futur, ha assegurat que es vorà "qui es presenta" i cada militant decidirà, i alhora ha recordat que ell mateix ha apostat per la fórmula d'"un militant un vot" mentre que "alguns van votar en contra".

MANTÉ LA SEUA CONFIANÇA EN PILA

També s'ha referit a la consellera de Sanitat Universal del Govern valencià i secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, qui no es troba entre els crítics a Sánchez però que hui no ha acudit a l'Executiva del PSOE. Sobre ella, Puig ha comentat que seguix mantenint la seua confiança "com a representant de la gestió de la sanitat pública valenciana".

A ser preguntat sobre esta qüestió, ha incidit que "el Govern valencià és el prioritari" i el seu compromís amb el Consell del Botànic -al costat de Compromís i Podem- està per sobre de tot.

Ha indicat que no ha rebut cap telefonada de dirigents d'estos partits per a parlar sobre la situació del PSOE i ha reiterat que el compromís en la Generalitat és "indestructible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento