Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís, Podem i C's signen el document que permet desbloquejar la nova RTVV

  • La votació del nou Consell Rector no serà abans del primer ple ordinari, previst per al 19 i 20 d'octubre.
  • El PP s'ha negat a subscriure els tres documents al·legant falta d'informació i de negociació.
  • Les Corts convocaran la comissió de la radiotelevisió pública perquè puga comparèixer Enrique Soriano, candidat a presidir-la.
Imagen de las instalaciones de RTVV cerradas
Imagen de las instalaciones de RTVV cerradas
EUROPA PRESS
Imagen de las instalaciones de RTVV cerradas

Els grups parlamentaris de PSPV, Compromís, Podem i C's han signat este dimarts els tres documents que permeten desbloquejar l'aprovació de la nova RTVV malgrat que la formació morada manté el seu veto a la candidata a proposta dels populars, Maite Fernández. La votació del nou Consell Rector, tot i això, no serà abans del primer ple ordinari previst per al 19 i 20 d'octubre.

El PP s'ha negat a subscriure estos tres documents -un pel que es votarà al president del Consell rector; un altre per a votar a les cincs vocals que han d'elegir les Corts i un tercer per a aprovar als tres consellers interins- fins que es constituïsca el Consell Ciutadà i de l'Audiovisual al·legant que se'ls havia informat "un minut abans" que es presentaren en el registre de les Corts i "sense negociació". A més, han justificat la seua negativa al veto de Podem a la seua candidata.

Tot i això, el PP convocarà la seua direcció per a determinar si finalment votaran a favor del nou organisme que, en qualsevol cas, ja té garantida la seua aprovació després del canvi de posició de divendres passat de C's. El PSPV ha acusat el PP de "posar excuses" perquè "no vol una TVV".

Ara, les Corts convocaran a la comissió de RTVV perquè puga comparèixer Enrique Soriano, lletrat actual de les Corts, per a presidir la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació després de la renúncia de Josep López.

Esta compareixença, per la qual ja han passat la resta d'integrants del Consell, és un requisit previ legal a la votació de les tres llistes, que deuen votar-se per separat ja que són tres preceptes legals diferents. En el cas que no s'aconseguira el suport, la votació pot repetir-se fins a en tres ocasions consecutives i està assegurada l'elecció en tindre la majoria suficient.

La posició dels partits

Sobre esta qüestió, el síndic de C's, Alexis Marí, ha negat que vaja "ancorat" al PP i ha justificat el seu canvi de posició que s'ha acceptat les seues exigències d'una RTVV "despolititzada i amb un sostre de despesa del 0,6% del pressupost" vinculat als pressupostos per evitar que RTVV fora "insostenible" en un moment en el qual "(Vicent) Marzà licita barracons i (Mónica) Oltra té problemes per a pagar les ajudes de la dependència".

Marí ha explicat que a la Junta no s'ha plantejat fer un ple extraordinari perquè ja havia avisat este dilluns al PSPV que s'oposaria perquè "pot incloure's perfectament" el dia 19.

A més, ha criticat que hi ha "comportaments no del tot honestos" i pensa que "no és bo que Podem s'ancore en una posició" en vetar a Fernández i que el PP "vaja amb el fre lloc". "Nosaltres no anem agafats de la mà amb ningú i anem a seguir sent lliures", ha afirmat.

Per la seua banda, el president del grup parlamentari popular, Jorge Bellver, ha qüestionat la voluntat de consens de la resta de grups per a donar-los trasllat "un minut abans de registrar la iniciativa". "Si això és negociació, parlar i voluntat de consens que vinga Déu i ho veja", ha assenyalat.

A més, ha justificat la seua negativa en l'oposició de Podem. "No es pot participar en una situació de suposada negociació quan existix un veto", ha assenyalat. En qualsevol cas, ha avançat que el consell de direcció del GPP estudiarà la situació que suposa este "nou error comès pels grups".

Sobre esta qüestió, la diputada socialista Ana Barceló ha assenyalat que al PP "ja se li han acabat les excuses" i ha recalcat que sembla que amb esta actitud "no vol una televisió". Barceló ha assenyalat que no havia "cap dificultat" perquè "eren els mateixos noms que ja havien passat per la comissió" llevat de la del candidat a president amb el qual la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, "ja havia mostrat la seua conformitat".

A més, ha qüestionat també el seu rebuig pel veto de Podem quan malgrat esta objecció la seua candidata eixiria. "No entenem que seguisquen enrocats amb arguments tan absurds", ha lamentat.

Per la seua banda, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha lamentat que C's "hi haja tardat dos mesos a recuperar el seny" però li ha donat la benvinguda tot i que siga "tard". A més, ha confiat que el nou Consell Rector puga eixir com a mínim amb el mateix consens que la llei de la nova RTVV -que va comptar amb els vots a favor de tots els grups i l'abstenció del PP-.

Des de Compromís, Mónica Álvaro ha coincidit que espera aconseguir com a mínim este consens i ha recalcat que cal accelerar el procés de la nova televisió "al màxim" per a recuperar el sector audiovisual. "Com més prompte millor", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento