Comunitat Valenciana

Puig reclama al Govern compensacions per a pagesos afectats per l'entrada de cítrics africans

  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
CAMPOS DE NARANJAS
CAMPOS DE NARANJAS
EUROPA PRESS
CAMPOS DE NARANJAS

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el Consell "reclamarà amb força" al Govern central compensacions per als pagesos valencians afectats per la comercialització en la Comunitat Valenciana de cítrics procedents del sud d'Àfrica.

Així ho ha destacat Puig a la sessió de control del ple de les Corts després d'una pregunta formulada pel portaveu de Podem, Antonio Montiel, sobre quines mesures ha previst el Consell per a pal·liar els efectes negatius que hauran d'afrontar els productors valencians de navelina i altres cítrics "davant d'una competència que els situa en indefensió", després de la decisió del Parlament Europeu de millorar l'accés comercial de l'entrada dels productes procedents del sud d'Àfrica.

Ximo Puig ha destacat la importància que té el sector agroalimentari "en el procés de reconstrucció del nostre teixit productiu" i, sobre esta qüestió, ha assegurat que l'agricultura i tota la cadena de manipulació, distribució i comercialització de productes suposen 16% del PIB valencià i el 14% de la feina.

De la mateixa manera, ha indicat que en 2015 les exportacions agrícoles valencianes van sumar 5.839 milions d'euros, un 12% més, i "representen un 20% de tot el que exportem". En esta línia, ha dit que la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més exporta i, en el cas dels cítrics, representa el 78% de les exportacions de tot Espanya.

Segons el cap del Consell, és "especialment important analitzar, actuar i defensar" als pagesos. Per esta raó, ha destacat que la decisió del Parlament Europeu de permetre l'accés comercial de l'entrada de productes procedents del sud d'Àfrica "ens preocupa, especialment en un any en el qual s'espera una campanya amb collita elevada", el que pot "afectar la rendibilitat". A més, ha indicat que no sol suposa "un problema econòmic" sinó també pel referent a la "laxitud fitosanitària".

"PREOCUPACIÓ"

Puig ha destacat que la Generalitat va traslladar la seua "preocupació" a tots els eurodiputats valencians i van votar en contra d'esta mesura, i "s'ha aconseguit el compromís de fer un estudi" de l'impacte que pot tindre. Tot i això, ha criticat que "en esta posició de fermesa ens hem trobat desemparats pel govern Espanyol que no ha mostrat cap interès ni preocupació".

El 'president' ha assegurat que el Consell "reclamarà amb força" al Govern que pose en marxa compensacions als pagesos afectats i "si fa falta anirà en rescat dels pagesos". "El que estiga en nostres mans ho anem a fer", ha ressaltat.

Alhora, ha avançat que la setmana que ve es farà la segona reunió amb el sector agrari per a abordar esta problemàtica i que a esta nova trobada es convocarà també al sector de la distribució".

També ha dit que convocarà als eurodiputats valencians "per a coordinar una política activa en defensa de l'agricultura valenciana" i, a més, ha destacat que la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, aprofitarà el seu viatge a Brussel·les de la setmana que ve per a mantindre una altra trobada amb diversos grups parlamentaris, perquè "les conseqüències sobre l'agricultura mediterrània es tinguin en compte".

"SITUACIÓ TREMENDAMENT GREU"

Antonio Montiel ha advertit que l'entrada de productes africans "col·loca a l'agricultura espanyola i fonamentalment a l'agricultura valenciana en una situació tremendament greu".

El síndic de Podem ha reclamat la reforma de l'Institut Valencià d'Inversions Agràries (IVIA) "per a portar a terme les inversions necessàries per a una reconversió varietal i cobrir tot el calendari de comercialització".

RELLEU GENERACIONAL

A més, ha instat a la compra pública de productes de proximitat, per als menjadors que depenen del Govern valencià; que es potencien els mercats de proximitat; i que s'aposta per cicles de Formació Professional sobre agricultura per a garantir "el relleu generacional al camp valencià".

Sobre este últim punt, Puig ha explicat que enguany han obert cicles de Formació Professional que "desgraciadament no s'han cobert", ja que ha manifestat que "si no es pot viure del camp ningú vol es pagès".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento