Els alts tipus d’interès frenen la venda d’habitatges usats

Els preus baixen fins un 7% el tercer trimestre. Les operacions immobiliàries han caigut a la quarta part. La davallada es nota més a Ciutat Vella i Gràcia.
La venda de pisos de segona mà a la ciutat de Barcelona ha caigut a la quarta part. Són dades dels Agents de la Propietat Immobiliària, que compara les xifres del tercer trimestre d’aquest 2007 amb la quantitat que es venia fa dos anys.Això vol dir, segons els API, que per cada 100 operacions de compra venda que es tancaven en plena eufòria del mercat immobiliari, ara, en són només 25.

El president del col·legi oficial d’API, Joan Ollé, ho explica pels «elevats preus de l’habitatge» i per la pujada dels tipus d’interès.

«No és que no existeixi demanda, sinó que aquestes peticions estan latents tot esperant que es produeixin unes condicions més propícies», va afegir.

Un trimestre més

Els experts assenyalen que aquest estancament dels preus es mantindrà un trimestre més i animen els que estiguin expectants a adquirir un pis ara.

Ha estat entre juliol i setembre, coincidint amb l’aturada estiuenca, quan s’ha acabat d’alentir el mercat de pisos usats. I això també s’ha notat en els preus, amb un descens del 2% en aquest període, tot i que en els darrers dotze mesos l’habitatge usat encara es va encarir d’un 2%. El metre quadrat surt ara  per 5.0471. El valor de la segona mà va disminuir a sis dels deu districtes de la capital.

La segona mà és ara més barata als districtes de Ciutat Vella (-7%), Les Corts (-3%) o Gràcia (-6%). En canvi, s’ha encarit a Sarrià-Sant Gervasi (+1%) o l’Eixample (+2%) durant el darrer trimestre.

D’altra banda, els API creuen que els ajuts del Govern central per al lloguer no aturaran l’encariment dels habitatges i els consideren un «greuge comparatiu» perquè les necessitats econòmiques depenen de cada persona «i, per tant, no tenen res a veure amb l’edat».

Més informació a la pàgina 8

Els ajuts de 210 euros no es dupliquen

El departament d’Habitatge va recordar ahir que els ajuts al lloguer per a joves de 210 euros mensuals anunciats per Zapatero «són equivalents als que adjudica el Govern de la Generalitat i no es poden duplicar». Catalunya va introduir els ajuts el 2005. Els poden sol·licitar els menors de 35 anys o els que tenen dificultats per pagar el lloguer, sense límit d’edat, però amb uns ingressos anuals inferiors als 22.600 euros anuals a Barcelona. Enguany s’hi han presentat 19.500 sol·licituds. El Govern està a punt d’aprovar un sistema d’aval universal per als nous lloguers.

Crisi hipotecària

Reducció de crèdits

Els empresaris van constatar ahir la reducció de la concessió de crèdits davant la crisi hipotecària dels Estats Units. «No s’atorguen amb l’alegria de fa sis mesos», va dir el president de Foment, Joan Rosell.

Famílies nombroses

Diners per a tots

Les famílies nombroses van reclamar al Govern plans d’ajut a l’habitatge per a les famílies que tinguin fills. Seria la manera que els que en tenen un o dos poguessin ampliar la llar, amb independència de l’edat.

Locals comercials

Un bon moment

La demanda de locals comercials a Barcelona «viu un bon moment» i es manté en creixement, a diferència del «suau» descens del sector residencial, segons la consultora immobiliària Jordà & Guasch.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento