El barri del Poble Sec acollirà el museu dels bombers i un nou centre de formació

  • Serà el primer centre d'aquestes característiques de l'Estat espanyol.
  • El Parc de Bombers és l’única caserna de bombers que es conserva a Barcelona.
  • La col·lecció històrica de Bombers de Barcelona compta amb més de 1.000.
El projecte del nou Parc de la Prevenció que ocuparà el lloc de l'antic Parc dels Bombers al barri del Poble Sec.
El projecte del nou Parc de la Prevenció que ocuparà el lloc de l'antic Parc dels Bombers al barri del Poble Sec.
Ajuntament de Barcelona
El projecte del nou Parc de la Prevenció que ocuparà el lloc de l'antic Parc dels Bombers al barri del Poble Sec.

L’antic Parc de Bombers del Poble Sec es convertirà en el nou Parc de la Prevenció, un equipament que combinarà un espai museístic i un centre de formació, divulgació i exposicions dedicat a la prevenció del risc. Serà el primer centre d’aquestes característiques de l’Estat espanyol.

L’antic Parc de Bombers del Poble Sec, situat al carrer Lleida número 30, és una caserna amb molta història. El va dissenyar l’arquitecte Emilio Gutiérrez i es va edificar per a l’Exposició Internacional de l’any 1929. Actualment és el Parc de Bombers més veterà que hi ha a Espanya i és l’única caserna de bombers històrica que es conserva a Barcelona. L’Ajuntament va recuperar l’edifici l’any 2013 després de 13 anys sense funcionar com a Parc de Bombers. Els últims vuit anys l’edifici ha estat cedit al Cos Nacional de Policia per a oficines i dependències.

La recuperació d’aquest espai i la seva conversió és una reivindicació de la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona, que, entre d’altres propostes, demanava exposar part del material catalogat de Bombers de Barcelona, entre el qual s’hi inclouen vehicles, cascs i eines, algunes de les quals tenen més de 100 anys. Actualment, l’edifici compta amb dues plantes i està construït amb les tècniques pròpies de la seva època. El projecte preveu la seva rehabilitació integral i la revalorització d’alguns elements característics com, per exemple, el pati d’útils i la torre de pràctiques. A més es farà una construcció a l’interior per tal que l’edifici passi a tenir quatre plantes.

Les obres s’iniciaran el mes de novembre i està previst que finalitzin el desembre del 2015. L’espai passarà de 1.095 m2 a 1.433 m2 i la inversió prevista és de 2,1 milions d’euros. L’objectiu és que aquest nou equipament esdevingui una institució pública on es narri i s’hi exposi la història dels bombers tot interrelacionant-la amb la de la ciutat. El nou Parc de la Prevenció integrarà un centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i a la seguretat, un nou equipament cultural obert a la ciutat, un espai de reconeixement a la funció social realitzada pel cos de Bombers i un espai museístic on mostrar el patrimoni històric del cos.

Una col·lecció àmplia i variada

La col·lecció històrica de Bombers de Barcelona compta amb més de 1.000 peces de tota mena. Un primer grup és el dels vehicles, d’un període cronològic molt ampli i estat de conservació divers. El mateix succeeix amb els útils, la seva diversitat en ús, època i estat de conservació és molt diferent. La col·lecció té una gran varietat d’extintors, escales, eines manuals, difusores, entre d’altres. Part del material és el que es va retirar del Parc de Bombers de l’Eixample, al carrer Provença abans de ser enderrocat.

La muntanya dels museus

Montjuïc, muntanya dels museus: El Parc de la Prevenció és un nou equipament que passarà a formar part de la futura xarxa d’espais culturals Montjuïc, muntanya dels museus. L’objectiu és reforçar la muntanya com a pol museístic.

Àrees amb elements immersius: La idea és que els més petits i joves puguin experimentar amb les sensacions que es poden tenir durant un incendi o d’altres emergències. A més, s’hi faran activitats interactives i s’hi jugarà amb un gran contingut audiovisual.

Centre de reunió: El Parc inclourà un centre de reunió per a entitats com el Cau del Jubilat, l’associació de bombers jubilats, o l’Agrupació Cultural i Esportiva Bombers de Barcelona (ACE). Un recorregut de visita continu: La intervenció cerca aconseguir una gran transparència entre els diferents espais, utilitzant majoritàriament el vidre en les separacions i amb noves obertures als murs interiors. L’edifici s’integra en un itinerari de visita continu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento