El curs escolar comença avui amb una vaga parcial a l'autobús

  • Els conductors de TMB han seguit una vaga parcial de cinc hores.
  • Han votat en assemblea i han empatat les dues propostes de protestes de cara a la tardor: periòdiques o indefinides. Al 2013, ja n'han fet 28.
  • Les aules catalanes compten amb 1,5 milions d'alumnes, un 1,4% més.
Alumnes de l'escola Frederic Godàs de Lleida, en el primer dia del curs 2013/2014.
Alumnes de l'escola Frederic Godàs de Lleida, en el primer dia del curs 2013/2014.
Salvador Miret/ACN
Alumnes de l'escola Frederic Godàs de Lleida, en el primer dia del curs 2013/2014.

Aquest dijous ha començat el curs amb un hàndicap per a moltes famílies: el servei d'autobús ha fet una nova aturada entre les 11.00 hores i les 16.00 hores. Els sindicats s'han reunit en assemblea per decidir si duen a terme més protestes durant els propers dies, però de moment hi ha hagut un empat. En el que portem d'any, ja n'han fet 28, segons Transports Metropolitans de Barcelona.

L'anomenat comitè de vaga haurà de decidir les properes hores si finalment es duu a terme una aturada parcial de dues hores per torn (de 9-11h, de 19.30-21.30h i de 2-4h) o només una aturada mensual, segons fonts sindicals.

Els conductors d'autobús de TMB, prop de 3.000 treballadors, estaven cridats aquest dijous a fer una vaga de cinc hores, que "s'ha desenvolupat amb normalitat i sense incidents", segons que ha indicat TMB . El Departament de Treball va fixar uns serveis mínims del 20% a tota la xarxa, però segons la companyia han circulat gairebé el triple de vehicles fixats al decret de serveis essencials.

Les dades de seguiment difereixen segons la font: TMB va informar que la van secundar un 45% dels treballadors, mentre que el sindicat ACTUB ho xifra en un seguiment del 90%.

TMB va lamentar que la protesta «causarà greus problemes de mobilitat a moltes famílies», sobretot, perquè coincideix amb l'inici del curs escolar, quan es registra un augment de la mobilitat. De fet, en funció del seguiment de la vaga, les zones de la ciutat on no hi arriba el metro, poden notar un increment del trànsit de vehicles privats.

Els conductors protesten per l'acomiadament d'un company que va agredir un usuari del bus 14. Va ser el 22 d'abril passat i el jutge ja va ordenar la llibertat amb càrrecs per al conductor. El passatger va ser «agredit greument», segons TMB. Els treballadors acusen l'empresa de «mentir», tot i que hi ha testimonis i una demanda pel mig. Els conductors de bus podrien aprovar una aturada indefinida.

El nou curs comença amb 1.550.871 alumnes al sistema escolar català. Es tracta de 20.674 estudiants més que el curs passat, cosa que suposa un increment de l'1,4%. Amb tot, la plantilla de mestres no s'incrementa i es manté en 63.962 places. Ensenyament assegura que ha aconseguit rebaixar les ràtios a les classes gràcies a la "gsetió acurada dels recursos".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento